Pagrindinis diskusijų puslapis

Nacionalistas - Tautininkas - Patriotas - Žygeivis - Laisvės karys (Kalba - Istorija - Tauta - Valstybė)

"Diskusijų forumas" ir "Enciklopedija" (elektroninė virtuali duomenų bazė)
Pagrindinis diskusijų puslapis
Dabar yra 18 Bal 2024 15:22

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 15 pranešimai(ų) ] 
Autorius Žinutė
StandartinėParašytas: 03 Vas 2007 21:14 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27075
Miestas: Ignalina
Kas suplanavo "Perestroiką" ir įkūrė Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdį (LPS)


Šaltinis - http://www.delfi.lt/archive/article.php ... &s=2&no=20

revas, 2007 01 17 09:35

    O V. Landsbergis "prakišo" lošimą dėl LT komuniagoms, oj kaip prakišo, o reikėjo po rugpjūčio pučo daryt tvarką, bet silpnos profesoriaus, nors jį ir gerbiau, kinkos buvo - dabar belieka tik prisiminti tą neišnaudotą istorinę progą, kuri nebepasikartojo.

    Brangiai lietuviams kainuoja tos neišnaudotos progos, todėl ne"kairios pakraipos" politikai, o komuniagų - kgbešnikų klanas, išsilaikė valdžioj, ar tiesiog ją uzurpavo po 1990 metų. deja, tam reikiamai nepasipriešino ir lansbergistai ir "runkeliai", o išvis atvirai parėmė amerikonas adamkus.

    Prisimenu, kaip buvo steigiama Kovo 11 - Nepriklausomybės partija: iš "apačių" priėmus nuostatą apie tai, kad komunistai ir kagėbistai negali įstoti į šią partiją, NP buvo palaipsniui izoliuota ir praktiškai sunaikinta - beje, tai įvykdyta ne be lansbergistų tylaus palaikymo, taigi jau tada ambistai ir būsimieji konservos savo veiksmus suderindavo...

    O konservams derėtų prisiminti paxogeitą ir jų poziciją tame skandale - negi kam neaišku, kad paxogeito pasekmė - paulausko laikinas prezidentavimas ir pociaus, valionio paskyrimai bei tolesnis kagėbistų - komuniagų klano įsigalėjimas...

    Lt nereikia pamiršti okupantų padarytų skriaudų, bet susitvarkyti savo reikalus ne mažiau svarbu, o svarbiausias dalykas dabar - nuversti švogerinę otkatinę KKK (komuniagų-kagėbistų klano) valdžią, ir tai reikia pradėti vykdyti per artimiausius o po to ir kitus rinkimus.


Šaltinis - http://www.delfi.lt/news/daily/lithuani ... &com=1&s=2

Marytė, 2007 01 17 22:42

    Ponas Lansbergis niekada nebuvo komunistu.

    Tai kaip jis tarybiniais laikais tapo profesorium? Kaip, turėdamas artimiausių giminių užsienyje, galėjo keliauti į kapitalistines šalis? Tais laikais net į turistinę kelionę į bet kurią socialistinę šalį, išleisdavo gerai praplovę smegenys ir su slapto KGB darbuotojo palyda.

    Patikėkit man - aš tai žinau, nes nesu pienburnė, kuri apie anuos laikus žino tik iš vadovėlių ar mūsų politiku sąpaliojimų.

Darau išvadą, kad ponas Landsbergis buvo, o gal ir yra, neeilinis, gerai užslaptintas KGB darbuotojas-provokatorius.

Nacionalistas, Marytei, 2007 01 17 23:18

   Nebūkite tokia naivi - visa Sąjūdžio vadovybė buvo patvirtinta tiesiogiai Maskvoje. Net vargšą Petkevičių - seną stribą ir asmeninį Brazausko draugą - išspyrė "iš barščių", nes jis yra per daug impulsyvus ir nevaldomas, o ir užgerdavo dažnai.

   Iš dviejų pagrindinių kandidatų Maskvoje patvirtino būtent Landsbergį, o ne Petkevičių. Juk jau Landsbergio tėvas buvo užverbuotas OGPU dar 30-aisiais metais. Tarp kitko, būtent Landsbergių bute Kaune karo metu slapstėsi komunistinio pogrindžio Kaune vadas Vitas.


   Landsbergis (vyresnysis) ir po karo buvo labai "kietas" ir vertingas KGB Užsienio skyriaus agentas. Jį atšaukė iš Australijos tik tada, kada į Vakarus perbėgo vienas iš KGB aukštų karininkų ir Landsbergiui grėsė demaskavimas. Grįžus jam net jo vilą grąžino (ten šalia buvo ir tas garsusis Landsbergio "sandėliukas"), butą ir kitą turtą, apdovanojo ordinu.

   Mūsų didysis Sąjūdžio vadas irgi gana anksti nuėjo savo tėvuko pėdom. Tik skirtumas tas, kad jis "laiku pakeitė arklį".

   Jį kaip ir daugumą kitų įtakos agentų, pardavė Rusijos KGB vadovai-žydai Izraelio žvalgybai (Primakovas (KGB vadas) ir Berezovskis  (vadovavęs prie Jelcino Saugumo tarybai), už tai, kad Izraelis nuslėptų, jog jie turi Izraelio pilietybę, bei suteiktų prieglobstį, esant reikalui).

   Izraelis savo ruožtu visą KGB Rytų Europos svarbesnę agentūrą perdavė JAV žvalgybai. Žinoma, ne už ačiū ir ne visiems laikams.

   Taip, kad dabar mūsų (ir kitų Rytų Europos šalių) įvairūs "didieji vadai" jau dirba ne Rusijai, o JAV ir Izraeliui. Už tai jie gavo absoliučią indulgenciją.

   Putinui liko tik dantimis griežti ir verbuoti naują agentūrą perspektyvaus jaunimo tarpe - ką Rusijos spec. tarnybos ir daro.

   Beje, visi Berezovskio pokalbiai su Izraelio žvalgyba buvo įrašyti. Atvirai sakau - labai linksma jų klausytis - neseniai per vieną TV stotį juos buvo paleidę. Derasi abu "kaip tikri žydai". Berezovskis net pažadėjo į Rusijos FSB įdarbinti Izraelio agentus. Ir įdarbino - tame tarpe ir KGB archyve.

   Ir ką jūs manote - nieks jų gana ilgai nelietė, o ir po to jie ramiai grįžo į Izraelį. Putiną pagąsdino, jog uždarys įvairias spec. sąskaitas įvairiuose bankuose, jei bandys trukdyti jiems.

   Dabar, kai Rusija vis tik pardavė Iranui SS-300 priešraketinius kompleksus, matyt, taip ir padarys.

   Jei ne Berezovskio konfliktas su Putinu, tai nieks to ir nežinotų. Tik dabar galai išlindo.


Lietuvoje iš esmės vyksta tas pats, kas ir Rusijoje

   Šį komentarą rašiau, apibūdindamas įvykius Lietuvoje, bet analogiški procesai vyksta ir Rusijoje.

   Nacionalistų (tautininkų, patriotų,...) strateginis tikslas - tautos, kalbos, tarmių, kultūros išlikimas ir sąlygų sudarymas tautos ekonominiam suklestėjimui.

   Lietuvą (ir Rusiją bei kitas posovietines valstybes) nuo 1990 metų valdančios partijos, tiksliau jų "elitas" bei tą "elitą" palaikantys ir finansuojantys asmenys, turi visai kitus tikslus - tai visų pirma asmeninės gerovės užtikrinimas sau ir savo palikuonims, jų turtų saugumą užtikrinant besąlygišku tarnavimu JAV bei Vakarų Europą valdantiems oligarchams.

   Juk šis valdančiųjų partijų "elitas" iš tikrųjų yra ta pati sovietinė-komunistinė-kagėbistinė nomenklatūra bei jų atžalos, kurios irgi jau įsitvirtino pagrindiniuose valstybiniuose postuose. Labai pamokantis pavyzdys Lietuvoje yra Kūrių klanas - sūnus "paveldėjo" tėvo prieš tai užimamą postą, visai kaip kokioje komunistinių "chanų" valdomoje Vidurinės Azijos respublikoje.

   Dabar jau ne paslaptis, jog būtent toks buvo sudarytas susitarimas tarp Gorbačiovo šalininkų sovietinėje nomenklatūroje bei JAV ir Vakarų Europos finansinio-ekonominio-politinio elito:

Gorbačiovo klanas "įveda" SSSR kapitalizmą, o jo klanui (įskaitant ir vietinių sovietinių respublikų nomenklatūrą) sudaromos sąlygos sparčiam praturtėjimui, būtent jiems tampant tais kapitalistais, kartu garantuojant besąlyginį šitų naujai įgytų  turtų neliečiamumą bei indulgenciją už visus sovietmečiu padarytus nusikaltimus.

   Kartu buvo pareikalauta perduoti strategines žaliavas bei didžiasias gamyklas tiems žmonėms, kuriais pasitiki Vakarų elitas. Būtent todėl beveik visi naujieji buvusios SSSR oligarchai yra žydai - juk būtent žydų valdomi bankai suteikė jiems paskolas visų tų įmonių įsigijimui. Todėl nieko keisto, jog bankininkai išduodami milijonines paskolas pasitikėjo visų pirma savo tautiečiais. Nors, žinoma, yra ir išimčių.

   Manau, jau pastebėjote, jog Putinas atėmė dalį turtų iš kai kurių žydų - Rusijos oligarchų. Tuo pačiu šiek tiek nuramino Rusijos liaudį. Bet Putinas šiais savo veiksmais susitarimo su Vakarų elitu nepažeidė. Juk Berezovskis ir jo bendrai iš "Jukos", finansuodami Putino klano politinius priešininkus, patys pažeidė didįjį susitarimą - pasikėsino į sovietinės nomenklatūros politinę valdžią, o tuo pačiu ir į nomenklatūros ekonominę gerovę.

   Pas mus naujieji vietiniai "oligarchėliai" - Borisovas ir Uspaskich - irgi tuoj pat buvo nušluoti, kada pamėgino finansuoti ne tas partijas. O, pvz. Lubys ir "Panevėžio kelių" bei Panevėžio statybos tresto vienas iš savininkų Gvidas Drobužas labai gerai supranta, kokias partijas jie turi finansuoti, jog išsaugotų savo turtus bei įtaką.

   Ir tų partijų sąraše Murzos partijos (tai yra nacionalistų) nėra. O, pavyzdžiui, Antano Terlecko vadovauta Lietuvos Laisvės Lyga - buvo, kol galutinai neišnyko.

  Tokie durneliai, kaip GKČP-istai bei mūsiškis Burokevičius su Ivanovu buvo tiesiog "paaukoti", kad žmonėms būtų sukurtas rimtos kovos įspūdis, o "persidažę" Brazausko nomenklatūrininkai Burokevičiaus su Ivanovu  "juodame" fone būtų "išbalinti".

_________________
Tautos jėga ne jos narių vienodume, o vienybėje siekiant pagrindinio tikslo - Tautos klestėjimo.


Paskutinį kartą redagavo Žygeivis 08 Geg 2007 17:07. Iš viso redaguota 3 kartus.

Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 03 Vas 2007 21:16 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27075
Miestas: Ignalina
Цитата из статьи - слова В. Суворова:

    "Вспомните - был могущественный социалистический лагерь. По Варшаве браво маршировала Польская народная армия, по Берлину – восточногерманская.

    У ГДР танков было – не счесть, ее войска даже в Анголе вместе с кубинцами воевали. И, вдруг – в 1989 году, все рухнуло почти мгновенно. Был социалистический блок – и нет его.  

    Так вот, когда это произошло, лидеры Советского Союза должны были сесть где-то в Москве, на какой-нибудь хорошей даче в сосновом бору, выпить водки, заесть салом, галушками, или что там у   них еще было, и задать себе вопрос: братцы, что же это случилось?
 
    В чем причина крушения? Был монолитный блок. Вдруг - выходит Венгрия, за ней – Восточная Германия, за ней – Польша, тут же – Чехословакия, тут же - румынского диктатора Чаушеску поймали и расстреляли… Давайте разберемся, в чем была гниль, найдем слабое место. И тогда поймем, почему распался соцлагерь.  

   Однако, таких вопросов наши руководители перед собой не ставили. Проходит два года. И вдруг – грандиозный, могущественный Советский Союз рушится."


****************************************************************************************

   Очень странно, что бывший офицер ГРУ  так плохо информирован. Или не говорит то, что должен знать.

   Поэтому немножко разьясню тогдашнее истинное положение дел.

   А именно то, что все эти "неожиданные развалы" готовились заранее несколько лет, и очень щательно (даже из архива извлекли планы по перестройке СССР, которые приготовил Берия еще в 1953 году - ведь они и легли в основу "Перестройки") - работало несколько групп аналитиков и ученых  - и в СССР (например, в Ленинграде), и на Западе.

   Консультации шли непрерывно несколько лет - и в среде экспертов, и на высшем уровне.

   Кульминацией этих событий в 1989 г. стала декабрьская встреча в верхах на Мальте. Здесь Горбачев встретился с новым президентом США Джорджем Бушем и госсекретарем Джеймсом Бейкером. Именно на Мальте Горбачев «сдал» Восточную Европу и Организацию Варшавского договора. Точнее не сдал, а подписал уже давно подготовленные соглашения и планы.

   Позже такие же переговоры шли и по будущей судьбе СССР. По обоюдно согласованному плану должны были быть отпущены только прибалтийские государства, а остальные - стать "Новым" Союзом.  

   Для этих целей КГБ (не местное, а в Москве) разработало планы создания Народных фронтов в Эстонии (именно там проходил проверку этот план), а потом в Литве ("Саюдис", то есть по-русски -"движение") и Латвии.  

   Для отвода глаз и спуска пара у русскоязычного населения были созданы и Интерфронты (а в Литве Единство). Самое смешное то, что и одними, и другими руководил тот же штаб в Москве.

   Ведь все руководство этих Фронтов, Интерфронтов, Единства и Саюдиса - были хорошо проверенные агенты КГБ (или даже бывшие офицеры, но хорошо законспирированные).

   В принципе все шло по плану, пока в конце 1990 года группа силовиков в Москве не задумала "остановить развал СССР". В январе 1991 года они начали действовать. Горбачев, как всегда, ушел в кусты - он так часто делал - и ждал развязки.

   Кончилось все намного хуже, чем ожидали силовики - началься неуправляемый распад СССР, а потом в следствии этого появился ГКЧП. Вот тут то Ельцин, Кравчук и Шушкевич поняли, что все может кончиться очень плохо и побежали в Беловежскую пущу.  

   Вот так из за кучи дураков в силовых структурах развалился хорошо подготовленный план "спуска пара", с сохраниением на несколько десятилетий "Нового" Союза и "плавного" перехода на рыночные принцыпы хозяйствования.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 08 Vas 2007 15:52 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27075
Miestas: Ignalina
Žemės "reforma", o iš tikro vertingų žemių, miškų ir vandenų perdavimas "labiau nusipelniusiems" yra tik dalis gerai suplanuoto proceso (dar 1987-88 metais, pradėjo nuo "valstiečių ūkių" ir komjaunimo kooperatyvų).

   Tikslas akivaizdus - prieškario savininkų sluoksnio ekonominio pagrindo sunaikinimas ir komunistinio-kagėbistinio sluoksnio praturtėjimas.

   Sovietinės valdžios šulai puikiai suprato, kad politinę valdžią įmanoma išlaikyti tik nuskurdinant komunistinės valdžios priešininkus ir perduodant turtus jos šalininkams. Ką sėkmingai ir daro jau beveik 20 metų (nuo 1987 metų).

   Lietuvą (ir kitas posovietines valstybes) nuo 1990 metų valdančios partijos, tiksliau jų "elitas" bei tą "elitą" palaikantys ir finansuojantys asmenys, turi aiškius tikslus - tai visų pirma asmeninės gerovės užtikrinimas sau ir savo palikuonims, jų turtų saugumą užtikrinant besąlygišku tarnavimu JAV bei Vakarų Europą valdantiems oligarchams.

   Juk šis valdančiųjų partijų "elitas" iš tikrųjų yra ta pati sovietinė-komunistinė-kagėbistinė nomenklatūra bei jų atžalos, kurios irgi jau įsitvirtino pagrindiniuose valstybiniuose postuose.

   Labai pamokantis pavyzdys Lietuvoje yra Kūrių klanas - sūnus "paveldėjo" tėvo prieš tai užimamą postą, visai kaip kokioje komunistinių "chanų" valdomoje Vidurinės Azijos respublikoje.

   Dabar jau ne paslaptis, jog būtent toks buvo sudarytas susitarimas tarp Gorbačiovo šalininkų sovietinėje nomenklatūroje bei JAV ir Vakarų Europos finansinio-ekonominio-politinio elito: Gorbačiovo klanas "įveda" SSSR kapitalizmą, o jo klanui (įskaitant ir vietinių sovietinių respublikų nomenklatūrą) sudaromos sąlygos sparčiam praturtėjimui, būtent jiems tampant tais kapitalistais, kartu garantuojant besąlyginį šitų naujai įgytų turtų neliečiamumą bei indulgenciją už visus sovietmečiu padarytus nusikaltimus.

Lietuvos Respublikos baudžiamajame kodekse yra 120 straipsnis "Kolaboravimas":

   "Lietuvos Respublikos pilietis, okupacijos ar aneksijos sąlygomis padėjęs neteisėtos valdžios struktūroms įtvirtinti okupaciją ar aneksiją, slopinti Lietuvos gyventojų pasipriešinimą arba kitaip talkinęs neteisėtai valdžiai veikti prieš Lietuvos Respubliką, baudžiamas laisvės atėmimu iki penkerių metų."

    Tačiau šitas straipsnis dar nė karto nebuvo pritaikytas buvusiems Kompartijos šulams. Kodėl?

    Todėl, kad po įvairias partijas, sąjūdžius, frontus ir kitas organizacijas išsibarstę padorūs žmonės (nacionalistai, tautininkai, patriotai ... ) dar nepribrendo tam, jog būtina susivienyti į vieną didelę nacionalistų (tautininkų, patriotų ... ) partiją, kuri galėtų valdyti Lietuvą.

    Taigi, teks palaukti, kol nacionalistai, tautininkai, patriotai, kiti padorūs žmonės bei visa tauta pribręs...

    O iki tol tautą ir toliau mulkins bei lups su "lazda", kurios viename gale sėdi "kairieji" socialdemokratai, o kitame gale - "dešinieji" konservatoriai, na ir dar krūvelė "centristų" tos "lazdos" viduryje. O juos visus jungia ir vienija komunistinė bei kagėbistinė praeitis ir baimė, jog už lietuvių tautai padarytus nusikaltimus teks atsakyti.

   Ta "lazda" yra ideali angliškai-amerikoniška "demokratija" - kas beateitų į valdžią - "lazda" vis ta pati, o ir "laiko" (finansuoja) ją ta pati "plaukuota" ranka su nelietuvišku pavadinimu.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 08 Geg 2007 17:03 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27075
Miestas: Ignalina
Dar kartą apie KGB vaidmenį Sąjūdyje ir gyvenime, 2007 05 07


Šaltinis - http://www.delfi.lt/archive/article.php ... s=1&no=480

   KGB kontroliuojama sistema buvo (ir yra) analogiška selekcijai - buvo kryptingai ugdomos tokios asmenybės ir tokios asmeninės savybės, kurios nepriekaištingai vykdė komandinės-korupcinės sistemos nurodymus, maksimaliai valdomos ir lojalios, minimaliai kūrybingos ir mąstančios. Semantinės logikos mokslas buvo (ir yra) tabu.

   Primenu Krylovo pasakėčią apie vilką ir ėriuką - tu kaltas jau vien todėl, kad esi ne vilkas.

   Taigi, KGB selekcija sukūrė tam tikrą KGB tenkinančią karjeristinę šiltnamio grupę, kuri slopino gyvybingiausius visuomenės atstovus ir ištisus jų sluoksnius vertė sistemos sraigteliais.

    Gyvybingi ir gajūs kaip piktžolės, tokie "nuomonės disidentai" ir "virtuvės politikai" dominavo Sąjūdyje ir nugalėjo.

    Mažiausia, ko jie tikėjosi - lygių gyvenimo ir konkurencijos sąlygų, nes žinojo, kad savo kūrybingumu ir gyvybingumu įveiktų bet kokius KBG šiltnamių lepūnėlius.

    Deja, Sąjūdyje veikė KGB agentūra, KGB pinigai ir struktūrinė informacija finansavo "verslininkus" - holdingus, metalo prekeivius... Jokių lygių sąlygų nebuvo ir nėra: nomenklatūros ir KGB "kadrai" toliau sėdi šiltnamiuose - vadovauja verslo ir politikos grupuotėms, kontroliuoja pinigų ir informacijos srautus.

    Jau nekalbant apie "išryškėjusius" KGB augintinius Prunskienę, Valionį, Pocių, Bobelį, nekalbant apie aiškius nomenklatūros viršūnių LKP CK atstovus - Juršėną, Šepetį, Brazauską, Macaitį...

    Galima teigti, kad Lietuvoje KGB "sodinukai" ne tik nebuvo apgenėti, bet netgi ypač suvešėjo ir užgožė visas gyvenimo sritis - žiniasklaidą, verslą, teismus, slaptąsias tarnybas, Vyriausybę, Seimą, Prezidentūrą.

    Prisiminkime Konopliovą, pasidomėkime Motiekos, Sabučio, Šedbaro, Baldišiaus, Vagnoriaus, Budrikio, Petriko socialine kilme ir aplinka. Kokie yra seimūnų Jagmino, Janukonio, Pitrėnienės, Šiaulienės, ir n kitų socialinė kilmė, įsitikinimai ir karjeros šaknys?

    Visa tai yra valstybinė paslaptis - tas pats pasakų Drakonas, kurio oficialia galva dabar yra Adamkus.

Kaubojus, 2007 05 07 07:15

    Komentaras dėl KGB vaidmens- visu šimtu procentų teisingas. Lietuva yra valdoma butent KGB išpenėtų žmonių. Nesakau, kad visi buvo agentai, bet sistema veikė ta kryptymi.

    Labai įžvalgus komentaras; dabar netgi rinkimuose, ką berinktum- vienaip ar kitaip išrenkam ,jei ne vieną, tai kitą parsidavėlį; tik mąstas skiriasi; vienas jų žmogus, kitas lyg ir "mūsų" žmogus, bet vis tiek elgiasi pagal KGB programą.

    Sunku mums bus išsiveržti iš šito aštuonkojo čiuptuvų; tie nomenklatūrininkai vienas kitą remia, kelia traukia. O kur dar pagundos pinigais, kyšiais? Čia ir papuolęs vienas sąžiningas- nieko nenuveiks prieš sistemą.

    Liūdnoka padėtis, bet gyventi reikia: ir kovoti, ir nepasiduoti; kitaip prarasim Lietuvą.

_________________
Tautos jėga ne jos narių vienodume, o vienybėje siekiant pagrindinio tikslo - Tautos klestėjimo.


Paskutinį kartą redagavo Žygeivis 11 Bal 2009 14:01. Iš viso redaguota 1 kartą.

Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 23 Geg 2007 12:34 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 14 Lap 2006 22:44
Pranešimai: 502
Miestas: Kėdainiai
Nusilaužiau girtas koją,
Kelią perbėgo katė,
Velnias šieno nepaklojo...
Tai vis Landsbergio kaltė.

Nuėjau vandens pasemti,
Užušalus eketė...
Buvau jaunas – ėmiau senti
Tai vis Landsbergio kaltė.

Taip sūnaus sulaukt tikėjaus!
Gimė ne sūnus – duktė...
Visos viltys eina vėjais –
Tai vis Landsbergio kaltė.

Kiauras stogas, prastas būstas.
Nuvertėjusi vertė.
Netelpa tribūnoj biustas...
Tai vis Landsbergio kaltė?!

Petras Garnelis, Lietuvos aidas,
2000 01 13

Šaltinis - http://diskusijos.patriotai.lt/viewtopic.php?t=1376

Zigmas Zinkevičius, "Istorijos iškraipymai" (2004)


  Salvis - Čia (Patriotai.lt) dėsiu nuskanuotą Z. Zinkevičiaus knygą "Istorijos iškraipymai". Pamaniau, kad tokia gera knyga turi būti pasiekiama daugeliui (kai tuo tarpu ji išleista tik 500 egzempliorių tiražu). Iš karto visos neįdėsiu, dėsiu dalimis, bet pradžioj pateiksiu knygos turinį, pagal kurį galėsite matyti, kiek jau įdėta, ir susirasti dominančias temas.

Zigmas Zinkevičius
Istorijos iškraipymai

KATALIKŲ AKADEMIJA
Pilies 8
Vilnius 2004

UDK 323(474.5)
Zi-102

Recenzavo
habil. dr. prof. Vacys Milius,
habil. dr. prof. Antanas Tyla

Viršelyje, priešlapyje ir antraštiniame puslapyje – Piterio Breigelio (Pieter Bruegel) pav. „Aklųjų parabolė" 1568 m. Drobė, tempera (86x 154 cm),
Neapolis: Museo Marionale.

© Zigmas Zinkevičius, 2004
© Lietuvių katalikų mokslo akademija, 2004
ISBN 5-420-01539-0

Pratarmė


   Šioje knygoje aptariami Lietuvos istorijos iškraipymai po nepriklausomybės atkūrimo.

   Ankstesni klastojimai paliečiami tik tais atvejais, kai jie susiję su dabartiniais – juos papildo ar paaiškina. Šiaip jau ankstesnių iškraipymų stengtasi neliesti. Kadangi orientuojamasi į platesnius skaitytojų sluoksnius, ne vien į istorijos specialistus, tai vengta sudėtingos citavimo ir šaltinių nuorodų sistemos (ji paprastinta), apskritai viso tradicinio mokslinio aparato, kuris paprastam žmogui tik sunkintų suprasti dėstomą mintį. Skaitytojų patogumui pridėta pavardžių rodyklė.

2003 m. spalio 28 d.

Turinys

Pratarmė

Klastojimo prielaidos
Neįvykdyta desovietizacija
Sovietinės nomenklatūros įsigalėjimas
Žiniasklaida
Bolševikinė „santarvė"
Sovietinis „teisingumas"
Tautiškumo neigimas
Bolševikinė terminologija
Tautos simbolių nuvertinimas
Mokyklos sukosmopolitinimas

Bandymai klastoti nepriklausomybės atkūrimo istoriją
Landsbergio ir Brazausko priešprieša
Sąjūdžio ir Kovo 11-osios akto vertinimas
Reitingai, apklausos ir kt.

Okupacijų istorijos klastojimas
Raginimas viską pamiršti
Raginimas neprisiminti, kad komunistų partija buvo baisiųjų nusikaltimų organizatorė
„Okupacijos nebuvo"
„Bolševikai – kovotojai už nepriklausomybę"
Antano Sniečkaus „nuopelnai"
Siekimas ištrinti ribą tarp budelio ir aukos. M. Ivaškevičiaus romanas Žali
KGB rūmų ir archyvų savinimasis
Laisvės kovų literatūros ignoravimas
Žudynių nutylėjimas
Bažnyčios kančių istorijos klastojimas
Kolaborantų prilyginimas laisvės kovotojams
Mokslo istorijos falsifikavimas
Tariamas rūpinimasis lituanistika
Pensijų skyrimas bolševikams
Bolševikų apdovanojimas Lietuvos Respublikos ordinais ir medaliais
Pastangos išsaugoti bolševikinius paminklus
Sovietinių švenčių įteisinimas
Bolševikinio „rojaus garbinimas"
Birželio sukilimo reikšmės lietuvių tautai menkinimas

1918-1940 m. Lietuvos Respublikos vertinimo klastojimas
Sovietinio melo kartojimas
Šaipymasis iš Lietuvos Respublikos kūrėjų, svarbesnių veikėjų
Bandymai menkinti Lietuvos Respublikos pažangą
Gruodžio perversmo ir Antano Smetonos veiklos sovietinio vertinimo atgarsiai
Kairiųjų, ypač komunistų, nuopelnų išpūtimas
Literatūros istorijos klastojimas

Senosios Lietuvos valstybės istorijos klastojimas
Priešų istoriografijos recidyvai
Tariamas Lietuvos atsilikimas
Senosios Lietuvos valstybės raštinių kalba
Lietuviai ir gudai (baltarusiai)
Žečpospolitos atgyvenos
Sovietinės ideologijos atraugos
Ginčai dėl valstybės ištakų
Karaliaus Mindaugo ir pirmojo Lietuvos krikšto reikšmės menkinimas
Žemaičių problema
Lenkai Lietuvoje
Karaliaučiaus kraštas

Nespecialistų rašliava
Lingvistinis neišprusimas
Primityvios etimologijos
Fantastiškos „teorijos"

Pora baigiamųjų pastabų

Pavardžių rodyklė

Klastojimo prielaidos


Būti išmintingam yra geriau, negu būti stipriam; žinojimas yra svarbesnis už jėgą
Pat 24,5.

    Išsivadavę iš okupacijos paveldėjome sovietinį požiūrį į istoriją. Žymiausi mūsų istorikai savo darbe ir toliau iš įpratimo taiko istorinio materializmo teoriją ir laikosi nebeveikiančių kompartijos direktyvų, vedančių prie istorijos klastojimo. Bolševikinės istorijos perrašymo nuostatos tebėra giliai įsismelkusios ne tik į istorikų profesionalų, bet ir į daugelio inteligentų – istorijos mėgėjų sąmonę. Mūsų praeitis neretai vaizduojama iškreiptai, „žiugždiškai". Nesusimąstome, jog klastojant praeitį prarandama tautos savastis. Toks elgesys kelia grėsmę tautos gyvatai. Turbūt niekur pasaulyje istorija nebuvo taip falsifikuojama kaip bolševikų valdomoje Lietuvoje. Tasai juodas darbas iš esmės tebetęsiamas. Jam sąlygas sudarė žemiau aptariamos aplinkybės, tos veiklos prielaidos.

     Neįvykdyta desovietizacija. Atgavus nepriklausomybę liko nepriimtas desovietizacijos įstatymas. Ši aplinkybė lėmė daugumą vėlesnių mūsų valstybės bėdų. Be desovietizacijos buvo neįmanoma greitai atkurti tvirtą valstybę. Šis įstatymas būtų sutrukdęs išsirinkti komunistą prezidentą, paskirti komunistus ministrus ir kitus aukštus pareigūnus. Seime nebūtų susidariusi komunistinė dauguma. Gyvenimas būtų pakrypęs visai kita vaga. Antai Čekijoje ir Vengrijoje, kur komunizmas buvo įstatymu pasmerktas kaip neteisėtas ir nusikalstamas, komunistai pareigūnai buvo pašalinti iš valdžios. Taip šiose šalyse parengta dirva naujoms doroms vyriausybėms. Desovietizacijos įstatymas reikalingas ne nesantaikai kelti, ne kerštui, bet mūsų visų ateičiai: kad niekas daugiau nesusigundytų išduoti savo tautos. Buvę partiniai funkcionieriai turėjo atsiprašyti tautos ir bent keleriems metams pasitraukti iš vadovaujančių postų. Tai privalėjo padaryti patys, jeigu būtų buvę dori žmonės. Deja, to neįvyko.

    Sovietinės nomenklatūros įsigalėjimas. Nesant desovietizacijos įstatymo nepriklausomoje Lietuvoje įsigalėjo sovietinė nomenklatūra. Grįžo į valdžią „buvusieji". Partinė grietinėlė, atsiskyrusi nuo SSKP, persikrikštijo į LDDP. Iki tol valdžiusi valstybės turtą sovietinės sistemos sąlygomis, pasiglemžė jį esant laisvajai rinkai. Buvusiai sovietinei „liaudžiai" liko tik trupiniai. Po turto „prichvatizacijos", pusvelčio įmonių išpardavimo, tiesiog jų išsidalijimo, bankų griūties, „buvusieji" tapo naujuoju nepriklausomos Lietuvos turtuolių luomu, iš esmės kapitalistais. Jie gyvena kaip inkstai taukuose. Atmetę pajamų deklaravimo įstatymą paslėpė savo praturtėjimo siūlų galus, panaikino ribą tarp legaliu darbu ir nusikalstamu būdu įgyto turto. Maždaug per ketverius metus Lietuvoje atsivėrė didžiulė praraja tarp saujelės turtuolių ir skurstančių masių.

    Naujieji turtuoliai greit pamiršo dar neseniai jų pačių skelbtą socialinę „lygybę". Nusispjaut į ideologiją! Buvęs kompartijos aktyvistas, užkietėjęs ateistas tapo konservatoriumi, net krikščioniu demokratu, nekalbant apie stojimą į savo pačių sukurtas socialistų, valstiečių, ūkio ar moterų partijas. Daugelio partijų branduolį sudarė tie patys „buvusieji", kurie joms ir vadovavo. Mąstančiam žmogui šypseną kėlė matant tą pačią panelę su kita suknele. Visų tikslas buvo vienas – patekti į Seimą. Girdėjau dainuojant:

    Komunistų maišalynė susiraizgė, susipynė.
    Savo veidą kasdien maino, kad pakliūtų tik į Seimą.
    Ir su velniu susidėtų, kad tiktai Seime sėdėtų.

   Po 1992 m. rinkimų Lietuva tapo pirmoji iš postkomunistinių valstybių, kurioje į valdžią „tautos valia" grįžo komunistai. Pasaulis tatai pavadino lietuvišku sindromu. Ir stebėjosi. Nesuprato šio fenomeno. Tomis dienomis man teko skaityti lingvistikos paskaitas Münsterio universitete (Vakarų Vokietijoje). Prisimenu pokalbį su prorektoriumi ponu Dapperiu, kuris niekaip negalėjo suprasti įvykių Lietuvoje. Kaip tai atsitiko? Kaip galima išsilaisvinus vėl rinktis pančius? Mano pastangos paaiškinti Lietuvoje rinkėjų elgesį liko bevaisės. Vis tiek jis nieko nesuprato!
Buvę komunistai nesisielojo dėl savo pažiūrų kaitos. Apie sąžinės išsivalymą negalėjo būti ir kalbos. Juk jie buvo „teisūs": veikė pagal įstatymus (savo pačių sukurtus), o visa kita – niekai! Ir toliau mūsų šalis buvo dalijama tarsi į dvi Lietuvas: tautinę, kovojančią dėl nepriklausomybės, ir prosovietinę (prorusišką).

   Valdžioje įsitvirtinę komunistai negalėjo pamiršti dešimtmečiais okupuotoje Lietuvoje jų pačių deklaruoto neigiamo požiūrio į lietuvių tautą, Lietuvos valstybės ignoravimo. Siekė tą valstybę traukti atgal į posovietinę erdvę, arčiau prie „motušės" Rusijos. Neteko girdėti, kad palankiai kas nors iš jų būtų kalbėjęs apie laisvės kovotojus. Juos perlaidojant dalyvaudavo nebent priversti. Nereikia stebėtis, kad pirmasis bolševikų istorikų darbas Vilniaus universitete buvo panaikinti su vargu sovietmečiu išlaikytą Lietuvos istorijos katedrą. Pasidaro nejauku: iš kur tiek akiplėšiškumo ir begėdystės!

   Žiniasklaida. Praturtėjusi bolševikinė nomenklatūra tuojau pat į savo rankas perėmė spaudą ir apskritai žiniasklaida. Iš patirties gerai suprato jos reikšmę. Užvaldžiusi informavimo priemones, užsigarantavo savo įtaką tautai, kaip buvo okupacijos metais. Tai – viena iš didžiausių tautai atstovavusio Sąjūdžio netekčių. Iš pradžių, Sąjūdžio prispaustas, net bolševikų oficiozas Tiesa buvo pradėjęs skelbti bent dalį tiesos. Atgimimo dienomis steigėsi daugybė smulkių patriotinių laikraštėlių. Tačiau praėjus vos keleriems metams Lietuvos žmonės su nuostabą pamatė, kad iš patriotiškos spaudos liko tik malonus prisiminimas. Visuotinai įsivyravo kairuoliška žiniasklaida, pavaldi nomenklatūrai ir jai ištikimai tarnaujanti, nors ir skelbėsi esanti „nepriklausoma", „laisva" ir pan. Net Sąjūdžio įsteigtas dienraštis Respublika persimetė į priešišką pusę. Nedaug beliko periodinių leidinių, kurie dirbtų pozityvų darbą. Negalima nesidžiaugti skaitant Trimitą, Karį, Tremtinį, Kregždutę ir panašius laikraščius. Kiek ten gražių veikų ir jų dalyvių! Tyliai, kantriai dirbamas fundamentalus Lietuvos piliečių brandinimo darbas. Bet tokie leidiniai sudaro mažumą patriotinį darbą griaunančios spaudos jūroje.

    Bolševikinėje dvasioje išugdyti žurnalistai – kompartijos propagandistai – greit ėmė uoliai tarnauti kita spalva savo fasadą persidažiusiai tai pačiai „gimtajai" partijai. Visuomenėje buvo formuojama tokia nuomonė, kokios tai partijai reikėjo. Panaudota iš okupacijos laikų paveldėta profesionali žmonių mulkinimo patirtis. Patriotinės dešiniosios spaudos liko visai nedaug, ir tuos likučius buvo stengiamasi kuo greičiau sunaikinti. Rezultatas – kristalizavosi keistoka priešprieša: kas savo veiksmais ir žodžiais rėmė Lietuvos nepriklausomybę ir visišką atsiskyrimą nuo Rusijos įtakos, tas buvo laikomas „dešiniuoju", o kas norėjo Lietuvą išlaikyti Rusijos įtakoje, tas – tai „kairysis".

    Į nomenklatūros rankas patekusi „laisvoji" spauda labai greitai tapo visagalė ir neliečiama. Ji nepakentė nė menkiausios kritikos. „Liaudžiai" leido tik džiaugtis, kad Lietuva turi „laisviausią Europoje" žiniasklaida. Apeliuoti į tokios žiniasklaidos sąžinę, jausmus ar savigarbą – bergždžias dalykas. Ji – nepamokoma. Ji tik nuperkama. Nomenklatūrai tarnaujantys žiniasklaidos magnatai eilinius žurnalistus pajungė savo valiai. Šie privalėjo rašyti tai, ką sankcionavo jų bosai. Įsivyravo naujų laikų cenzūra. Susiformavo visagalė „ketvirtoji valdžia". Jai talkino vadinamasis Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas, rėmęs (grupės draugų principu) bemaž tik kairiąją spaudą. Ši turėjo ir savąją, iš okupacijos laikų paveldėtą Žurnalistų sąjungą. Nepakęsdami pastarosios diktato, dalis (mažoji) žurnalistų įsteigė savąją Žurnalistų draugiją, kuri skyrėsi tuo, kad jos nariai stengėsi neprekiauti savo sąžine, nepiktdžiugauti dėl Tėvynės nesėkmių, nors jas ir matė, sielojosi dėl jų, kėlė viešumon valstybės bėdas.

   Okupacijos laikų žurnalistai, kurių lojalumas kompartijai būdavo patikrinamas stojant į Universitetą, įpratinti šmeižti, meluoti ir pagal partijos užsakymą purvais drabstyti žmones, tęsė tą darbą. Jiems tai atrodė natūralu, juoba kad taip daryti liepė toji pati, naujai pasivadinusi, partija. Kaip labai buvo įsigėręs į kraują besąlygiškas reikalavimas vykdyti partijos „priesakus"! Bolševikiniai žurnalistų teoretikai toliau rengė Lietuvai žurnalistų kadrus, vadovaujami ideologo Laimono Tapino. Sparčiai daugėjo „tapinukų", kurie skleidė antilietuviškas nuotaikas. Sakysime, ima žurnalistas kokią nors visiems žmonėms būdingą ydą ir visose pasaulio valstybėse sutinkamą neigiamą reiškinį, bet pateikia jį taip, tarsi toji yda ar reiškinys būtų būdingas tik lietuviams ir tik Lietuvai. Benamiai, valkatos, šiukšlynų žmonės aprašomi taip, lyg dėl jų likimo būtų kalta nepriklausomybė. Apie viską, kas bloga, buvo kalbama su pasitenkinimu, pasigardžiavimu, o tai, kas gera, stengtasi nutylėti. „Kokia Lietuva, tokios ir jos žinios", – plyšojo radijo ir TV reklama. Tyčiojimasis iš visko, kas sava, lietuviška, tapo gero skonio požymiu. Diena dienon, nuo ryto iki išnaktų, žiniasklaidoje buvo niekinami lietuviai. Girdi, tai vagių, žudikų, bukų, nevisaverčių žmonių padermė. „O kas man toji tėvynė? Ji nieko gero neduoda! Visi čia sukčiai, kyšininkai, banditai ir t. t." – pamanydavo prisiklausęs žiniasklaidos sapaliojimų ne vienas doras žmogus. Patologinė neapykanta savajai tautai! „Negeras tas paukštis, kuris savo lizdą teršia" – šią žmonių išmintį retas žurnalistas teprisimindavo. Už gardesnį kąsnį būdavo parduodama Tėvynė, tėvai, net sąžinė, siela. Nusirista iki to, kad imta neigti Maironio, Bernardo Brazdžionio kūryba. Lietuvoje tada buvo daug lietuviškais žodžiais parašytos spaudos, bet joje su žiburiu reikėjo ieškoti lietuviškos minties. Sąvoka patriotizmas laikyta odiozine:

Kuo didesnis patriotas,
tuo didesnis idiotas!
Kitas plytą pasiėmęs,
į Brazauską atsirėmęs,
Pavilionį apkabinęs,
srutas pila ant Tėvynės.
Šitam laisvės atgaiva,
tik istorinė klaida

Iš populiarios dainelės.

    Natūraliai kildavo mintis, kad lietuviams padėjo kultūrėti tik lenkai, carinė ir sovietinė Rusija, o nepriklausoma Lietuva savo piliečiams nieko gero nedavė, neduoda ir neduos!

    Tapusi verslu (labai dideliu) žiniasklaida ėmė vaikytis sensacijų. Tai – sunkiai pagydoma jos liga. Šios ligos vengianti spauda ilgai neišsilaikydavo – vos vegetuodavo arba ir visai išnykdavo. Neva pataikaudama „masėms" žiniasklaida ėmė propaguoti gyvulišką seksą, moralinį iškrypimą, apeliuoti į žemuosius žmogaus instinktus, tuo ardydama tautos dvasinius pagrindus, griaudama lietuvišką šeimą, įteisindama sugyventinių statusą. Rezultatas akivaizdus: skyrybų skaičius artėjo prie sutuoktuvių, kas ketvirtas naujagimis – nesantuokinis. Gresia tautos išsigimimas.

    Turbūt daugiau kaip trys ketvirtadaliai žurnalistų pirmuoju atkurtos nepriklausomybės dešimtmečiu nesilaikė jokių moralės normų. Širdis tino nuo nešvankybių srauto televizijoje, laikraščiuose, žurnaluose:

Štai Šerėnas sugalvojęs
Mus kasdien purve volioja.

    Intensyvėjo smurto aukštinimas. Nusikaltėlis – herojus. Spaudoje nepastebimi tie, kurie darbštūs ir kūrybingi, moka gyventi prasmingai. Jie žiniasklaidai nerūpėjo. Ją domino tik nusikaltimai, be saiko išpučiami. Smurto ideologijos garbinimu ėmėme lenkti daugelį Europos šalių.

    Iš Vakarų žiniasklaidos būdavo pasirenkama tik bjaurastis. Antai stengtasi įdiegti Valentino dienos orgijas, net nepaaiškinus, kad šventasis Valentinas buvo kankinys, nužudytas už tai, jog smerkė orgijas. Žiniasklaidai nieko neliko šventa. Dviračio žynios (klaidinga rašyba rodo žurnalistą esant analfabetą ir valstybės kalbos negerbimą) niekino tautai, net visam pasauliui labiausiai nusipelniusius žmones (popiežių Joną Paulių II – aukščiausio laipsnio cinizmas!), Lietuvos herbą, jos himną, kurio žodžiais būdavo kuriamos nepadorios slaviškos „čiastuškos". Sunku įsivaizduoti taip besielgiančius žmones Lenkijoje ar Prancūzijoje. Pas mus – viskas galima. Prie televizoriaus praleistas vakaras griovė visos dienos mokytojo darbą.

    Stengtasi ištrinti ribą tarp gėrio ir blogio. Akivaizdžią tiesą žmonės imdavo laikyti klastote, o klastotę – tiesa. Žiniasklaida sumaišė su žemėmis visas vertybes, sujaukė protus, kėlė nepasitikėjimą valstybės institucijomis, sėjo žmonėse pesimizmą ir neviltį, dėl kurios ne vienas silpnesnės dvasios jaunuolis tapo savižudžiu. Ne veltui žiniasklaida būdavo pravardžiuojama purvasklaida, šmeižtasklaida, žiniaklaida, žiniakliauda, laikraštiena, šunauja ir pan. (visi šie pravardžiavimai paimti iš spaudos).

   Vytautas Landsbergis ne be reikalo patarė perskaičius laikraštį nusiplauti rankas. Turbūt retas žurnalistas susimąstydavo: Ką pamanys jo vaikas ar vaikaitis, perskaitęs tėvo ar senelio „chrestomatinį" straipsnį – šlamštą.

    Kovoti su tokia žiniasklaida buvo beviltiška. Net trisdešimt dviejų Lietuvos intelektualų 2001 m. gegužės 2 d. paskelbtas atviras laiškas prezidentui Valdui Adamkui, kaip žaibas perskrodęs pridvisusią melo bei neapykantos tautai ir nepriklausomybei žiniasklaidos virtuvę, pastebimesnės įtakos nepadarė. Prezidentas aiškiai bijojo spaudos. Ne tiek pats laiškas, kiek labai didelis visuomenės palaikymas vis dėlto sudrebino žiniasklaidos magnatus, privertė atsikvošėti ir suvokti, kad jau per toli nueita. Cinizmas ėmė po truputį mažėti.

    Bolševikinė „santarvė". Įsitvirtinusi nomenklatūra ėmė pūsti „santarvės" burbulą, reikalauti budelio ir aukos susitaikymo, dėti tarp jų lygybės ženklą, taigi siekė panaikinti ribą tarp gėrio ir blogio. Imta tapatinti partizaną ir stribą; kankintą, ketvirčiuotą, gyvą degintą patriotą ir jo budelį; disidentą ir kolaborantą. Žodžiu, buvo peršama vilko ir ėriuko draugystė. Populiarinta mintis, kad tautos kankiniai (o ne budeliai) yra kalti, jog per tiek laisvės metų krašte vis dar nėra santarvės. Visi jie (aukos!) esą supriešino tautą. Buvę komunistai reikalavo užmiršti, atleisti, pasibučiuoti ir gyventi palaimingoje santarvėje. Užmiršti... išdavystes, Lietuvos pardavimą, tautos žudymą, tikėjimo niekinimą, patyčias, prievartą, mulkinimą. Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius yra pasakęs: „Neduok, Dieve, kad kada nors lietuvio sąmonėje būtų ištrinta riba tarp pasiaukojimo ir išdavystės, tarp didvyriškumo ir nusikaltimo, nes tada būtų parašytas mirties nuosprendis dvasiniam tautos prisikėlimui" (iš spaudos).

    „Buvusieji" reikalavo santarvės be teisingumo. Kalbėti apie bet kokį sugyvenimą ar dialogą galima tik remiantis teisingumu, o ne užmarštimi. Kaip galima reikalauti, kad buvęs kalinys mylėtų savo kankintoją, išlikęs gyvas vaikas – savo tėvų žudiką; kaip mylėti buvusį draugą, kuris tave išdavė, ar buvusį mokytoją, kuris terorizavo tikinčius mokinius ir jų tėvus? Teisingumas reikalauja, kad nusikaltėlis būtų pavadintas nusikaltėliu ir nubaustas, bent morališkai. Ne jam keršijant, bet siekiant teisingumo, be kurio neįmanoma tvarka visuomenėje. Aukos, žinoma, turi teisę atleisti savo skriaudikams, bet jokiu būdu ne skriaudikai patys sau. Kas davė jiems teisę atleisti už tas aukas, kurias išžudė, kankino Rainiuose, Červenėje, NKVD rūsiuose ir Sibiro mirtininkų lageriuose? Siaubingiausių nusikaltimų buvo, bet nusikaltėlių nėra. Šimtų tūkstančių žmonių sudarkyti gyvenimai, sunaikintas tautos genofondas, neišmatuojama moralinė skriauda – o kaltų nėra! Netikros santarvės siekimas yra amoralus savo esme, nes griauna tautos moralės pagrindus. Tegu nors mūsų vaikai ir vaikaičiai auga be melo ir neteisybių.

     Propagavo ir tebepropaguoja santarvę be kaltės prisipažinimo. Iš tikrųjų galima kalbėti apie atleidimą nuo bausmės, bet ne nuo kaltės, juolab ją ignoruojant. Žydai niekada neatleis Hitleriui, o mes Stalinui? Negali partizanas sėstis prie vieno stalo su stribu, jei šis, žudęs viešai ir slapta lietuvius, vežęs juos į tremtį, sako, kad gerai daręs. Jei jis nesupranta, kad turi viešai atsiprašyti tautos ir atgailauti, bent moraliai atlyginti padarytas skriaudas. Taigi kaip galima atleisti tam, kuris atleidimo neprašo? Žmogus, kuris kartą jau buvo išvertęs kailį, pirmai progai pasitaikius vėl jį išvers mainais į šiltą vietą. Raginimą nuoširdžiai išsipasakoti, pripažinti savo klaidas pas mus imta vadinti raganų medžiokle, ir tik vienas kitas iš žinomų bolševikinių veikėjų išdrįso atlikti išpažintį. Buvę bolševikai nori kaltės atleidimo be išpažinties ir atgailos. Betgi taip nebūna! Net popiežius negali duoti atleidimo tam, kuris neprisipažįsta nusidėjęs, nesigaili už nuodėmes ir neatlieka atgailos.
Nesuvokiama ar nenorima suvokti to, kad be tvirtų kriterijų, didžių dvasinių vertybių, be moralės, patriotizmo, žmogaus paskirties ir gyvenimo prasmės suvokimo negali būti jokios santarvės ar susitaikymo.

    Tai neįmanoma neįvardijus ir neįvertinus komunistų partijos, NKVD-MGB-KGB, Lietuvos komjaunimo struktūrų ir apskritai kolaboravimo veiksmų, nedemaskavus budelių ir kolaborantų. Juk antrąsyk negalime leisti savęs naikinti, negalime negalvoti apie valstybės ateitį. Kad vėl nekiltų noras varyti savo brolius į Sibiro vagonus, išdavinėti, naikinti juos! Negalima Lietuvos 1940-1990 metų istorijos traktuoti kaip teisingos ir korektiškos, tvirtinti, esą tuo laiku nieko nebuvę, kiekvienas dirbęs jam skirtą darbą. Reikia aiškiai nurodyti moralinę, politinę ir teisinę atsakomybę asmenims, kurie griovė, naikino, išdavė ir pardavinėjo Lietuvos valstybę. Toks konstatavimas būtų istorinis dokumentas ir pilietinė pamoka. Priešingu atveju jaunoji karta manys, kad nusikaltimai nėra baudžiami ir praras pačią teisingumo sampratą. Tauta be teisingumo – tauta be ateities. Santarvė įmanoma tik per teisingumą.

     Buvę bolševikai nori tautai įpiršti visuotinio susitaikymo be atgailos teoriją, pagal kurią ir auka, ir budelis gali būti apdovanojami tuo pačiu didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordinu, ir vieniems, ir kitiems skiriamos garbingiausios Lietuvos Respublikos valstybinės pensijos. Žodžiu, pripažįstama tik tokia santarvė, kurioje būtų šokama pagal nusikaltusiųjų muziką. Tokiai „santarvei" propaguoti net įsteigta speciali premija. Bet tai – bergždžios pastangos. Tikroji santarvė rasis tik tuomet, kai demokratinė visuomenė sugers (absorbuos) buvusius kolaborantus, kurie patys privalo reikšti norą absorbuotis. Šis procesas, žinoma, turėtų prasidėti „buvusiųjų" klaidos prisipažinimu, atgaila bei atsiprašymu tų, kurie nukentėjo nuo SSKP ir KGB struktūrų. Deja, to nematyti.

     Sovietinis „teisingumas". Paveldėjome bolševikinę teismų sistemą su bolševikais teisėjais. Kokie jie buvo anksčiau, visi gerai žinome. Okupuotoje tėvynėje visa teisinė struktūra buvo komunistų partijos rankose.

     Joks asmuo negalėjo studijuoti teisės prieš tai negavęs NKVD (KGB) leidimo.

     Profesūra buvo KGB aprobuota, taip pat visi teisinės struktūros kadrai. Su religija bolševikai išvarė ir teisingumą, krikščionišką demokratijos sampratą. Humanizmą pakeitė genocidas, demokratiją – bolševikinė diktatūra. Žlugus sovietinei santvarkai neieškota bolševikinių nusikaltėlių, neorganizuotas jiems „Niurnbergo teismas", kaip buvo daroma su naciais.

     Nusikaltėliai žmoniškumui ne tik nebuvo baudžiami, bet ir neįvardijami. Nepatraukti atsakomybėn trėmimų organizatoriai ir vykdytojai. Nebuvo teisiamas nė vienas KGB tardytojas, naudojęs žiauriausias „fizinio poveikio" priemones. Nekeltos bylos specialiųjų NKVD dalinių nariams, kurie, persirengę partizanais, žudė nekaltus žmones. Nė plaukas nuo žudikų galvos nenukrito.

      Kitaip ir būti negalėjo, nes visa teisinė sistema, visa teisėjų armija liko ta pati. Negi pati save teis? Maža to, bolševikiniai teisininkai kaišiojo pagalius į dar silpnos pirmųjų metų valstybės vežimo ratus, trukdė tuometinės Aukščiausiosios Tarybos ir vėlesniųjų Seimų darbą. Praeities nepasmerkimas plačiajai visuomenei piršo nuomonę, kad neverta būti teisingam ir padoriam. Kas toks buvo, atrodė lyg kvailelis. Ir vėliau tebesantis bolševikinis teisingumas užglaistydavo nesąžiningųjų darbelius. Natūrali išvada: sąžiningam būti neapsimoka, geriau būti korumpuotam. Kas sunkiai dirba, tas tik vargsta, o kas sukčiauja, žudo, tas klesti. Tokia bolševikinio „teisingumo" pamoka mūsų jaunajai kartai! Rezultatų laukti ilgai neteko: jaunosios kartos „žygdarbiai" greit ėmė mirgėti visuose laikraščiuose, žurnalistų dar pagražinami.

     Tautiškumo neigimas. Atgimimas sukėlė patriotinio pakilimo bangą, anuomet Lietuvai reikalingą kaip oras ir vanduo. Tačiau daugeliui žmonių nesulaukus vilčių išsipildymo, patriotizmas greit ėmė slūgti. Bolševikinė nomenklatūra to ir siekė. Komunistams nebuvo nieko baisiau už tautišką ir krikščionišką ideologiją, kurių gyvybingumas patikrintas tūkstančių pokario rezistentų, taip pat Sausio 13-osios aukų krauju. Tautiškumo neigimui bolševikai pajungė visagalę žiniasklaidą. Ir jie laimėjo.

     Kurios partijos programoje rasi pasiryžimą ugdyti tautiškumą, patriotizmą? Filosofas Arvydas Šliogeris kategoriškai pareiškė: „Kuo didesnis patriotas – tuo didesnis idiotas". Jo nuomone, tautos iš viso nesą. Yra tiktai stabas, o pagarba praeičiai – tai pagarba lavonui. Iki ko nusirista! Būta sunkumų net su patriotizmo skiepijimu kariams. Prieš karių patriotiškumu besirūpinantį KAM viceministrą Edmundą Simonaitį buvo panaudota propagandos „sunkioji artilerija". Galvas pakėlė visokio plauko kosmopolitai. Tautiškumą imta traktuoti kaip senamadiškumą.

     Tautiškumas buvo apšauktas atsilikimu, būdingu Lietuvai. Bet čia aiškiai meluojama, nes tautiškumo kėlimu iš tikrųjų mes labai atsiliekame nuo savo kaimynų. Antai Lenkijoje, priešingai negu pas mus, kiekvieną ten nuvykusį lietuvį stebina begalinis jų didžiavimasis savo tėvyne, tauta, lenkybe. Jų pagarba savo tautos praeičiai dažnam lietuviui atrodo tiesiog neįtikėtina. Neteko sutikti nė vieno lenko, kuris ciniškai kalbėtų apie tautiečių patriotinius jausmus, žemintų savo krašto praeities didvyrius, valstybines ar tautines vertybes. Tokio elgesio Lenkijoje netoleruotų nei valdžia, nei juolab Bažnyčia, nes dvasininkų įnašas į lenkų patriotizmo ugdymą buvo ir tebėra labai svarus. Niekada iš lenkų žiniasklaidos neišgirsi, kad Lenkijoje gyvena vien niekšai, apgavikai, vagys, žudikai, kaip visuotinai buvo įpratinę lietuvius juodinti savi bolševikai. Kiekvienas lenkų vaikas nuo mažų dienų moka patriotinį eilėraštuką apie tai, kad jis didžiuojasi esąs lenkas, kad jo herbe yra baltas erelis ir t. t.

     Stumiant iš viešojo gyvenimo ir pašiepiant tautiškumą, patriotizmą, iš žmonių atimama labai reikšminga, gyvenimą įprasminanti vertybė. Mūsų ateitis priklausys nuo to, ar būsime savo valstybės patriotai, ar jausimės jai svetimi. Tautinė savimonė ir tautos bendrumo suvokimas yra tasai švyturys, kuris nušviečia kelią į ateitį. Be to švyturio visuomenė virstų destruktyvia mase, kuria lengva manipuliuoti ir iš kurios greit atsiranda visokie nežmoniški režimai, sudrebinantys pasaulį.

     Bolševikinė terminologija. Grįžusi į valdžią nomenklatūra siekė grąžinti bolševikų terminiją, kitaip sakant, vėl taip sujaukti sąvokas, kad jos iškreiptai atspindėtų dvasines vertybes, drumstų visuomenės sąmonę. Ilgą laiką buvo stengiamasi vengti dviejų svarbiausiųjų visuomenės gyvenime žodžių: nepriklausomybė ir okupacija. Vietoj nepriklausomybės vartojo daug kam nesuprantamą svetimžodį suverenitetas. Kalbėta apie valdžios pasikeitimus 1940 ir 1990 metais, nors pirmuoju atveju iš tikrųjų buvo nepriklausomybės praradimas, t. y. Lietuvos okupacija, o antruoju atveju – nepriklausomybės atgavimas.

     Žodžio nepriklausomybė kurį laiką ne tik bijota, bet jo net gėdytasi. Panašiai vietoj Lietuva sakyta respublika, kaip sovietiniais laikais. Stengtasi išlaikyti klaidinančius pavadinimus Tarybų Lietuva, Tarybų Sąjunga vietoj pasaulyje visuotinai vartojamų Sovietų Lietuva, Sovietų Sąjunga, nors kiekvienam aišku, kad žodžiu taryba iškraipoma bolševikų sukurtos valdymo formos esmė, ji padaroma neva „demokratiška", kokia iš tikrųjų ji niekada nebuvo. Vengta žodžių laisvės kova, partizaninis karas, kurie keičiami ne kiekvienam suprantama rezistencija, kartais net klasių kova (!).

    Imta diegti į vartoseną tokius žodžius ir jų formas, kurios iškreiptai atspindi realybę, kreivai įtaigoja žmonių galvoseną. Antai visur kaišiota Lietuvos vardo mažybinė forma Lietuvėlė, kad įteigtų tautai nevisavertiškumą, nutylint, jog pagal didumą ir gyventojų skaičių Europos valstybių sąraše Lietuva užima anaiptol ne paskutinę vietą, bet yra sąrašo viduryje.

    Tai ne meilę rodantis maloninis žodis, koks turėtų būti pagal gramatinę formą, bet piktavališkas Lietuvos pašiepimas.

     Teko Briuselyje bendrauti su Liuksemburgo ir Lichtenšteino, daug kartų mažesnių už Lietuvą valstybių, pareigūnais (pagal abėcėlę posėdžiuose atsidurdavau tarp šių dviejų valstybių atstovų). Jie į mane žiūrėjo su pagarba kaip į didelės šalies pareigūną ir nė karto neteko girdėti, kad savo šalis jie vadintų Liuksemburgėliu ar Lichtenšteinėliu. Tas pat pasakytina dėl bolševikinio mąstymo žmonių paskleisto lietuvių pravardžiavimo lietuvaičiais. Vartojant šį žodį parodomas ir kalbinis neišprusimas, nes lietuvaitis – tai lietuvio sūnus (plg. tėvavardį Petraitis – Petro sūnus), o ne lietuvėlis. Dar prisimintinas su visa įmanoma pašaipa ir panieka etiketės Marijos žemė mūsų šaliai segiojimas (tuo šaipomasi ir iš Bažnyčios), patriotiškai nusiteikusių pamaldžių moterų pravardžiavimas megztomis beretėmis ir kt.

     Tautos simbolių nuvertinimas. Kaip jau buvo užsiminta, nomenklatūra ilgą laiką rodė nepagarbą valstybinei vėliavai, herbui ir himnui, iš kurių būdavo šaipomasi, ypač komercinių televizijų laidose. Per valstybės šventes vengta kelti Trispalvę.

     Šią nepagarbą savajai vėliavai Seimas 2002 m. net įteisino! Bolševikinio mąstymo žmonės „užsimiršę" kartais iškeldavo ne Lietuvos, bet LTSR vėliavą su pjautuvu ir kūju kampuose (pavyzdžiui, 1995 m. Plungės centre).

    LNK televizijos „Dviračio žynių" laidoje 2002 m. spalio 25 d. buvo parodyti du šunys su Lietuvos Respublikos herbais po kaklu. Nomenklatūrai laida patiko, todėl buvo pakartota ir 2002 m. lapkričio 1 d. Visaip juoktasi ne tik iš Lietuvos himno, bet ir iš partizanų (tautos kankinių) dainų.

    Pajuokai himnas būdavo giedamas nuo galo į pradžią. Vytauto Šerėno laidoje su pasigardžiavimu deklamuoti Lietuva, Tėvyne mūsų žodžius tęsiantys pašaipūs ketureiliai, kuriuose šlykščiai dergta Lietuva ir lietuviai. Spauda valstybės šventes, ypač Vasario 16-ąją ir Kovo 11-ąją, demonstratyviai „užmiršdavo" paminėti arba įdėdavo šiokią tokią žinutę, kurią užgoždavo reklama, skelbimai ir visokia laikraštiena. Prieita iki to, kad Prezidentūra ėmė apdovanoti garbingais Lietuvos Respublikos ordinais sovietinės epochos „tūzus", kitus Lietuvai kenkusius asmenis, net KGB veikėjus „kad po lygiai iš abiejų pusių būtų pagerbiama" – tai Justino Karoso žodžiai per televiziją.

    Mokyklos sukosmopolitinimas. Atgimimo laikotarpiu iškelta tautinės mokyklos idėja negalėjo patikti nomenklatūrai. Prie tos idėjos sunkiai pritapo ir bolševikinio sukirpimo pedagogai. Juk daugumą mokytojų sudarė mokslus baigę sovietmečiu. Jie buvo įpratinti vaikus mokyti mylėti Leniną, Staliną, „šlovingąją" partiją.

     Mokykloms vadovavo buvę rajkomų ir partkomų sekretoriai, partiniai instruktoriai ir panašūs veikėjai. Jiems sunku buvo atprasti nuo sovietinio „ritualo" ir istorijos faktų kraipymo, kuris tada mokyklose dar tvirtai laikėsi. Net praėjus dešimčiai metų po nepriklausomybės atkūrimo Vilniaus pedagoginio universiteto išleista metodinė priemonė istorijos mokytojams tebedvelke bolševikinė Žiugždos dvasia.

    Joje nebuvo nė žodžio apie Rainių, Budavonės miškelių kankinius, nužudytus Panevėžio gydytojus ir seselę, sušaudytus Pravieniškių kalinius. Nepaaiškinta lietuvių partizaninio karo esmė, nė žodžio apie tai, kas buvo tie visuomenės keikiami stribai ir kt.

    Perskaičius knygą savaime peršasi mintis, kaip gera buvo gyventi „prie rusų". O kad Lietuva iki okupacijos nedaug atsiliko nuo Danijos – nė žodelio! Mokyklos depolitizacijos priedangoje toliau tyliai buvo auginami sovietiniai mankurtai, be savo žemės šventumo jausmo, be patriotinių šarvų, lengvai pasiduodantys vartotojiškai gyvensenai, ieškantys malonumų alkoholyje, narkomanijoje ir sekse. Tėvynės meilės ir tikėjimo į Dievą nepraradę mokytojai – jų mažuma – tūnojo užguiti bolševikinės vadovybės ir bijojo atverti širdį savo mokiniams.

    Greit kalbos apie tautinę mokyklą liko tik kalbomis. Jaunoji karta augo ne ką žinodama apie savąjį kraštą, garbingą jo praeitį, laisvės kovas, baisias kančias ir siekius. Ko galėjo jaunimą išmokyti tokie mokytojai, kaip kovojęs prieš lietuvių tautą Valerijus Ivanovas, paleistas iš kalėjimo kurį laiką dėstęs istoriją (!) vienoje Vilniaus mokykloje?

    Išskyrus keletą labai retų išimčių, mokiniai nedalyvaudavo laisvės kovų dalyvių atminimo renginiuose, pagerbiant tautos didvyrius. Augo be doros pamatų. Todėl apie tvirtų asmenybių formavimą negalėjo būti ir kalbos. Kaip ir sovietinę mokyklą baigę tėvai, mokiniai prastai orientavosi moderniajame pasaulyje, jo moksle ir kultūroje. Tai akivaizdžiai rodo TV laida „Klausimėlis".

    Lietuvos švietime visuotinai įsigalėjo kosmopolitinė dvasia. Buvo ugdomi, kaip ir okupacijos metais, piliečiai, nejaučiantys atsakomybės už savo tautos likimą, neskiriantys gėrio nuo blogio. Kosmopolitizmas greit užgožė beprasikalančius tautinės mokyklos daigus, išskyrus retas išimtis, kai mokykloms vadovavo lietuvių tautai neabejingi asmenys, ypač katalikiškose mokyklose.

    Patriotinis auklėjimas daugelyje mokyklų buvo tik atskirų mokytojų, o ne kolektyvo reikalas. Juo rūpinosi supratingi tėvai ir savo Tėvynę mylintys pedagogai, taip pat jaunimo organizacijų vadovai, tačiau jų buvo mažuma. Kosmopolitinį auklėjimą palaikė Atviros Lietuvos fondas, rėmęs tik kosmopolitizmu dvelkiančius projektus, neskyręs lėšų leisti auklėjimui tikrai vertingiems politinių kalinių ir tremtinių atsiminimams, kitai jaunimo tautinio ugdymo literatūrai. Kovoti su kosmopolitizmu buvo labai sunku. Tai savo kailiu teko patirti šių eilučių autoriui (žr. jo knygelę Kaip aš buvau ministru). Gležni tautinės mokyklos daigai lėtai skinasi kelią kosmopolitizmo plotmėje. Praeis nemaža laiko, kol tautinė mokykla mūsų švietimo sistemoje tvirčiau atsistos ant kojų.

    Visa tai, kas iki šiol buvo pasakyta, ir sudarė svarbiausias prielaidas atsirasti toliau aprašomiems Lietuvos istorijos klastojimo reiškiniams.

_________________
Kosmopolitas nėra tas žmogus, kuriam vienodai rūpi visi.
Kosmopolitas - tai tas, kuriam vienodai į visus nusispjaut.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 04 Rgp 2008 12:57 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27075
Miestas: Ignalina
Buvęs sovietų disidentas įspėja artėjant Europos Sąjungos diktato grėsmę


XXI amžiaus horizontai
„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2007 m. vasario 14 d., Nr. 3 (140)
http://www.xxiamzius.lt/archyvas/prieda ... 4/2-1.html

       Europos žmogaus teisių teismas, pasiremdamas apie KGB karininkų persekiojimą Lietuvoje rėkiančia žiniasklaida bei komunistiniais politikais (konkrečiai, J.Sabatausku ir kt.), vasario viduryje turėjo pasmerkti Lietuvą, anot to paties Sabatausko ir KGB „specialistus“ ginančios spaudos, už įstatymus, neteisėtai varžančius KGB kadrinių darbuotojų teises eiti kai kurias pareigas.

     Aišku, būtų buvusi apkaltinta kažkada tą įstatymą pasiūliusi Tėvynės sąjunga, bet tik ne daug metų paprasta pataisa įstatymo nepataisę valdantieji sluoksniai. Laimei, Lietuvos skundėjų veiksmai nuėjo perniek – minėtas teismas atsisakė vykdyti skundikų spaudimą.

     Jau seniai galima pastebėti, kad įvairios Europos Sąjungos ir su ja susijusios institucijos, absoliučiai nesuvokdamos Vidurio ir Rytų Europos buvusių pavergtų šalių reikalų, bando reguliuoti jų viduje esančius labai opius klausimus. Ypač reabilituojant tokių nusikalstamų struktūrų, kaip KGB ir Štazi, karininkus, kurie keletą dešimtmečių kasė duobę ne tik savo tautiečiams, bet ir patiems „laisviesiems“ europiečiams.

     Kas ne kas, o Europos Komisijos pirmininkas Ž.M Barozas turėtų puikiai apie tai žinoti, nes niekieno neverčiamas priklausė Portugalijos kompartijai. Šimtą kartų buvo teisus sovietų disidentas generolas P.Grigorenka, uždarytas į Černiachovskio (Įsručio) psichiatrijos ligoninę, kad hedonizme paskendusioms Vakarų Europos šalims reikėjo pabūti nors porą mėnesių „komunizmą statančioje“ imperijoje, t.y. sovietų okupacijoje, ir jie nustotų klajoti padebesiais. Neseniai, praeitų metų vasarį, duotame interviu ir savo kalboje Briuselyje nuogąstavimus dėl ES ateities išsakė žymus sovietų disidentas Vladimiras Bukovskis, su kurio pagrindinėmis mintimis supažindiname ir „XXI amžiaus“ skaitytojus.

http://www.xxiamzius.lt/archyvas/prieda ... kovsk4.jpg

Paveikslėlis

     Vladimiras Bukovskis, 64 metų sovietų disidentas, baiminasi, jog Europos Sąjunga netruks virsti antrąja Sovietų Sąjunga. Savo kalboje, kurią jis 2006 metų sausio pabaigoje pasakė Briuselyje, ES pavadino „pabaisa“, kuri turėtų būti kuo greičiau sunaikinta, kol dar netapo nenugalima totalitarine jėga.

     Europos Parlamente V.Bukovskis lankėsi pakviestas Vengrijos pilietinio forumo „Fidesz“, kuris taip pat įeina į Europos krikščionių demokratų grupę. Buvęs sovietų disidentas į penkiasdešimtųjų 1956 metų Vengrijos sukilimo metinių minėjimą atvyko iš Didžiosios Britanijos, kur šiuo metu gyvena. Interviu metu pareikštas mintis V. Bukovskis grindė slaptais sovietiniais dokumentais, su kuriais susipažinti jam buvo leista dar 1992 metais. Šiuose dokumentuose aiškiai išreikštas slaptas ketinimas Europos Sąjungą paversti socialistine organizacija. Interviu ėmęs profesionalus Briuselio žurnalistas, teisės ir tarptautinių studijų mokslų daktaras Paulas Belienas pastebėjo, jog susitikimas su sovietų disidentu mintimis grąžino jį maždaug dvidešimt metų atgal, kai 1986-aisiais teko bendrauti su šiuo žmogumi dar klestint Sovietų Sąjungai.

     V.Bukovskis buvo vienas XX amžiaus didvyrių. Dar būdamas jaunas, jis patyrė bene visas įmanomas komunistinio teroro apraiškas: kaip nemažai kitų to meto politinių kalinių buvo kalinamas psichiatrijos ligoninėse, dvylika savo gražiausių gyvenimo metų (1964-1976), nuo dvidešimt dvejų iki trisdešimt ketverių, praleido sovietiniuose kalėjimuose bei lageriuose. 1976 metais sovietai ištrėmė jį į Vakarus. 1992-aisiais Rusijos vyriausybė pakvietė V.Bukovskį būti ekspertu baudžiamojoje sovietinės komunistų partijos byloje. Siekiant išsiaiškinti šios organizacijos nusikalstamus veiksmus 1917-1991 metais, V.Bukovskiui buvo leista susipažinti su slaptuosiuose sovietų archyvuose saugomais dokumentais. Jis yra vienas iš nedaugelio, mačiusių šiuos dokumentus ir juos skaičiusių, nes ši informacija vis dar tebėra įslaptinta. Pasinaudodamas rankiniu skeneriu ir nešiojamuoju kompiuteriu, jis visgi sugebėjo nukopijuoti nemažai minėtų dokumentų, tarp jų ir itin slaptų KGB ataskaitų sovietinei valdžiai.

     
V.Bukovskio 2006 m. vasario 27 d. interviu


      Buvote žymus sovietmečio disidentas, o šiandien nutiesiate paralelę tarp Europos Sąjungos ir Sovietų Sąjungos. Kaip jūs tai galėtumėte paaiškinti?

      Aš turiu omenyje struktūras, tam tikras ideologijas, planus, kryptis, neišvengiamą plėtrą ir nutautėjimą, kas buvo būdinga ir Sovietų Sąjungos siekiams. Daugelis žmonių to tiesiog nesuvokia. Jie nežino to, ką žinome mes, nes augome Sovietų Sąjungoje, privalėjome mokytis sovietinės ideologijos teorijų mokyklose ir universitetuose. Pagrindinis sovietų tikslas buvo sukurti naują istoriją, naują darinį, sovietų tautą, juosiančią visą Žemės rutulį. Šiandien to paties siekia ES. Ji siekia sukurti naują tautą, kuri vadinama „europiečių tauta“.

     Komunistinė doktrina, kaip ir daugelis socialistinio mąstymo formų, tiki, jog vien nacionaliniais pagrindais paremta valstybė netrunka išsisemti. Rusijoje nutiko priešingai. Užuot išsisėmusi, Sovietų Sąjunga tapo itin galinga jėga, prievarta slopinusia tautiškumo jausmą pavergtuosiuose kraštuose. Sovietų žlugimo išvakarėse žmonių tautinio identiteto jausmai pabudo taip smarkiai, kad vos nesunaikino pačios valstybės. Buvo be galo baugu.

     Manote, tas pats nutiks ir Europos Sąjungai?

     Be abejones, juk šakelės neperlenksi daugiau, nei ji linksta, taip ir žmogaus savimonė turi ribas. Gali žmogų spausti, spausti, bet nereikia pamiršti, su kokia gaivališka jėga jis staiga atsities. Tartum ta šakelė, kuri visuomet tampriai atsilenks atgal.

     Bet juk visos šios šalys laisva valia prisijungė prie Europos Sąjungos.

      Ne, deja – ne. Pažvelkime į Daniją, kuri dukart balsavo prieš Mastrichto sutartį. Pažvelkime į Airiją, kuri vetavo Nicos sutartį. Pažvelkime į daugelį kitų šalių, kurios patiria žvėrišką spaudimą. Tai galima pavadinti šantažu. Šveicarija buvo priversta net penkis kartus stojimo klausimu rengti referendumą ir visus penkis kartus balsavo prieš narystę ES, tačiau nežinia, kas nutiks šeštą ar septintą kartą. Visuomet tas pat. Tai spąstai kvailiams. Žmonės verčiami balsuoti referendumuose tol, kol jie balsuoja taip, kaip kažkam naudinga. O tada jau balsuoti gana. O kodėl? Leiskite mums ir toliau balsuoti. ES yra tai, ką amerikiečiai pavadintų „priverstinėmis vedybomis“.

      Kaip, jūsų nuomone, jauni žmonės turėtų žvelgti į Europos Sąjungą: reikalauti jos institucijų demokratinimo ar tiesiog atsisakyti tokios sąjungos?

      Manau, Europos Sąjunga, kaip ir Sovietų Sąjunga, negali būti demokratinama. M.Gorbačiovas bandė tai padaryti ir patyrė visišką fiasko. Tokio tipo struktūroms nėra šansų tapti demokratiškesnėms.

      Tačiau Europos Parlamentą sudaro žmonių išrinktieji.

      Europos Parlamentas renkamas pagal proporcinio atstovavimo rinkimų sistemą, kuri neįkūnija tikrojo tautos atstovavimo. Ir be to, ką sprendžia ši institucija? Riebumo procentus jogurte ir panašius dalykus. Absurdas. Europos Parlamentas atlieka Aukščiausiosios Tarybos vaidmenį Sovietų Sąjungos laikais. Paprastas parlamentaras per metus turi šešias minutes pasisakymui. Tai juk netikras parlamentas.

Vladimiro Bukovskio kalba, pasakyta Briuselyje


     1992-aisiais aš turėjau unikalią galimybę susipažinti su Politinio biuro ir Centrinio komiteto slaptais dokumentais, kurie buvo įslaptinti daugiau nei trisdešimt metų, o kai kurie jų – iki šiol nepaskelbti. Šiuose dokumentuose aiškiai išreikšta vieningos Europos rinkos tranformavimo į federacinę valstybę idėja. Dėl šio bendro projekto, kurį M.Gorbačiovas 1988-1989 metais pavadino „bendrais Europos namais“, susitarė kairiosios Europos partijos ir Maskva.

     Idėja labai paprasta. Jos ištakos siekia 1985-1986 metus, kai Italijos komunistai atvyko su vizitu pas M.Gorbačiovą, netrukus paskui juos atsekė ir Vokietijos socialdemokratai. Visi jie skundėsi, jog pasauliniai pokyčiai, ypač po to, kai Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Margareta Tečer paskelbė privatizavimo ir ekonomikos liberalizavimo programą, kėsinasi į tai, ko perdaugelį metų pasiekė socialistai ir socialdemokratai. Vienintelis būdas atsilaikyti prieš tokį, jų žodžiais tariant, laukinį kapitalizmą buvo įtvirtinti socialistines idėjas ir tikslus visose valstybėse iškart. Iki tol atkakliai priešinęsi Europos integracijai, kaip nesuderinamai su socialistiniais tikslais, po 1985-ųjų kairieji absoliučiai pakeitė savo nuomonę. Sovietai suprato, jog, susitarę su Europos kairuoliškų pažiūrų partijomis, jie apvers visą vieningos Europos projektą aukštyn kojomis ir ši, užuot tapusi vieninga rinka, taps federacine valstybe.

     Sprendžiant iš slaptų sovietinių dokumentų, būtent tokios idėjos buvo 1985-1986 metų varomoji ašis. Esu publikavęs daugumą šių dokumentų. Juos galite rasti netgi internete. Jų pokalbiai yra tiesiog akivaizdūs. Tai yra tikrų tikriausias suokalbis. Rytuose sovietams, klimpstantiems į gilią struktūrinę krizę, reikėjo kitokių santykių su Europa; Vakaruose kairiosioms partijoms iškilo grėsmė būti sunaikintoms arba tiesiog prarasti įtaką ir prestižą. Taigi šis ganėtinai atviras suokalbis jiems puikiai pavyko.

     Pavyzdžiui, 1989-ųjų sausį Trišalės Komisijos delegacija atvyko pas M.Gorbačiovą. Delegaciją sudarė buvęs Japonijos ministras pirmininkas Jasuhiras Nakasonė, buvęs Prancūzijos prezidentas Valeri Žiskar d’Estenas, Amerikos bankų magnatas Deividas Rokfeleris ir buvęs JAV valstybės sekretorius Henris Kisindžeris. Jie mėgino mandagiai išaiškinti M.Gorbačiovui, jog sovietinė Rusija privalo integruotis į tokias pasaulines finansines institucijas kaip Pasaulio banką, Tarptautinį valiutos fondą, Muitų ir prekybos susivienijimą.

     Staiga į delegacijos priešakį žengia buvęs Prancūzijos prezidentas V.Žiskar d’Estenas ir ryžtingai taria: „Pone prezidente, negaliu tiksliai pasakyti, kada tai įvyks, – galbūt per penkiolika metų, – tačiau Europa taps federacine valstybe, ir jūs privalote tam ruoštis. Jūs turite bendradarbiauti su mumis, Europos lyderiais, privalote būti pasirengęs atitinkamai reaguoti į tai, jog daugelis Pietryčių valstybių stengsis tapti naujosios valstybės dalimi“.

     Tai buvo 1989-ųjų sausis, kai Mastrichto sutartis nebuvo net sumanyta. Iš kur, po galais, V.Žiskar d’Estenas galėjo žinoti, kas nutiks per penkiolika metų? Ir koks sutapimas – kaip jis sugebėjo tapti naujosios Konstitucijos Europai autoriumi? Labai geras klausimas. Kvepia suokalbiu, ar ne?

      Mūsų laimei, tie sovietų suokalbininkai žlugo anksčiau, nei Maskva būtų galėjusi turėti įtaką tolesnei įvykių eigai. Tačiau pamatinė idėja, kurią jie pavadino konvergencija, buvo ta, kad Sovietų Sąjunga „suminkštės“ ir taps socialdemokratiškesnė, o Vakarų Europa – socialdemokratiška ir socialistine. Tada bus įgyvendinta konvergencija. Struktūros privalo atitikti viena kitą. Būtent todėl ES struktūros buvo sukurtos taip, kad atitiktų sovietines analogiškas struktūras. Taigi nenuostabu, kad jos ir panašiai funkcionuoja.

     Manęs visiškai nestebina tai, kad Europos Parlamentas taip primena sovietmečio Aukščiausiąją Tarybą. Taip yra todėl, kad jis sumodeliuotas Aukščiausiosios Tarybos pavyzdžiu. Atidžiau pažvelgę pamatysime, jog Europos Komisija kažkodėl tokia panaši į politbiurą. Nekalbu apie nereikšmingus skirtumus, pavyzdžiui, tokius, kad Komisijoje šiandien yra 25 nariai, o politbiure dažniausiai būdavo 13 arba 15 narių. Atsiriboję nuo mažareikšmių skirtumų, pamatysime, jog šios dvi institucijos tapačios: niekam neatskaitingos, tiesiogiai nerenkamos. Kai žiūri į visą Europos Sąjungos veiklą, apvainikuotą 80 tūkst. puslapių reglamentų teksto, ji primena „Gosplaną“. Pas mus buvo tokia organizacija, kuri planavo visą ekonomiką iki paskutinio šapelio penkeriems metams į priekį. Lygiai tas pat vyksta ES. Netgi ES korupcijos modelis analogiškas sovietiškajam, jis driekiasi ne nuo apačios į viršų, bet nuo viršaus į apačią.

     Jeigu paanalizuosite visas šio kylančio „Europos monstro“ struktūras ir bruožus, įsitikinsite, kad jis darosi vis panašesnis į Sovietų Sąjungos. Be abejo, tai švelnesnė šio darinio versija. Prašau, nesupraskite manęs klaidingai. Aš nesakau, kad ES turi gulagus. Kol kas neturi ir KGB, nors aš labai įtariai stebiu tokias struktūras kaip kad, pavyzdžiui, Europolą. Jis man itin kelia nerimą, nes, mano nuomone, ši organizacija veikiausiai turi didesnes galias nei KGB.

     Jie gali naudotis diplomatiniu imunitetu. Ar galite įsivaizduoti KGB su diplomatiniu imunitetu? Jie turi apsaugoti mus nuo 32 rūšių nusikaltimų, iš kurių pora, keliantys itin didelį susirūpinimą, – tai rasizmas ir ksenofobija. Nė vienas baudžiamasis teismas neapibrėžia to kaip nusikaltimų (nors tai nėra visiškai kategoriška tiesa – Belgija jau laiko minėtas veikas nusikaltimais). Tai nauji nusikaltimai, ir mes turime būti budrūs. Mūsų, britų, valdžios šaltiniai mus įspėjo, jog tie, kurie prieštaraus neribotai imigracijai iš Trečiojo pasaulio šalių, bus apkaltinti rasizmu, o tie, kurie neigiamai žvelgs į tolesnę Europos integraciją, bus laikomi ksenofobais.

     Taigi mes gavome įspėjimą. O jie tuo tarpu skleidžia vis daugiau ideologijos. Sovietų Sąjunga buvo valdoma ideologijos pagrindu. Šiandieninė Europos Sąjungos ideologija yra socialdemokratiška, statiška, didelę jos dalį sudaro politinė korekcija. Aš atsargiai stebiu, kaip politinė korekcija sparčiai plinta ir pamažu tampa slegiančia ideologija. Net nekalbame apie tai, jog dabar beveik visur yra uždrausta rūkyti. Pažvelkime, kaip persekiojami žmonės, kaip antai švedų pastorius, pasakęs, jog Biblija nepritaria homoseksualiems santykiams. Prancūzija priėmė įstatymą, draudžiantį nepakančias kalbas apie gėjus. Didžioji Britanija rengia įstatymus, ribojančius rasistinių ir religinių pasisakymų laisvę, ir t. t. Tai, ką jūs matote dabar, yra sistemiškas ideologijos integravimas, kuris vėliau gali būti vykdomas prievartinėmis priemonėmis. Turbūt tai vienas iš Europolo įkūrimo tikslų. Kam gi daugiau būtų reikėję jį įsteigti? Man Europolas atrodo labai įtartinas. Aš tarsi pro didinamąjį stiklą stebiu, kas ir už ką yra persekiojamas, analizuoju, kas vyksta, nes esu šios srities ekspertas. Puikiai žinau, kaip atsirado gulagai.

     Regis, išgyvename greito, sistemiško ir nuoseklaus demokratijos irimo laikotarpį. Atkreipkite dėmesį į Įstatymų leidybos ir Reglamentavimo reformų bilį. Ministrai pagal jį tampa įstatymų leidėjais, kuriems net nereikia vargintis ir tartis su parlamentu ar dar kuo nors. Mano natūrali reakcija tokia: kam mums to reikia? Didžioji Britanija ištvėrė du pasaulinius karus, Napoleono karus, Ispanijos armadą, jau nekalbant apie šaltąjį karą, ir dabar, kai mes stovime ant bet kada galinčio kilti branduolinio karo slenksčio, mums visiškai nereikia tokios įstatymų leidžiamosios valdžios, kuri varžytų mūsų civilines laisves ir demonstruotų savo galybę. Kam mums viso to reikia? Bet kurią minutę tokia situacija gali paversti jūsų taikią šalį aršia diktatūra.

     Dabartinė padėtis tikrai apgailėtina. Pagal naująjį projektą visos didžiosios politinės partijos pateks į absoliučią ES kontrolę. Ir niekas iš jų tam smarkiai neprieštarauja. Partijose giliai įsišaknijo korupcija. Kas imsis ginti mūsų laisvių? Toks įspūdis, lyg artėtume prie kažkokios pabaigos, prie didelės krizės. Veikiausiai tai pasireikš ekonominiu Europos žlugimu dėl nepaliaujamo išlaidų ir mokesčių augimo. Konkurencingos aplinkos nebuvimas, pernelyg didelis kišimasis į ekonomiką ir ekspansyvus biurokratizmas nuves Europą į ekonominio žlugimo prarają. Jau vien euro įvedimas buvo beprotiška mintis. Valiuta negali ir neturi būti politizuota.

     Nė kiek neabejoju: Europos Sąjunga grius taip, kaip anuomet griuvo Sovietų Sąjunga.

     Tačiau neverta pamiršti, jog po tokių darinių žlugimo prireikia ištisos kartos, kad būtų galima atsitiesti. Tik pagalvokite, kas bus, kai Europą ištiks ekonominė krizė. Tautos kibs viena kitai į gerklę kaltindamos.

     Pažiūrėkite į milžiniškus migrantų iš Trečiojo pasaulio šalių, šiandien gyvenančių Europoje, skaičius. Tai Europos Sąjungos nuopelnas. Kas nutiks jiems, jei Europą ištiks ekonominė krizė? Veikiausiai, kaip kad buvo Sovietų Sąjungos žlugimo akivaizdoje, kils tokia etninė nesantaika, kad net šiurpiu pagalvoti. Niekur kitur, tik Sovietų Sąjungoje, na, galbūt dar ir Jugoslavijoje, nebuvo tiek etninių konfliktų. Čia nutiks lygiai tas pat.

     Mes privalome būti tam pasirengę. Ant mūsų galvų subyrės visas šis gigantiškas biurokratinis aparatas.

     Būtent dėl to šiuo klausimu esu itin atviras. Kuo greičiau pabaigsime su ES, tuo geriau. Kuo greičiau ji žlugs, tuo mažiau žalos padarys mums ir kitoms valstybėms. Turime nesnausti, nes eurokratai juda labai spėriai. Bus sunku juos įveikti. O šiandien tai vis dar paprasta. Jei šiandien į Briuselį įžygiuos milijonas žmonių, eurokratai pabėgs į Bahamų salas. Jei rytoj bent pusė britų gyventojų atsisakys mokėti ES mokesčius, nieko nenutiks ir niekas nebus pasodintas į kalėjimą. Mes dar galime tai padaryti. Tačiau nesu tikras dėl ateities situacijos, kai mūsų imsis visiškai aprūpintas Europolas su buvusiais saugumiečiais ar Štazi pareigūnais priešaky. Tuomet bet kas gali nutikti.

     Mes pralošiame laiką. Mes privalome juos įveikti. Mes privalome susėsti ir pamąstyti, turime sumanyti strategiją, kuri padėtų mums per kuo trumpesnį laiką pasiekti maksimalų rezultatą. Jei to nepadarysime, bus per vėlu.

     Taigi, ką turėčiau pasakyti pabaigoje? Mano išvada nėra optimistiška. To, kad kiekvienoje valstybėje turime nemažai euroskeptikų, negana. Mes pralaimime ir kol kas veltui švaistome laiką.


© 2007 „XXI amžius“

_________________
Tautos jėga ne jos narių vienodume, o vienybėje siekiant pagrindinio tikslo - Tautos klestėjimo.


Paskutinį kartą redagavo Žygeivis 11 Bal 2009 14:07. Iš viso redaguota 2 kartus.

Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 11 Bal 2009 00:38 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27075
Miestas: Ignalina
Šaltinis - Audrius Butkevičius
http://diskusijos.patriotai.lt/diskusij ... 046#p49046


Grippen rašė:
    Kai kurie Sąjūdžio veikėjai išties atrodo keistai ir sunku suprasti jų motyvaciją.

    Bet reikia nepamiršti kad buvo ir specialiai infiltruotų į Sąjūdį žmonių - apie tai dabar kaip tik kuriamas dokumentinis filmas ;)


    Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdį (ir Liaudies Frontus Latvijoje bei Estijoje) sukūrė KGB. Tai darė vietiniai respublikiniai KGB skyriai, tačiau visi pagrindiniai vadovai buvo teikiami ir tvirtinami iš Maskvos.

    Esminiai nurodymai ėjo iš Maskvos KGB, tačiau jie patys tuos nurodymus gaudavo iš Kompartijos Politbiuro, o ten tuo metu ypač didelę įtaką turėjo Jakovlevas.

    Politbiure tuo metu buvo įvairios nuomonės apie tai, kaip turi transformuotis SSSR. Ir pagal vieną iš scenarijų, Lietuva, Latvija ir Estija turėjo būti "paleistos", tačiau po to turėjo vėl, bet jau "savo noru sugrįžti". Būtent toks scenarijus buvo suderintas su JAV įtakingais politiniais sluoksniais.

    Tačiau Politbiure buvo ir "kieta linija", kuri nesutiko, kad Pabaltįjį nors ir laikinai "paleistų".

    Visi šie "blaškymaisi" trikdė KGB ir Maskvoje, ir - tuo labiau - vietose. Būtent Jakovlevo "pasivažinėjimas" savo laiku sustabdė "juodąjį scenarijų". Tačiau po to Politbiure vis tik nugalėjo "kietieji" ir prasidėjo pasiruošimas sausio 13 d. įvykiams. Tačiau galutinai SSSR subyrėjo, kada "kietieji" nutarė paimti valdžią į savo rankas ir sukūrė GKČP, kuris gėdingai žlugo (o Gorbačiovas tuo metu žiūrėjo, kaip jiems seksis).

    Bet kuriuo atveju neturėkite jokių iliuzijų dėl tuometinių pagrindinių Sąjūdžio (o Estijoje ir Latvijoje - Liaudies Frontų) vadovybės narių - visi jie praėjo labai griežtą KGB filtrą. Ir beveik visi jie buvo daugiau ar mažiau "įklimpę" - jau dabar viešai žinoma, kad Sąjūdžio iniciatyvinėje grupėje buvo daugybė KGB agentų, buvusių KGB ir MGB darbuotojų bei tiesiog Kompartijos nomenklatūros darbuotojų.

    Kitas reikalas, kad dauguma šių žmonių nebuvo SSSR "gerbėjais" ir nemaža jų dalis nuoširdžiai siekė atkurti Nepriklausomą Lietuvos Valstybę - dėl labai skirtingų interesų, bet tuo metu tikslas buvo bendras. O vėliau, jau atkūrus Nepriklausomybę, tikslai išsiskyrė - todėl ir buvę Sąjūdžio bendražygiai "išsivaikščiojo" po įvairias partijas.

    Tarp kitko, tais metais Gorbačiovas ir jo artimiausi padėjėjai ne kartą slapta derėjosi su JAV valdžios įtakingais asmenimis. Ką jie iš tikro derėjosi kol kas neaišku - sklando tik įvairūs gandai. Todėl nenustebsiu, jei kada nors paaiškės, kad kai kurios kandidatūros buvo derinamos aukščiausiu lygiu ne tik Maskvoje, bet ir Vašingtone - teko girdėti įvairias kalbas apie tai. Ir labai gali būti, kad jau tuo metu kai kurie asmenys dirbo ir SSSR KGB, ir JAV žvalgybai - tai yra buvo "dvigubi agentai". :)


Smilga rašė:
    Na, faktas tas, kad toli gražu ne visi žmonės ten buvo agentai. Taip teigti negalima. Yra daugybė žmonių, kurie dalyvaudami Sąjūdžio veikloje, stipriai nukentėjo tiek nuo išorės, tiek nuo vidaus "veikėjų". Aš neneigiu, kad ten buvo visko, bet absoliutinti negalima. Bet kuriuo atveju.


     Nepainiokite Sąjūdžio aukščiausią vadovybę su dešimtimis tūkstančių įvairiausių žmonių, savanoriškai dalyvavusių Sąjūdžio veikloje - beje, būtent jie ir privertė Sąjūdį ryžtingai pasukti link Nepriklausomybės.

     Būtent Sąjūdžio vadovybėje bei aparate buvo masė KGB agentų, buvusių KGB, MGB, NKVD darbuotojų, Kompartijos nomenklatūros atstovų.

     Kad būtų aiškiau, siūlau paskaityti Vaidoto Žuko interviu su buvusiu politiniu kaliniu bei žygeiviu Vidmantu Povilioniu:

V. Žukas: Gerai. Kaip Jūs dabar, po 15-os metų nuo atgimimo, vertinate tuometinę Sąjūdžio veiklą?

V. Povilionis: Aš tai labai sąmoningai ėjau į tą Sąjūdį į Kauną, kadangi gyvenau Kaune ir buvau pakviestas Kaune.

Aš kažkada sutikau savo kolegą iš Mordovijos lagerio Liudviką Simutį, kalėjusį keliasdešimtį metų. Ir aš tada pakviečiau ateiti į Sąjūdį. O jis atsakė: "Ką Jūs! Sąjūdis yra KGB-istų organizuotas, ko ten lįsti?" Sakau: "Taip, jis KGB-istų organizuotas, bet ten reikia mūsų, reikia jį po truputėlį kreipti".

V. Žukas: Tai Jūs jį perkalbėjote?

V. Povilionis: Jis vėliau atėjo. Po pirmųjų susitikimų neperkalbėjau. Labai mus daug tampė už skvernų, sakydavo: "Ko Jūs einate?" Sąjūdyje buvo stiprūs susirėmimai tarp skirtingų grupių. Man kartais dabar keista klausytis apie kažkokį dabar esantį Sąjūdį, kurį aš pavadinčiau Sąjūdžio klubu.

Sąjūdis padarė tai, ką galėjo. Mes susistumdėme su įtakos agentais.

V. Žukas: Ką reiškia - įtakos agentai?

V. Povilionis: Na, šiandien gal aš plačiai nesiskleisiu, bet buvo žmonės, kurie kreipė tą Sąjūdį į vieną ar kitą pusę, priklausomai nuo to, iš kur buvo užsakymas. Jeigu Jums buvo nelabai aiški situacija tuo laiku Lietuvoj, tai Jūs turbūt žinote, kokia buvo situacija Demokratinėje Vokietijoje, kai buvo manipuliuojama visais šitais liaudies judėjimais, krikščioniškaisiais judėjimais, žaliųjų judėjimais.

     Plačiau apie to meto įvykius čia:

Lietuvos kelias į 1990 m. kovo 11-ąją (1940-1990 m.). SSSR subyrėjimas 1990-1992 m.
viewtopic.php?f=18&t=738

Liaudies Frontai, Sąjūdis ir KGB - Kas suplanavo "Perestroiką" ir įkūrė Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdį
viewtopic.php?f=18&t=12775

Vladas Genys: Prisitaikymas niekur neveda
viewtopic.php?f=136&t=3439

Sąjūdžio tikroji istorija - Kauno Sąjūdis
http://lndp.lt/diskusijos/viewtopic.php?t=2716

Kauno Sąjūdis - Algirdas Patackas. Iš „gatvinio“ sąjūdiečio atsiminimų
viewtopic.php?f=18&t=10507

Kauno Sąjūdis - Vidmantas Valiušaitis. Sąjūdžio pulkai ir pulkininkai
viewtopic.php?f=18&t=10508

Žygeiviai ir ramuviečiai - tikrieji Sąjūdžio kūrėjai
viewtopic.php?f=18&t=7448

Lietuvos laisvės lyga: praeitis ir dabartis
viewtopic.php?f=18&t=2541

1991 m. sausio mėnesio įvykių slaptieji "užkulisiai"
Sausio agresiją Maskva pradėjo iš Paryžiaus - kaip Vakarų valstybių valdžia mus "rėmė"
viewtopic.php?f=18&t=4355
viewtopic.php?f=18&t=4355&start=80

Vladas Terleckas: su nepriklausomybe Lietuvą užplūdo netikri pranašai
viewtopic.php?f=18&t=7787

Kas yra kas Sąjūdžio metais? O kaip šiandien?
viewtopic.php?f=18&t=2717

_________________
Tautos jėga ne jos narių vienodume, o vienybėje siekiant pagrindinio tikslo - Tautos klestėjimo.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
StandartinėParašytas: 25 Kov 2012 20:59 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27075
Miestas: Ignalina
Apie ką byloja KGB agento “Fermerio” rašyti pranešimai KGB?


http://www.hotcommentary.com/index.php?id=374

2007-03-01 09:33 | Politika | Komentarų (4)

Giedrė Gorienė

Šiemet sukanka 17 metų, kai 1990 m. kovo 11- ąją Aukščiausiosios Tarybos (AT) deputatai paskelbė Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo aktą. Tuomet dauguma AT deputatų buvo sąjūdiečiai. “Žmonės į AT išrinktų net beždžionę, jei ji būtų nuo Sąjūdžio”, - tuomet buvo sakoma apie Sąjūdžio kandidatus.

Ir tai buvo tiesa – mat per AT rinkimus buvo tiesiai šviesiai sakoma, kad sąjūdiečiai, turėdami daugumą AT, paskelbs Lietuvos nepriklausomybę. O tokių, kas to nenorėtų, buvo mažuma.

Todėl Sąjūdis, savaime suprantama, AT rinkimus laimėjo, ir AT pirmininku tapo Sąjūdžio pirmininkas Vytautas Landsbergis.

Iš pažiūros atrodė, kad viskas taip ir turėjo būti, kad nepriklausomybės paskelbimas buvo lyg ir savaiminis reiškinys, atsiradęs dėl tam pribrendusios politinės situacijos ir Lietuvos gyventojų sąmonės. O tokie reiškiniai, kaip, pvz., LKP CK pirmųjų sekretorių rajonuose aktyvumas organizuojant Baltijos kelią ir suteikiant žmonėms galimybę nemokamai nuvykti į Baltijos kelią jų, komunistų, suorganizuotais autobusais, taip pat didesnio nusistebėjimo nekėlė – komunistai irgi lietuviai, jie irgi nori Lietuvos nepriklausomybės. O su ta nepriklausomybe – ir postų jau atgimusioje ir laisvoje nuo TSRS Lietuvoje.

Tačiau turbūt nė vienas šuo tada dar nesuuodė, kad ta nepriklausomybė nebuvo vien sąjūdiečių ar Vytauto Landsbergio iškovota, – tai buvo aukščiausiame tarptautiniame lygmenyje suplanuotas ir KGB rankomis įvykdytas reiškinys.

Sąjūdis – pagal KGB įsakymą


Pirmasis apie tai parašė rašytojas Vytautas Petkevičius savo garsiajame “Durnių laive”, ir dešiniųjų “patriotų” tarpe kilo didelis pasipiktinimas: “Šmeižtas! Ne KGB, o Vytautas Landsbergis padovanojo Lietuvai nepriklausomybę!”

Tačiau jei taip yra rašoma, vadinasi, tokie teiginiai nėra iš piršto laužti – vadinasi, turėjo būti kažkokie faktai, kurie leido susidaryti tokią prielaidą.

Ir iš tiesų: praėjo keleri metai, ir vienas buvęs aukštas KGB pareigūnas “Karštam komentarui” sutiko papasakoti, koks buvo KGB vaidmuo, kuriant Sąjūdį.

“Aš buvau vienas iš tų, kurie priėjo prie slapčiausios informacijos, todėl galiu pasakyti, kad Sąjūdžio aktyvistų tarpe nebuvo nė vieno iš šalies – tai buvo arba KGB agentai, arba patikėtiniai”, - “Karštam komentarui” sakė buvęs aukštas KGB pareigūnas.

Dar daugiau – jis atskleidė itin slaptą informaciją, kurią KGB buvo gavusi iš savo agento “Fermerio”: kad viskas buvo suplanuota daug aukščiau – Michailo Gorbačiovo ir Ronaldo Reigano lygmenyje.

KGB agento “Fermerio” pranešimai


KGB pulkininkas Stasys Jankūnas buvo KGB agento “Fermerio” kuratorius. Paprastai KGB agentas “Fermeris”, atvykęs iš JAV į Lietuvą, KGB pranešimų nerašydavo – įkalbėdavo į diktofoną. Tačiau du kartus savo pranešimus jis rašė savo ranka. Vienas pranešimas buvo dviejų, o antras – trijų puslapių”, - pradėjo savo pasakojimą buvęs aukštas KGB pareigūnas, kurio pavardė redakcijai žinoma.

“Tie pranešimai, kurie buvo rašyti ranka, buvo labai svarbūs”, - tęsia savo pasakojimą KGB pareigūnas.- “O apie juos aš sužinojau štai taip: išsikviečia mane vieną dieną pulkininkas Stasys Jankūnas ir parodo “Fermerio” pranešimą, išdėstytą dviejuose lapuose. Jame “Fermeris” rašo, kad jis iš aukšto CŽV pareigūno sužinojo, jog Michailo Gorbačiovo ir Ronaldo Reigano susitikimo metu Michailas Gorbačiovas pažadėjo Ronaldui Reiganui išleisti iš TSRS Pabaltijo šalis. Ir tai turi būti padaryta pagal modelį – kad šalys išeina iš TSRS, o paskui įeina kitomis sąlygomis. Visa šito modelio esmė aprašyta “Fermerio” pranešime. Ir šito modelio įgyvendinimas prasidėjo Lietuvoje – nuo Sąjūdžio”.

“Taigi pažadėjo Gorbačiovas Reiganui atiduoti tik Pabaltijį, o sugriovė visą TSRS”, - su neslepiamu nusivylimu pasakė buvęs KGB pareigūnas.

Paklaustas, apie ką buvo antrasis ranka rašytas “Fermerio” pranešimas, KGB pareigūnas atsako: “Antrasis buvo apie Lietuvos, Latvijos ir Estijos antisovietinių organizacijų susirinkimą Vakaruose – kad susikuria palanki politinė situacija ir kad reikia suaktyvinti savo veiklą. Šitas pranešimas buvo surašytas trijuose lapuose”.

“Slėpk pranešimą kur giliau”


“Taigi gavęs tokį “Fermerio” pranešimą apie Gorbačiovo ir Reigano susitarimą, pulkininkas Stasys Jankūnas nuėjo pas LTSR KGB viršininką generolą Eismuntą. Eismuntas paskambino Babkovui – SSSR KGB 5 valdybos viršininkui, ir klausia: “Štai yra toks ir toks pranešimas, ką daryti?” O Babkovas jam atsako: “Tu žinai mūsų veiksmų planą? Tai ir vykdyk”. O planas buvo sukurti Sąjūdį”, - pasakojo buvęs šitų įvykių liudininkas iš buvusios KGB.

“Po pokalbio su Babkovu Eismuntas paklausė Jankūno: “Supratai situaciją?” ir liepė paslėpti šitą “Fermerio” pranešimą kuo giliau – kad niekas jo nematytų. Taigi Sąjūdžio įkūrimas buvo strateginis Gorbačiovo planas, kurį vykdyti buvo pavesta mums – KGB”, - pasakojo buvęs ilgametis KGB pareigūnas.

“Pulkininkas Stasys Jankūnas negalėjo susitaikyti su tuo, kad turi vykdyti tokį įsakymą – kurti Sąjūdį ir griauti TSRS, todėl išsikvietė mane, papasakojo visą situaciją ir atidavęs man šituos “Fermerio” pranešimų originalus, kad paslėpčiau kur nors giliau, nes KGB jų nereikėjo, parašė atsistatydinimo pareiškimą. Taip šitie “Fermerio” pranešimai – beje, originalai - ir išliko – nesudeginti, neišvežti, nesunaikinti”, - “Karštam komentarui” sakė buvęs KGB pulkininko S.Jankūno patikėtinis.

Taigi vykdant M.Gorbačiovo duotą pažadą R.Reiganui, buvo pradėtas vykdyti modelis, pagal kurį Pabaltijyje buvo pradėti kurti judėjimai. Lietuvos TSR KGB atsirado atskira valdyba, kuri ir kuravo Sąjūdį. Tos valdybos viršininkas buvo dabartinis vienas iš garsiausių verslininkų P.Vozbutas.

“Fermeris” – KGB agentas ar tik sekamasis objektas?


”Kadangi “Fermeris” buvo ypatingas agentas, tai dėl gilesnio užšifravimo pagal spec.įsakymą jis buvo įformintas kaip “tyrimo objektas”. Jam užvesta byla vadinosi “Delo operativnoj razrabotki”, - “Karštam komentarui” sakė “Fermerį” kuravusio KGB pulkininko S.Jankūno buvęs patikėtinis.

“Tačiau nors pati byla vadinosi DOR (“Delo operativnoj razrabotki”) “Fermeris”, ji buvo vedama kaip agento byla – kaip normalios KGB agentų darbinės bylos”, - atskleidė KGB darbo ypatumus “Fermerio” pranešimų originalus išsaugojęs buvęs aukštas KGB pareigūnas.

“Beje, “Fermeris” nebuvo vien tik KGB agentas – jis buvo dvigubas agentas. Jis mums teikė informaciją iš CŽV, o mes jam mainais irgi pateikdavome atitinkamos informacijos, kurią jis perduodavo CŽV”, - “Karštam komentarui” sakė buvęs KGB pareigūnas.

O dabar – karštas komentaras

Taigi susipažinus su KGB agento “Fermerio” pranešimais, nepriklausomybės priešaušrio dėlionė pamažu ima dėliotis. Neaišku tik viena – kodėl Vytauto Landsbergio vadovaujama taip vadinamoji dešinioji politinė jėga 2000 metais priėmė Liustracijos įstatymą, uždraudusį buvusiems kadriniams KGB pareigūnams eiti tam tikras valstybines pareigas – juk dešiniųjų postai ir karjera tai buvusio KGB pagimdyti? Tai konkurencinė kova dėl postų ar dar kas nors?

“Kadangi dalis buvusių KGB pareigūnų susiliejo su Lietuvos spec.struktūromis, Rusijai reikėjo atsisijoti, kurie buvę KGB pareigūnai dirba Lietuvos spec.struktūroms. Priėmus Liustracijos įstatymą tie buvę kadriniai KGB pareigūnai, kurie neperėjo dirbti į Lietuvos VSD, turėjo palikti savo postus, o tie, kurie sutiko “draugauti” su VSD, liko dirbti prokurorais, advokatais ir valdininkais. Taigi šitas įstatymas pirmiausia pasitarnavo Rusijai”, - tokią versiją “Karštam komentarui” išsakė grupė buvusių KGB pareigūnų.

Tuo tarpu kai kurie nenorėję būti įvardinti Lietuvos VSD pareigūnai “Karštam komentarui” išsakė priešingą versiją – esą priėmus šitą įstatymą Lietuvos VSD įsigijo vertingų informatorių, nes kai kurie buvę kadriniai KGB darbuotojai, norėdami išsaugoti ar gauti atitinkamus postus valstybinėse institucijose, sutiko “draugauti” su VSD.

Taigi kam šitas įstatymas iš tiesų buvo naudingas, parodys laikas. Nes, kaip parodė KGB agento “Fermerio” pranešimai, tiesa anksčiau ar vėliau iš maišo išlenda. Nepaisant to, kur ir kas tą tiesos maišą yra paslėpęs...

_________________
Tautos jėga ne jos narių vienodume, o vienybėje siekiant pagrindinio tikslo - Tautos klestėjimo.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
StandartinėParašytas: 29 Kov 2013 18:28 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27075
Miestas: Ignalina
Kaip Maskva V.Petkevičių nuo Sąjūdžio “nuėmė”


http://www.komentaras.lt/naujienos/kaip ... nt-2590484

2013-03-29 14:27

Paveikslėlis

Rašytojo Vytauto Petkevičiaus kapas. KK nuotr.

Vytautą Petkevičių nuo Sąjūdžio „nuėmė“ KGB, „Karštam komentarui“ teigė buvęs TSKP CK analitikas Aleksandras Panovas.

- Jūs savo knygoje „Dvaždy prigovorionnyj k smerti“ rašote, kad gerai žinote a.a. rašytojo Vytauto Petkevičiaus Sąjūdyje istoriją ir žinote, kas jį „nuėmė“ nuo Sąjūdžio. Kas? - paklausė "Karštas komentaras" Aleksandro Panovo.

- Jau po TSRS žlugimo aš kalbėjau su vienu žmogumi ir dabar galiu tiek pasakyti: V.Petkevičių „nuėmė“ pagal pateikimą analitikų TSRS KGB. Ta KGB analitikų grupė padarė pagrindimą ir perdavė TSKP CK. TSKP CK priėmė sprendimą ir davė komandą KGB V.Petkevičių „nuimti“ nuo Sąjūdžio.

V.Petkevičius nebuvo KGB agentas, priešingai – jį „nuėmė“, kadangi jis buvo nevaldomas. Bet, jeigu jis būtų vadovavęs, o aš žinau V.Petkevičių nuo mažų metų – čia buvo jėga, rusams būtų karšta. Jie nebūtų susitvarkę su Lietuva nė iš vieno galo. Ant jo „kompromato“ nebuvo.

Lietuviai V.Petkevičiaus turėtų atsiprašyti. V.Petkevičius padarė labai daug Lietuvai, dėl to jį „nuėmė“. Tik idiotas gali nesuprasti to – kas „nuima“ savo statytinį? Niekas. „Nuima“ priešą.

Buvo apskaičiuota, kad Vytautas Petkevičius bus nelojalus Maskvai, turės savo nepriklausomą taktiką. KGB padarė pagrindimą TSKP CK, ir buvo sprendimas „nuimti“.

Aš galėčiau net pasakyti vardą, laipsnį žmogaus, kuris ruošė tą medžiagą. Galėčiau daugiau pasakyti. Bet dabar dar neturiu teisės.

Aš, kaip augęs Lietuvoje, stebiuosi, kaip lietuvius gali apgauti taip pigiai.

- Jūs sakėte, kad V.Petkevičius labai daug padarė Lietuvai. Tai kokie jo darbai išgąsdino Maskvą?

- Anglijoje yra jūsų kolegė žurnalistė, kuri vedė laidas BBC One, o dabar ji daug laiko vedė Anglijos istoriografijos, architektūros, antikvariato seminarus: į juos suvažiuodavo anglai iš visos Anglijos, atveždavo savo senovines nuotraukas, skulptūras, paveikslus, visa kita. O ji surinkdavo savanorius specialistus iš visų muziejų, kurie atvykdavo į tuos seminarus, ir nemokamai įvertindavo: tas paveikslas tokio amžiaus, tiek kainuoja ir t.t. Ir taip per metus ji anglams atstatė atmintyje Anglijos istoriją, Anglijos praeitį. Ji pakėlė jiems patriotizmą, pakėlė istoriją – dabar Anglijoje nepamatysi besivoliojančio antikvariato, jis pabrango du kartus. Štai jums pavyzdys, kas yra spec.propaganda (čia yra anglų tarnybų dešimtbalinė sistema).

Ką padarė Vytautas Petkevičius? Lygiai tą patį. Jis prabudino tautą ir parodė, kad galima nebijoti. Jis prabudino Lietuvą – kaip Gercenas su „Kolokol“ (varpas – rus.) Rusijoje.

Aš, kaip psichologinio karo specialistas, sakau: čia pagrindinis V.Petkevičiaus pliusas. Ir jo „nuėmimas“ buvo 100 proc. TSRS KGB operacija. Sankcija buvo TSKP CK, bet dokumentus ruošė TSRS KGB.

Lietuviai yra ūkiška tauta ir verta stiprių vadų.

- O vis dėlto, gal atskleistumėte, kas ruošė tą medžiagą apie V.Petkevičių KGB?

- Apie V.Petkevičių pagrindimą ruošė pulkininkas, analitikas, žvalgas, sinologas.

Analitikų tarpe buvo „miksas“, bet šitą pagrindimą ruošė jis. Po to V.Petkevičių „nuėmė“.

Atskleisiu paslaptį – V.Petkevičius žinojo, kas jį „nuėmė“. Jam pasakė...

Už tai, ką pasakiau apie V.Petkevičių, atsakysiu bet kokiam tribunole, nes jis apšmeižtas yra. O prieš mirtį pasakysiu ir daugiau - dabar dar negaliu. Bet žinau iki detalių.

Dėl to, kai „viršūnėje“ kažkas apsimeta patriotais, reikia žiūrėti, kokie tai žmonės yra. Tokie dalykai baltomis pirštinėmis nėra daromi.

- Tai ne LTSR KGB „suvalgė“ V.Petkevičių?

- Ne, TSRS KGB. Bet jie analizavo medžiagą iš visų pusių.

Parengta pagal laikraštį „Karštas komentaras“

Komentarai
http://www.komentaras.lt/naujienos/kaip ... nt-2590484

Žygeivis
2013-03-29 - 17:18


Petkevičių iš tikrųjų “nuėmė” nuo Sąjūdžio “vado kėdės”, į kurią jis labai norėjo patekti, SSSR KGB pateiktos informacijos pagrindu.

Nepaisant Petkevičiaus “nusipelniusios” komjaunuoliškos ir stribiškos praeities, jis buvo netinkamas KGB požiūriu, kadangi tuo metu jau stipriai gėrė ir buvo įvertintas kaip absoliučiai nevaldomas.

Toks veikėjas galėjo bet kada “iškrėsti nenumatytą fintą” – ir būtent jo neprognozuojamumas buvo lemiantis faktorius, kodėl KGB atmetė jokandidatūrą.

Landsbergis jiems atrodė žymiai “minkštesnis” ir lengvai suvaldomas.

Tačiau vėliau paaiškėjo, kad KGB analitikai gerokai suklydo – Landsbergis buvo žymiai kietesnis kai kuriais klausimais nei Petkevičius – visų pirma savo labai tvirta orientacija į Vakarus ir JAV, ir atsiribojimu nuo SSSR bei Rusijos.

Kartu reikia pasakyti, kad kaip tik Landsbergio ir Brazausko “užkulisinių” susitarimų dėka Lietuvoje negrąžinta 1938 m. Konstitucija, buvo neatlikta debolševizacija ir dekagėbizacija, nepriimtas nuosavybės natūra besąlyginio grąžinimo įstatymas ikikariniams savininkams ir jų palikuonims (o būtent tai tai leido sovietinei nomenklatūrai tapti pagrindine ekonomine jėga Lietuvoje bei valdančiuoju “elitu”), pilietybę gavo visi kolonistai ir okupantai bei jų palikuonys – vėliau būtent jų balsai nulemdavo ir iki šiol nulemia įvairių rinkimų rezultatus.

Žygeivis
2013-03-29 - 18:50


Štai vienas jau senokai paskelbtas komentaras, paaiškinantis tai, kas parašyta straipsnyje:

Nacionalistas, Marytei, 2007 01 17 23:18

Nebūkite tokia naivi – visa Sąjūdžio vadovybė buvo patvirtinta tiesiogiai Maskvoje. Net vargšą Petkevičių – seną stribą ir asmeninį Brazausko draugą – išspyrė “iš barščių”, nes jis yra per daug impulsyvus ir nevaldomas, o ir užgerdavo dažnai.

Iš dviejų pagrindinių kandidatų Maskvoje patvirtino būtent Landsbergį, o ne Petkevičių. Juk jau Landsbergio tėvas buvo užverbuotas OGPU dar 30-aisiais metais. Tarp kitko, būtent Landsbergių bute Kaune karo metu slapstėsi komunistinio pogrindžio Kaune vadas Vitas.

Landsbergis (vyresnysis) ir po karo buvo labai “kietas” ir vertingas KGB Užsienio skyriaus agentas. Jį atšaukė iš Australijos tik tada, kada į Vakarus perbėgo vienas iš KGB aukštų karininkų ir Landsbergiui grėsė demaskavimas. Grįžus jam net jo vilą grąžino (ten šalia buvo ir tas garsusis Landsbergio “sandėliukas”), butą ir kitą turtą, apdovanojo ordinu.

Mūsų didysis Sąjūdžio vadas irgi gana anksti nuėjo savo tėvuko pėdom. Tik skirtumas tas, kad jis “laiku pakeitė arklį”.

Jį kaip ir daugumą kitų įtakos agentų, pardavė Rusijos KGB vadovai-žydai Izraelio žvalgybai (Primakovas (KGB vadas) ir Berezovskis (vadovavęs prie Jelcino Saugumo tarybai), už tai, kad Izraelis nuslėptų, jog jie turi Izraelio pilietybę, bei suteiktų prieglobstį, esant reikalui).

Izraelis savo ruožtu visą KGB Rytų Europos svarbesnę agentūrą perdavė JAV žvalgybai. Žinoma, ne už ačiū ir ne visiems laikams.

Taip, kad dabar mūsų (ir kitų Rytų Europos šalių) įvairūs “didieji vadai” jau dirba ne Rusijai, o JAV ir Izraeliui. Už tai jie gavo absoliučią indulgenciją.

Putinui liko tik dantimis griežti ir verbuoti naują agentūrą perspektyvaus jaunimo tarpe – ką Rusijos spec. tarnybos ir daro.

Beje, visi Berezovskio pokalbiai su Izraelio žvalgyba buvo įrašyti. Atvirai sakau – labai linksma jų klausytis – neseniai per vieną TV stotį juos buvo paleidę. Derasi abu “kaip tikri žydai”. Berezovskis net pažadėjo į Rusijos FSB įdarbinti Izraelio agentus. Ir įdarbino – tame tarpe ir KGB archyve.

Ir ką jūs manote – nieks jų gana ilgai nelietė, o ir po to jie ramiai grįžo į Izraelį. Putiną pagąsdino, jog uždarys įvairias spec. sąskaitas įvairiuose bankuose, jei bandys trukdyti jiems.

Dabar, kai Rusija vis tik pardavė Iranui SS-300 priešraketinius kompleksus, matyt, taip ir padarys.

Jei ne Berezovskio konfliktas su Putinu, tai nieks to ir nežinotų. Tik dabar galai išlindo.

****************************************************************

P.S. Visa ši Berezovskio turėta informacija ir yra pagrindinė priežastis, kodėl jį ką tik pasmaugė – kitą dieną jis planavo skristi į Izraelį ir ten paviešinti kai kuriuos dokumentus, kadangi po teismų su Abramovičiumi jo finansai gerokai sunyko ir jis nusprendė labai rimtai pagąsdinti savo įvairius priešus – tiek Rusijos valdžioje, tiek ir Vakaruose, kad šie “nustotų kišę pagalius į jo vežimą”.

Kaip tik todėl jį labai staigiai ir “likvidavo”. Vis tik dalis jo saugotos informacijos jau palengva sklinda…

_________________
Tautos jėga ne jos narių vienodume, o vienybėje siekiant pagrindinio tikslo - Tautos klestėjimo.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
StandartinėParašytas: 01 Gru 2013 16:39 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27075
Miestas: Ignalina
Šaltinis - https://www.facebook.com/groups/TVSas/1 ... ment_reply

Kęstutis Čeponis

Nei 1990 m., nei anksčiau JAV valdžia (tuometinis jos valdantysis "elitas") tikrai neplanavo išdalinti SSSR į atskiras valstybes.

Atvirkščiai - JAV "elitas" klaikiai to bijojo, kadangi CŽV prognozavo, kad tokiu atveju prasidės siaubingi tarpusavio karai, o masinio naikinimo ginklai "išsivaikščios" - ir ne tik branduoliniai, bet ir biologiniai bei cheminiai.

Pagal "Perestroikos" scenarijų (o jį iš esmės parengė KGB užsakymu (paties Andropovo nurodymu) krūvelė žydelių - žymių mokslininkų iš įvairių institutų Leningrade) Lietuva, Latvija ir Estija turėjo formaliai paskelbti savo nepriklausomybės paskelbimą, ir iš karto po to vėl "įstoti" į "pertvarkytą SSSR".

Ir tai turėjo įvykti toli gražu ne 1990 m. kovo 11 d., o žymiai vėliau - jau po to, kai SSSR Liaudies deputatų suvažiavimas būtų oficialiai pritaręs Gorbačiovo planui apie SSSR "pertvarkymą" į "naują federaciją".

Tačiau būtent mes visą tą "scenarijų" ir sužlugdėme, nepaisant to, jog pats Sąjūdis buvo sukurtas KGB ir jo valdžioje buvo krūva KGB agentų bei SSKP funkcionierių.

Nei CŽV, nei KGB, nei Politbiuras nenumatė, kad visus jų planus mes irgi žinojome iš anksto ir sugebėsime "pasukti" istorijos eigą ta kryptimi, kuri mums ir buvo reikalinga...

O po to jau istorijos "traukinys nuvažiavo kitais bėgiais". :)

Andrej Zenkevic

Kestuti pasižiurek šita, gausi naujos info:

Джин Шарп (Gene Sharp) Главный Идеолог Оранжевых Революций
http://www.youtube.com/watch?v=KHejKFTnD8k

Aš pvz. nežinau iš kur tos pievos apie kurias kalbi : )))

Šaltinis Delfi.lt ? Nejuokinkyte tik tais :)

Kęstutis Čeponis

Andrejau, aš pats dalyvavau tuose "reikaluose" dar nuo 1985 m. - ir todėl puikiai žinau, ką rašau - DELFI komentaruose Nacionalistas esu aš...

O dėl Džino Šarpo ir jo "Oranžinių revoliucijų", tai visa tai yra žymiai vėlesnių laikų "produktas". Apie jį ir jo metodikas išsamiai gali paskaityti čia:

Džinas Šarpas - nesmurtinių revoliucijų ideologas
viewtopic.php?f=123&t=7707

Andrej Zenkevic

Ir klausimas, kodel tada Gorbaciovas sedi Londone o ne Rusijoje?

Ir už ką jisai gavo premiją? Ar tik ne už SSSR žlugimą? Tai tiesa ir tada viskas ką tu čia nurašiai eina i šiukšledežę. Vyko šaltasys karas ir Gorbačiovas jį sustabde atiduodamas Rusijos suveriniteta Amerikai

Горбачев получил медаль Свободы
http://www.youtube.com/watch?v=wUq82TGmUFw

Ir pasidomek istorija apie 1917 metų Rusijoje įvykusią revoliuciją. Kas finansavo revoliuciją. Pasidomek, pasidomek.

Kęstutis Čeponis

Andrejau, aš labai puikiai viską žinau. Tame tarpe ir tai, apie ką tu net nesi girdėjęs...

Ir jei ką kai kada parašau, tai tik tai, ką žinau pakankamai gerai.

O Gorbačiovas gavo premiją už tai, kad nepradėjo masinių represijų 1990 m.

SSSR žlugdyti jis tikrai nesirengė - pats asmeniškai bendravau su artimais jam tuo metu žmonėmis ir žinau, kokios buvo jo tuometinės nuostatos - jis, beje, ir dabar labai gailisi, kad SSSR žlugo - ir kaltina durnelius iš GKČP.

Beje, GKČP kaip tik ir bandė "pasukti istoriją" naujų masinių represijų kryptimi, bet čia jau juos sužlugdė patys rusai, kurie pavargo nuo begalinių skerdynių, vykusių nuo pat 1917 m.

Andrej Zenkevic

Bet kodel būtent visi į Londoną bega? Gorbačiovas, Berezovskis ir kiti... kodėl?

Atsakykite i klausymą prašau.

Kęstutis Čeponis

Negi tu nesupranti?

Londone yra pagrindinis pasaulio finansinis centras. O jų turtus ten ypač patogu tvarkyti.

Tu painioji du labai skirtingus dalykus - SSSR žlugimą ir "socializmo" pakeitimą "kapitalizmu".

Pagal dar žydo Andropovo patvirtintą planą būtent taip ir turėjo įvykti - "senieji" kompartijos ir KGB "nomenklatūrščikai" ir turėjo tapti naujaisiais milijonieriais bei milijardieriais. Jie jais ir tapo, kaip ir buvo numatyta.


O štai SSSR (tik "pertvarkyta") turėjo išlikti - bet neišliko... Ir tai jau įvyko visai ne pagal jų planą... :)

Beje, jei jūs vis dar nesuvokiate, kas iš tikrųjų vyksta Rusijos imperijoje, ir ką ten iš tikro daro Putinas (ką jis "dengia"), tai geriau pasidomėkite, kas valdo vos ne visus imperijos turtus::

Еврейские богачи России: цифры и подробности
http://newsland.com/news/detail/id/635684/

Шимон Бриман, Александр Гольденштейн

16.02.2011

P.S. Putinas "pokazuchai dlia naroda" pasodino keletą ypatingai "naglų" žydelių, o vieną (Berezovskį) išvijo, tačiau Rusijoje liko keli tūkstančiai tokių pačių, kurie viską realiai ten ir tvarko bei valdo... :)


Rolando Paulausko dainos - "Pabudome ir kelkimės"

http://www.youtube.com/watch?v=LEIf7bQed6g


"Pabudome ir kelkimės"

Žodžiai K.Genio, muzika R.Paulausko
Atlieka R.Paulauskas ir choras "Ąžuoliukas"

Iš nevilties į neviltį, per prarastąjį rojų,
Paniekinti, pažeminti, išganymo ieškojome.
Iš nuodėmės į nuodėmę - į ją supanašėjome,
Ir kai visai pajuodome, kai likom tik šešėliai jos

Ko verkiam ir dejuojame, ko slapstomės pakampėmis?
Aušra įsidienojusi - pabudome ir kelkimės!
Į Lietuvą sugrįžtame čiabuvėliais, pražuvėliais,
Namų nebepažįstame, lietuviai - nelietuviai mes?
Per skaistyklas, per pragarus, iš nežinios į nežinią,
Mes pagaliau atradome, kad Lietuva - tai sąžinė.

Pabudome, pabudome, pamatėmė, pamatėme
Kad mes ją patys žudėme, be sąžinės vienatinę.
Bedaliai savo žemėje, mes patys save niekinam,
Mes patys save žeminam, mes pasidarėm niekieno

Pabudome, o dvasioje dar pasilikom elgetos.
Kodėl mes laisvės prašome? Argi laisvi taip elgiasi?
Ko verkiam ir dejuojame, ko slapstomės pakampėmis,
Aušra įsidienojusi, pabudome ir kelkimės!

Žodžiai: K.Genys


Šaltinis - https://www.facebook.com/events/3168116 ... mall_reply

Raimundas Bakutis

Taip paprastai ir taip galingai:

Pabudome ir kelkimės...

Genovaite Meskeliene

SENA GERA DAINA.

Albertas Kusinas

NUOSTABI LAISVES DAINA

Markevičius Gintaras

O Paulausko politinės pozicijos - pasikeitė? Nė velnio.

Kęstutis Čeponis

Rolandas Paulauskas visada buvo tvirtas Lietuvių nacionalistas.

Ir sovietmečiu, ir Sąjūdžio metais.

Būtent jis Sąjūdžio suvažiavime pirmas pareikalavo siekti Lietuvos Nepriklausomybės Atkūrimo.

O visokie "didieji patriotai" (pradedant rašytoju Vytautu Petkevičiumi) jį tada kaip pesliai užpuolė.

Aš pats sėdėjau salėje ir viską mačiau savo akimis.

Markevičiau, ir kodėl gi jis - neišsigandęs tada - dabar turėtų keisti savo pažiūras į kokias nors antilietuviškas kosmopolitines?


Raimundas Bakutis

Apie Nepriklausomybės ištakas, save tituluojančius "Laisvės šauklius" ir "patriarchus". Labai vertingas pasakojimas. Tikiuosi, kad tą filmuotą medžiagą, kuri minima įraše, galima gauti ir paskelbti viešai.

Rolandas Paulauskas - Apie sąjūdį po 20 metų
2008 06 07 Žinių radijo laida
https://www.youtube.com/watch?v=VS9KghEpCZg


23:15 min: "Sąjūdį Mes identifikavome su istorinės Tiesos atstatymu, ir štai dabar paaiškėjo, kad apie patį Sąjūdį Mes nieko nežinome arba apie jį yra daug meluojama.

Minėjai Glinskio filmuotą medžiagą, kurioje daug tos Tiesos esama, tačiau jos nėra, nei vienai televizijai tas yra neįdomu.

Tačiau gal tai Tiesai yra per daug anksti, gal ta Tiesa per daug sudrebintų mūsų visuomenę ir pakeistų nusistovėjusį jėgų santykį?"

31:50 min: "Birutė Nedzinskienė, pasiųsta į komitetą, kuris čiupinėjo visus tuos Saugumo popierius, ateidavo ir pasibaisėjusi pasakodavo, ką ji ten radusi. O rado daugelį tų, "patriotų" ir jų uodegas ten.

Tai šito nereikia atmesti. Ir buvo nemažas būrys deputatų, kurie norėjo kuo greičiau Aukščiausiąją Tarybą paleisti, kad neišlįstų jų uodegos, kaip jau išlindo kai kurių."

34:15 min: "Aš neatmesčiau ir tarptautinio konteksto.

Žiūrėdamas į dabartinius įvykius Europoje, kas daroma, pavyzdžiui, buvusioje Jugoslavijoje, Serbijoje, kaip atidžiai stebi įvairios Valstybės Vakaruose: JAV, Vokietija, Prancūzija, kaip jos stebi judėjimus Serbijoje, ir visi tie judėjimai, kurie netarnauja jų interesams, yra visokeriopai slopinami jų pagalba.

Prieš rinkimus 1992 metais Mus (Tautos pažangos frakciją) pakviečia į JAV ambasadą. Ir paaiškėjo, kad mūsų rinkiminę programą, kurią aš parašiau asmeniškai, tai mano autorinis darbas, tai jie ją yra išstudijavę iki smulkmenų.

Ką Lietuvoje domina tos programos? Nei žurnalistų, nei ką.

O jie išstudijavę iki smulkmenų, užduoda patikslinančius, labai tikslius klausimus. Iš kurių, aišku, seka atsakymas: Mes jiems nereikalingi, Mes jiems nenaudingi."

6:50 min: "Vasario 16 d. (Sąjūdžio) seimas Kaune. Mes pateikiame deklaracijos projektą, kad Sąjūdis galų gale paskelbtų savo tikslą - nepriklausoma Valstybė.

Tas pats Vytautas Landsbergis atsiveža deklaracijos projektą su lenininiais federacijos principais.


Visiems, kurie abejoja mano Žodžiais - paimkit 1988 m. "Atgimimą" ir paimkit Konstituciją, kurią paruošė Sąjūdžio kita dalis, ne Kauno dalis.

Kauniečiai paruošė vieną Konstitucijos projektą, vilniečiai paruošė savo projektą.

Jų projekte, kurį paskiau ir svarstė Sąjūdžio Seimas, pačiam pirmam posėdy, ten yra pasakyta: "Lietuvą Mes kuriame TSRS sudėtyje".

Kiekvienas galite paimti šitą Konstituciją ir pasižiūrėti.

Ten taip parašyta preambulėje: "Naujam istorijos etape Lietuva kuria Valstybę TSRS sudėtyje".

Ir 64 straipsnis, kuris sako apie naują sąjunginę sutartį.

Po šita Konstitucija yra Landsbergio ir kitų parašai."


17:58 min: "Dabar visiškai aišku, kad tai buvo Maskvos projektas.

Kad jie jo nesuvaldė, tai jau kita šneka. Ne tik Sąjūdis, visi tie judėjimai.

Tai buvo tam tikras projektas, siekiant sudaryti naują Sąjungą.


Yra Gorbačiovo puikus interviu 1992 m. radijui "Svoboda".

Jis ten ir pasako visą planą, kaip turėjo būti.

Beje, labai įdomi frazė jo.

Jo paklausė: o kaip su Pabaltiju jūs numatėt savo plane?

Taip, Mes supratome, kad Pabaltijys į Sąjungą pakliuvo kitomis aplinkybėmis nei kitos Valstybės. Ir dėl to Lietuvai buvo numatyta konfederaciniai ryšiai. Panašūs, kaip turėjo Suomija Rusijos imperijos sudėtyje.


Na ir dabar prisiminkim: ką mums siūlė toks Klimaitis, atvažiavęs iš Europos parlamento. O kas jį atsivežė į Lietuvą?

Tas pats Vytautas Landsbergis ir jį paskyrė atstovauti Sąjūdį.


Viskas yra nufilmuota Leono Glinskio.

Ir aš atsakau už savo Žodžius 100 proc. Nes tai yra įrodymai, dokumentuoti vaizdo medžiaga."

_________________
Tautos jėga ne jos narių vienodume, o vienybėje siekiant pagrindinio tikslo - Tautos klestėjimo.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
StandartinėParašytas: 06 Bir 2018 21:13 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27075
Miestas: Ignalina

https://imhoclub.lv/ru/material/pesenna ... ?c=1283737

№20 Kęstutis Čeponis, Литва

---второй секретарь ЦК Компартии Литвы в 1990-1991 г.г. В.Н. Швед в довольно подробной и аргументированной книге «Как развалить Россию? Литовский вариант», изданной в 2012 году, отстаивает версию, что народный фронт Литвы «Саюдис» создавался КГБ Литовской ССР по указанию Москвы на основании некоей инструкции.----

Швед абсолютно прав.

Только он несколько ошибся используя термин "инструкция" - это была совсем не инструкция, а целым коллективом разных ученых из нескольких закрытых институтов КГБ, Внешней Разведки и Марксизма-лениниизма созданная очень обширная и точная программа.

Эта спец. группа работала в Ленинграде.Ее начало было положено еще при Андропове.

При Горбачеве (который и был фактически ставленником именно Андропова) эта группа продолжила работу.

На обеспечение этой группы разной инфой работало не только множество разных структур КГБ, ГРУ и ЦК Компартии, но и много ведомственных и академических институтов.

Отдел анализа данных Института математики и кибернетики АН Лит. ССР, в котором я тогда работал научным сотрудником, тоже получал заказы от этой спец. группы на некоторые исследования.

Поэтому я довольно рано узнал об этой ленинградской группе и чем именно она занимается.

Ее задачей было подготовить план будущего всестороннего реформирования СССР - и экономического, и политического.

Интересно и то, что эта группа получила из КГБ даже те планы реформирования СССР, которые были подготовленные еще при Берии - и которые Берия уже начинал внедрять в жизнь, чем тогда очень испугал стариков из Политбюро - и ведь именно это на самом деле тогда помогло Хрущеву получить согласие Политбюро на свержение Берии.

Вообщем все эти "неожиданные развалы" готовились заранее несколько лет, и очень щательно (даже из архива извлекли планы по перестройке СССР, которые приготовил Берия еще в 1953 году - ведь они и легли в основу "Перестройки") - работало несколько групп аналитиков и ученых - и в СССР (например, в Ленинграде), и на Западе.

Консультации шли непрерывно несколько лет - и в среде экспертов, и на высшем уровне.

Кульминацией этих событий в 1989 г. стала декабрьская встреча в верхах на Мальте. Здесь Горбачев встретился с новым президентом США Джорджем Бушем и госсекретарем Джеймсом Бейкером. Именно на Мальте Горбачев «сдал» Восточную Европу и Организацию Варшавского договора. Точнее не сдал, а подписал уже давно подготовленные соглашения и планы.

Позже такие же переговоры шли и по будущей судьбе СССР. По обоюдно согласованному плану должны были быть "отпущены" только прибалтийские государства, а остальные - стать "Новым" Союзом.

Для этих целей КГБ (не местное, а в Москве) разработало планы создания Народных фронтов в Эстонии (именно там проходил проверку этот план), а потом в Литве и Латвии.

Для отвода глаз и спуска пара у русскоязычного населения были созданы и Интерфронты (а в Литве Единство). Самое смешное то, что и одними, и другими руководил тот же штаб в Москве.

Ведь все руководство этих Фронтов, Интерфронтов, Единства и Саюдиса - были хорошо проверенные агенты КГБ (или даже бывшие офицеры, но хорошо законспирированные).

В принципе все шло по плану, пока в конце 1990 года группа силовиков в Москве не задумала "остановить развал СССР". В январе 1991 года они начали действовать. Горбачев, как всегда, ушел в кусты - он так часто делал - и ждал развязки.

Кончилось все намного хуже, чем ожидали силовики - началься неуправляемый распад СССР, а потом в следствии этого появился ГКЧП. Вот тут то Ельцин, Кравчук и Шушкевич поняли, что все может кончиться очень плохо и побежали в Беловежскую пущу.

Вот так из за кучи дураков в силовых структурах развалился хорошо подготовленный план "спуска пара", с сохраниением на несколько десятилетий "Нового" Союза и "плавного" перехода на рыночные принципы хозяйствования.

Немножко разьясню тогдашнее истинное положение дел.

СССР бы и сейчас здравствовал, только в "перекрашенном виде" - на подобие какого нибудь СНГ, а то и хуже - пошли бы по "китайскому пути", каким как раз и идет сейчас РФ, если бы все пошло "по плану".

Наши же разные большевики и кагебисты именно к такому сценарию хотели подтолкнуть Литву - чтобы симитировать вхождение Литвы (уже добровольно) в состав "возродившегося" СССР.

Именно таков и был план, разработанный по заказу и приказу еще Андропова (мы об этом плане прекрасно знали - наши люди, работавшие и в КГБ, и в ЦК Компартии, вовремя об этом узнали - и именно поэтому мы вовремя приняли очень эффективные меры, чтобы он "развеялся на пух и прах").

Американцы, между прочим, тоже в те времена полностью поддерживали именно этот план "перекрашивания СССР", и очень противились, практически до последней минуты, провозглашению Восстановления Независимости Литвы - они тогда очень боялись, что атомное и другое оружие массового поражения расползется, если СССР развалится.

Мы все это прекрасно знали еще тогда, когда планы по будущим Народным Фронтам только еще разрабатывались в разных отделах КГБ.

Просто потому, что у нас свои люди были везде - от КГБ до ЦК ЛКП - еще в далекие брежневские времена. :)

Когда же по указу московского КГБ начали в Литве говорить о создании организации по поддержке перестройки, мы предложили создать Саюдис. :)

Название, между прочим, предложили по аналогии с Саюдисом Литовских Партизан - Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdis
http://www3.lrs.lt/pls/inter/w5_show?p_r=6524&p_k=1

И затем мы очень быстро во все его структуры внедрили своих людей, и взяли в свои руки практическое руководство - и в центральном совете, и в городах, и в районах.

Ведь у нас давно уже была готовая структура и подготовленные люди. :)

№31 Арнольд Петрович Клауцен, Россия - Kęstutis Čeponis (№22)

Мне, отнюдь, не показались убедительными утверждения Владислава Шведа о роли КГБ в становлении и развитии "Саюдиса" ("шепотом информия распространялась среди партийного актива Вильнюса", или о том, как он подслушал разговор двух функционеров аппарата ЦК КПСС в буфете на Старой площади).

Я был знаком (да и сейчас общаюсь с некоторыми из них) со многими партработниками ЦК КП Лит., в том числе и последнего периода. Но ни о каких спец группах ученых или КГБ на базе литовских структур я не слышал.

Правда, Вильнюсская высшая партийная школа послужила стартовой площадкой для нынешнего президента Литовской республики, самого ярого русофоба в современной Европе.

№33 Kęstutis Čeponis, Литва - Арнольд Петрович Клауцен (№31)

Не знаю откуда Швед черпал инфу, а я ее получал, как говорится, из первых уст... :)

В Литве даже партийное руководство почти ничего не знало по очень простой причине - всем процессом руководили прямо из Москвы, и в Литве информацию получал очень ограниченный круг лиц.

Даже в КГБ Литвы об этом знали считанные лица - председатель КГБ Литвы, его замы и еще несколько людей.

Когда из Москвы пришел приказ назначить Ландсбергиса председателем Саюдиса, руководитель КГБ в Литве генерал-майор Эйсмунтас (см. http://shieldandsword.mozohin.ru/kgb549 ... /litva.htm ) был резко против.

Эйсмунтас предлагал назначить руководителем Саюдиса писателя Петкявичюса, который с юных лет был связан с МГБ, но получил очень четкий приказ назначить Ландсбергиса - и его выполнил.

Об этом довольно подробно написал в одной из своих книг сам Петкявичюс, который был близким другом и Бразаускаса (первого секретаря ЦК Компартии Литвы), и руководителей КГБ Литвы.

На учредительном сьезде Саюдиса председателем большинством голосов был избран Озолас, но после "закулисных бесед" председателем стал все таки Ландсбергис.

И лично я уверен, что именно это сыграло решающую роль в развале СССР. :)

Дело в том, что Ландсбергис не только очень умный, начитанный и знает несколько иностранных языков (не только русский, но и английский, польский...), но и особенно хитрый и коварный.

В совковые годы он стал очень значительным агентом КГБ в Первом главном управлении (внешняя политическая разведка) (клички Дедуле, Витаутас), так как был очень амбициозный и таким образом пытался стать значимым в истории человеком.

Когда из Москвы пришел приказ создать Народный Фронт, Ландсбергис понял, что это может стать его "звездным часом", и через своих знакомых в руководстве КГБ СССР добился, что именно его назначили руководителем.

Генерал-майор КГБ Эйсмунтас интуитивно чувствовал, что Ландсбергис имеет свои дальние стратегические планы - и его назначать опасно... Но в Москве решили иначе...

И Ландсбергис добился своего. А его ум, хитрость и неимоверная изворотливость очень сильно помогли в достижении Литвой реальной независимости.

Сам Ландсбергис тоже осуществил свою заветную мечту - он на веки вошел в историю не только Литвы и СССР, но и всего мира.

---Но ни о каких спец группах ученых или КГБ на базе литовских структур я не слышал.----

Конечно, не слышали - потому, что в Литве их и не было.

Спецгруппа ученых, которая разработала все планы "Перестройки", работала в Ленинграде. Она была создана еще Андроповым.

№36 Kęstutis Čeponis, Литва - Арнольд Петрович Клауцен (№31)

---Вильнюсская высшая партийная школа послужила стартовой площадкой для нынешнего президента Литовской республики, самого ярого русофоба в современной Европе.---

Вы опять ошибаетесь.

Работа в Вильнюсской высшей партийной школе для нее был только кратковременный промежуточный этап.

На самом деле "старт" она получила, когда ее избрали направить в учебу в Ленинград, в Институт им. Жданова.

И там ее заметил один из руководителей КГБ в то время.

Вот как это описано в печати:
http://goldnike-777.blogspot.co.uk/2015 ... ost_4.html

"Нашему корреспонденту удалось встретиться с бывшим сотрудником «прибалтийского» отдела ленинградского управления КГБ Сергеем Арнесовым.

События из жизни Грибаускайте, которые нас интересуют, происходили почти 40 лет назад, поэтому кое-что он согласился открыть.

Арнесов утверждает, что классическим «стукачом» Грибаускайте не была – ее готовили совсем для иного.

«Весной 1981 года в Ленинград приезжал заместитель Юрия Андропова Виктор Чебриков, – рассказывает Арнесов. – У него тут много было всяких дел. Но один день он специально выделил для встречи со студентами ЛГУ. Не со всеми общался, конечно, а лишь с избранными.

На встрече должны были присутствовать представители не только РСФСР, но и других республик СССР.

Мне поручили отобрать представителей Прибалтики. Главным критерием были приверженность социалистическому строю и святая вера в коммунизм.

Я отобрал семерых, в числе которых была и Даля Грибаускайте. После общей беседы Чебриков поговорил с некоторыми студентами наедине. С Грибаускайте у него была самая долгая беседа…».

В этой статье и дальше изложено много чего интересного...

«Как намекнул Арнесов, среди тех студентов, кто в далеком 1981 году имел честь удостоиться встречи с Чебриковым, впоследствии все заняли весьма высокие посты.

Кто в Кремле, кто в Алма-Ате, кто в Баку, кто в Кишиневе, а кто – и в Прибалтике.

Называть конкретные фамилии бывший сотрудник КГБ отказался наотрез. Мотивировал свой отказ одной фразой: «Еще пожить хочется…».

Для начала надо напомнить, кем же был этот Чебриков.

Главный кадровик КГБ, человек, которому доступно личное дело любого в СССР – Чебрикова в этой должности утверждал лично Брежнев.

Уже через год после поездки в Ленинград он стал первым заместителем, а затем и председателем КГБ СССР, и эту должность занимал до 1988 года, продолжая проводить ту политику, которую начал еще Андропов.

Был сторонником экономических преобразований Советского Союза, начатых Андроповым и продолженных Михаилом Горбачевым.

В 1985 году Горбачев ввел Чебрикова в состав Политбюро, членство в котором означало доступ на высший уровень власти в Советском Союзе.»

№35 Арнольд Петрович Клауцен, Россия - Kęstutis Čeponis (№34)

Вы пишете весьма категорично и уверенно: "Программы.. Расчеты.. Заказы.. Приказы.."

Может быть назовете источники Вашей информации (кроме официальной страницы КГБ Лит. ССР)?

№37 Kęstutis Čeponis, Литва - Арнольд Петрович Клауцен (№35)

---Может быть назовете источники Вашей информации---

Могу называть только то, что уже было в печати или интернете - се ля ви. :)

Однако можете мне поверить, что я знаю, что пишу.

---кроме официальной страницы КГБ Лит. ССР---

Ошибаетесь - это совсем не официальная страница. :)

Ее создал Валентин Мзареулов в 2009 – 2018.

Опираясь на разные источники, в том числе и KGB veikla Lietuvoje (деятельность КГБ в Литве)
http://www.kgbveikla.lt/index.htm

А вот эта страница о КГБ в Литве уже вполне официальная - ее создали специалисты Литовского центра по изучению геноцида и резистенции на основе официальных документов из архивов КГБ.

Могу добавить, что и я в этом Центре несколько лет работал.

P.S. Кое-что я на эту тему уже писал и на этом сайте, к примеру, тут в комментариях - можете почитать:
https://imhoclub.by/ru/material/o_nacio ... z3u8NFOycH

********************************************************************

(№482) Kęstutis Čeponis - Марк Козыренко (№468)

http://imhoclub.by/ru/material/o_nacion ... z3u2YDldBX

http://imhoclub.by/ru/material/o_nacion ... z3u8Eq1eDc

№468 Марк Козыренко Kęstutis Čeponis (№465)
Вот пусть сначала Америка освободит занятые земли коренных местных племён, вернёт им всё, что у них отняла, включая жизни...
----------------------------------------------------------

Насчет освобождения, то полностью поддерживаю эту мысль.

Повторю еще раз - наша цель - развал всех без исключения империй, путем их раздела на национальные государства местных этносов.

А Российская империя - это просто наиболее слабое звено в цепи этих империй на данный исторический момент.

И в очереди на развал она явно опережает другие главные империи - Китайскую, Индийскую, и тем более Пиндосскую.

Поэтому насчет очередности, то в списке разваливающихся империй на первом месте стоит РФ.

Я выше выделил наиболее обширные империи... Конечно, в мире много еще и разной "мелькоты" - например, "ошметок" Британской империи, который тоже "трещит по швам" - Шотландия, Уельс, Северная Ирландия...

Или Бельгия, которую скоро поделят фламанды, валоны и немцы.

Я уж не говорю об Испании, в которой Каталония и Страна Басков уже практически на финишной прямой к своей независимости...

(№664) Ina Gi, Литва - Kęstutis Čeponis (№661)

http://imhoclub.by/ru/material/o_nacion ... z3u8EaQumz

Вы написали "наша цель", можно ли поинтересоваться, "наша" - это чья?

(№720) Kęstutis Čeponis, Литва - Ina Gi (№664)

http://imhoclub.by/ru/material/o_nacion ... z3u8EISqyN

Можно, конечно. :)

Мы - это антиимперские националисты.

Лично я - член совета Литовского Национального Центра (по литовски - Lietuvių Tautinis Centras http://lietuvai.lt/wiki/Lietuvi%C5%B3_tautinis_centras).


Добавлю, что как раз в это "смутное время" мы создаем Интернационал Антиимперских Националистов.

(№725) Ina Gi, Литва - Kęstutis Čeponis (№720)

http://imhoclub.by/ru/material/o_nacion ... z3u8DzQYd9

Спасибо за ответ. Я уже вчера нашла сама в интернете.

Вашу организацию я не поддерживаю и думаю, что Литве и её народу всех национальностей сейчас нужно другое.

У нас есть проблемы с нашим правительством, которое не желает работать для нас. И это, на мой взгляд самая главная проблема Литвы.

Гитанас Науседа, которого я очень уважаю, как-то сказал, что в Литве (у правительства) никогда не было серьёзной последовательной программы по улучшению качества жизни людей.

А империи ... пусть они сами разбираются между собой и внутри себя. Чем меньше мы вмешиваемся, тем лучше для нас.

И вообще, все эти "националистические штучки" никогда ничего хорошего не приносили странам, только вносили лишний раздор между людьми.

(№728) Kęstutis Čeponis, Литва - Ina Gi (№725)

http://imhoclub.by/ru/material/o_nacion ... z3u8DekLDD

Любое правительство работает так, как ее заставляют работать граждане государства.

Это общий закон.

Поэтому все зависит от активности гражданского общества.

Вывод - его необходимо поднимать.

А империи (любые) всегда вносят деструкцию и в мире, и особенно вокруг себя, так как обычно используют экстенсивный подход для своего экономического развития - в основном разграбляя ресурсы порабощенных стран и этносов (природные и людские), и поэтому в принципе ориентированны на захват все новых чужих ресурсов - иначе империи очень быстро и стремительно хиреют.

Поэтому любое национальное государство жизненно заинтересованно, чтобы на ее границах не было бы никаких империй, которые постоянно "мутят воду" на своих границах.

(№732) Ina Gi, Литва - Kęstutis Čeponis (№728)

http://imhoclub.by/ru/material/o_nacion ... z3u8DC0mPD

Вы считаете, что даже объединённые силы националистов трёх Балтийских стран, плюс Беларусь, способны бороться с империями? )))

Понятно, есть конкретные проблемы с империей Пу, другие нас вообще никак не волнуют и не касаются наших жизненных интересов.

Но бороться с ней ... даже мысль вызывает смех)))

По моему мнению, организации, подобные вашей, только раздражают (больше ничего вы сделать не можете, пожалуй к счастью) эту империю, и в результате страдают интересы всей страны.

Мало того, ваша деятельность (шествия с сомнительными лозунгами) вносят раздор среди жителей страны и создают неправильное впетчатление у гостей (потенциальных в том числе).

Вы знаете, что в качестве пугалки используют именно вас, хотя на самом деле вы незначительная капля в прагматичном и здравомыслящем литовском обществе.

Вы портите имидж страны, принося ей больше проблем, чем пользы.
А экономикой, конечно, пусть другие занимаются. Вы и так неплохо живёте и Ваши соратники.

Интересно, из каких источников финансируется ваша организация ...

(№770) Kęstutis Čeponis, Литва - Ina Gi (№732)

http://imhoclub.by/ru/material/o_nacion ... z3u8CuSBwm

Наша организация - это основная "Стража Литвы", которая всегда может моментально поднять наш народ.

А в случае необходимости "предьявить" правительству, Сейму, Президенту, если они начнут предавать стратегические интересы Литовского Государства и Литовского Этноса.

И мы работаем не ради какого то имиджа, а на благо Литовского Государства и Литовского Этноса.

Это мы создали Саюдис и свергли коммунистическую власть в Литве, нашими усилиями было провозглашено Восстановление Независимости Литовской Державы 11 марта 1990 г.

И именно это в конечном итоге привело к развалу СССР. :)

--------------------------------------------------------------------

Финансируем свою организацию мы сами - и литовский народ, сколько кому не жалко.

Мы официально действующая организация и любой гражданин Литвы может нам помогать.

(№774) Ina Gi, Литва - Kęstutis Čeponis (№770)

http://imhoclub.by/ru/material/o_nacion ... z3u8BYF5j9

А сейчас всё нормально и предъявлять нет необходимости?

Имидж государства, очень важная вещь. От него зависят и экономические успехи. Приводя в ужас окружающих вы оказываете медвежью услугу своей стране.

Кстати, когда Вы сотрудничали с М. Мурзой это тоже было в интересах Литвы?

Я очень приветствую независимость Литвы, но не надо мне рассказывать сказок.

Это было не результатом чьей-то борьбы, а результатом переговоров при назревшей ситуации.

СССР развалился бы в любом случае, был бы этот Саюдис или нет. Это в Литве уже известно всем.

(№780) Kęstutis Čeponis, Литва - Ina Gi (№774)

http://imhoclub.by/ru/material/o_nacion ... z3u8CDfIge

Миндаугас Мурза-Гервальдас мой хороший друг. Мы вместе много хороших дел для Литвы сделали...

Вы явно не знаете, что он в 16 лет вступил в добровольцы и охранял Парламент Литвы в январе 1991 г.

Награжден несколькими медалями за мужество и защиту Литвы.

Конечно, в Литве сейчас правящие перекрашившиеся большевики страшно ненавидят и его, и всех истинных саюдистов - понимают, что мы в любой момент можем спросить у них ответить за преступления против Литовской Державы и сотрудничество с разными КГБ и КПСС "на платформе"....

А вот насчет того, что СССР развалился бы и без Саюдиса, то вы явно тупите... - или слишком молодая, чтобы помнить реальные события того времени.

Тем более не знаете о "закулисных делах" в международной дипломатии того времени...

Могу вас ответственно заверить, что СССР бы и сейчас здравствовал, только в "перекрашенном виде" - на подобие какого нибудь СНГ, а то и хуже - пошли бы по "китайскому пути", каким как раз и идет сейчас РФ.

Наши же разные большевики и кагебисты именно к такому сценарию хотели подтолкнуть Литву - чтобы симитировать вхождение Литвы (уже добровольно) в состав "возродившегося" СССР.

Именно таков и был план, разработанный по заказу и приказу еще Андропова (мы об этом плане прекрасно знали - наши люди, работавшие и в КГБ, и в ЦК Компартии, вовремя об этом узнали - и именно поэтому мы вовремя приняли очень эффективные меры, чтобы он "развеялся на пух и прах").

Американцы, между прочим, тоже в те времена полностью поддерживали именно этот план "перекрашивания СССР", и очень противились, практически до последней минуты, провозглашению Восстановления Независимости Литвы - они тогда очень боялись, что атомное и другое оружие массового поражения расползется, если СССР развалится.

(№777) Lora Abarin, Латвия - Kęstutis Čeponis (№770)

http://imhoclub.by/ru/material/o_nacion ... z3u8MlyGBd

Это мы создали Саюдис :)))

Знаете, у нас тут ходили слухи, что все Народные фронты, в том числе и ваш Саюдис, создали КГБ.

Так Вы в КГБ служили? А я думала в МИ-6...

(№793) Kęstutis Čeponis, Литва - Lora Abarin (№777)

http://imhoclub.by/ru/material/o_nacion ... z3u8NFOycH

----у нас тут ходили слухи, что все Народные фронты, в том числе и ваш Саюдис, создали КГБ. ----

Это не слухи - это чистая правда. :)

И мы это прекрасно знали еще тогда, когда планы по будущим Народным Фронтам только еще разрабатывались в разных отделах КГБ.

Просто потому, что у нас свои люди были везде - от КГБ до ЦК ЛКП - еще в далекие брежневские времена. :)

Когда же по указу московского КГБ начали в Литве говорить о создании организации по поддержке перестройки, мы предложили создать Саюдис. :)

Название, между прочим, предложили по аналогии с Саюдисом Литовских Партизан - Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdis
http://www3.lrs.lt/pls/inter/w5_show?p_r=6524&p_k=1
https://lt.wikipedia.org/wiki/Lietuvos_ ... j%C5%ABdis

И затем мы очень быстро во все его структуры внедрили своих людей, и взяли в свои руки практическое руководство - и в центральном совете, и в городах, и в районах.

Ведь у нас давно уже была готовая структура и подготовленные люди. :)


P.S. В антисоветскую подпольную организацию Движение Жигяйвяй я вступил еще в 5 курсе, в 1980 г. (а не во времена Перестройки).

Через некоторое время я стал одним из руководителей этого движения.

И одна из моих задач в те времена была нейтрализация операций КГБ, которые были направлены против нас.

О нашем движении довольно подробно изложено в книге:

Учебник для практиков "Вредительская деятельность литовских националистов и борьба с ней",
Высшая школа КГБ СССР им. Ф. Дзержинского, Спецбиблиотека Но. 1245, Москва, 1986 г., редактор генерал-майор КГБ Г.К. Вайгаускас, Лит. ССР.

Генерал-майор КГБ Генрикас Костович Вайгаускас происходит из известной семьи чекистов-кагебистов. После войны он был награжден орденом «Знак Почета» за участие по выселению людей из Прибалтики (УКАЗ от 24 августа 1949 года - За выполнение специального задания (За работу по выселению из Прибалтики, Молдавии и Черноморского побережья Кавказа) http://russiamilitaria.ru/index.php?sho ... ded&start= )

---------------------------------------------------------------------------

Книга интересная, поэтому в 1992 г. мы эту книгу перевели на литовский язык, и издали для всеобщего ознакомления.

--------------------------------------------------------

Мы работаем по давно известному организационному принципу, изобретенному еще иллюминатами и массонами. :)

Тем более, что эту тактику отработали еще в совдеповские времена, когда люди из нашей "сети" того времени работали практически во всех совдеповских организациях, и иногда занимали даже очень высокие посты и в Компартии, и в разных министерствах, в том числе и в МВД, и даже в КГБ. :)

Во времена "Саюдиса" и восстановления Независимости Литовского Государства эта "сеть" нам очень сильно помогла - вне зависимости от того, что и сам "Саюдис" был создан КГБ по прямому приказу из Москвы, и под ее постоянным "чутким" руководством, а Запад и США тоже очень рьяно противились нашим устремлениям восстановить независимость Литвы.

Но мы надули и перехитрили их всех. :)

(№801) Lora Abarin, Латвия - Kęstutis Čeponis (№793)

http://imhoclub.by/ru/material/o_nacion ... z3u93bEUQX

Вау! :))

Мне понравилось, особенно про принцип иллюминатов и масонов - круто!

(№843) Kęstutis Čeponis, Литва - Lora Abarin (№801)

http://imhoclub.by/ru/material/o_nacion ... z3u93ujQYi

Мы в свое время (примерно в 1961-62 году) исследовали разные возможные варианты создания наиболее эффективной организации, которая сможет противостоять тоталитарной системе абсолютного господства КГБ и КПСС, и именно такую модель избрали.

В КГБ ее называли даже специальным термином - "организация без организации".

И генералы КГБ писали секретные учебники как с такими организациями бороться... :)

Правда, в реальной жизни вся их борьба оказалась полностью провальной... :)

------------------------------------------------------

Сейчас такую же модель, к примеру, использует Аль-Кайда. :)

И США со всей своей мощью тоже ничего не может на самом деле сделать - хотя тоже очень хвастается своими успехами.

(№819) arvid miezis, Латвия - Kęstutis Čeponis (№773)

http://imhoclub.by/ru/material/o_nacion ... z3u8zwxgdg

Даа уж, и что тут сказать.

Поздравляю, Вы и именно Вы развалили СССР.

(№839) Kęstutis Čeponis, Литва - arvid miezis (№819)

http://imhoclub.by/ru/material/o_nacion ... z3u8zSXxd1

Это исторический факт, что именно Литва развалила СССР - своим провозглашением Востановления Независимости и активной ее защитой, особенно в январе 1991 г.

Именно это очень испугало Горбачева, и он приказал войскам отойти.

А тогда и возникла идея ГКЧП - который и стал той "арбузной коркой", на которой "поскальзнулся" СССР, брякнулся и моментально развалился. :)

(№296) Lora Abarin, Латвия - Kęstutis Čeponis (№294)

http://imhoclub.by/ru/material/russkij_ ... z3uJhLjq5j

Вот тут интересный ролик - посмотрите. :))

https://www.youtube.com/watch?v=Pscgeia3Ks8

(№297) Kęstutis Čeponis, Литва - Lora Abarin (№296)

http://imhoclub.by/ru/material/russkij_ ... z3uJhQWDYW

Да его роликов целая куча, и все об одном... :)

Однако я согласен с ним в том, что мир стремительно меняется .

От себя добавлю, что между собой все интенсивней начинают "бодаться" не только разные главные империи мира, но и разные идеологии - то есть разные представления о будущем человечества.

А кто победит - покажет будущее.

(№298) Lora Abarin, Латвия - Kęstutis Čeponis (№297)

http://imhoclub.by/ru/material/russkij_ ... z3uJhUS1KM

Там об иллюминатах и масонах тоже. :)

(№301) Kęstutis Čeponis, Литва - Lora Abarin (№298)

http://imhoclub.by/ru/material/russkij_ ... z3uJhXip46

Так это мне не интересно...

Нам в свое время надо было выбрать модель организации, чтобы она могла противостоять тотальному контролю КГБ, вот мы и выбрали модель, который используют уже века иллюминаты и масоны.

И он оказался очень действенным. :)

А вот цели иллюминатов и масонов, и наши цели - они в принципе противоположны.

Им нужен в мире в идеале один народ, одна вера, один язык, одно государство, одна верховная власть...


Нам же - все полностью на оборот. :)

(№311_ Lora Abarin, Латвия - Kęstutis Čeponis (№301)

http://imhoclub.by/ru/material/russkij_ ... z3uJhaXGu2

Вообще, если посмотреть ролик, то Фурсов там даёт хороший расклад об элитах ведущих стран. Ну, не интересно, так не интересно.

Мелкий этнонационализм сейчас совсем не актуален. Это разваливает мировой порядок.

(№312) Kęstutis Čeponis, Литва - Lora Abarin (№311)

http://imhoclub.by/ru/material/russkij_ ... z3uJhdDAPc

Мелкий ничего развалить не в состоянии. :)

А разваливает старый мировой порядок совсем не мелкий, а огромный мировой антиимперский национализм, охватывающий все больше империями порабощенных этносов.

И это совершенно очевидно уже и не специалистам. :)

(№313) Lora Abarin, Латвия - Kęstutis Čeponis (№312)

http://imhoclub.by/ru/material/russkij_ ... z3uJhfmG5R

Тут главный вопрос в управлении массами.

Они должны быть хорошо контролируемы и управляемы.

Оптимальное количество для удобства управления - 2 млрд человек. Остальных собираются утилизировать.

Мелкие страны это постояные склоки между соседями, территориальные, внутренние. Контролировать невозможно.

Мировой порядок уже выстроен, элиты подготовлены, так что вам ничего в перспективе не светит.

(№318) Kęstutis Čeponis, Литва - Lora Abarin (№313)

http://imhoclub.by/ru/material/russkij_ ... z3uJhjZGSJ

Для сравнения приведу пример - план по перестройке СССР тоже был подготовлен, и разные элиты в СССР и на Западе тоже... :)

Между прочим, этот план в основном в Ленинграде готовился и отшлифовывался.

А разные "детали" в институтах Академии Наук СССР и республик.

Знаю, потому что и сам в этом поучаствовал тогда... :)

Огромный был план, и очень подробный - его потом и со спецами в США ведь обсуждали, и проверяли моделированием на компьютерах...

Поэтому в его успехе все "верхи" были уверены - и в СССР, и на Западе.

Даже в ЦРУ были уверены, что он сработает.

А мы его взяли и разнесли в пух и прах - тихо, спокойно и методично... :)

Просто потому, что наш "фактор" в том плане не учли... :)

(№320) Lora Abarin, Латвия - Kęstutis Čeponis (№318)

http://imhoclub.by/ru/material/russkij_ ... z3uJhmYt56

Ну, вы гиганты! :))

Таким образом получается, что вы являетесь врагами наднационального правительства, мешаете его планам, а это очень большие дяди, это даже не СССР...

Берегитесь, утилизируют.

(№326) Kęstutis Čeponis, Литва - Lora Abarin (№320)

http://imhoclub.by/ru/material/russkij_ ... z3uJhpDzXA

"Волка боятся - в лес не ходить"... :)

P.S. С нами всемогущая КГБ не смогла справиться, а тут какое то "наднациональное правительство". :)

Запомните одну простую истину - свободных своим духом людей никто не победит.

(№328) Lora Abarin, Латвия - Kęstutis Čeponis (№326)

http://imhoclub.by/ru/material/russkij_ ... z3uJhrjqKO

Kęstutis, Вы просто не понимаете, о чём речь.

Вы застряли в СССР/КГБ, а мир намного больше и намного старше.

Свободные духом вольны свободно испустить дух. :))

)№329) Kęstutis Čeponis, Литва - Lora Abarin (№328)

http://imhoclub.by/ru/material/russkij_ ... z3uJhuD8rE

Не испустили дух во времена царского порабощения Литовской Державы

(5 крупных восстаний за 100 лет оккупации, первое литовское национальное массовое движение (Саюдис) - Движение Книгоношов (knygnešiai) в 1864-1904 г., Восстановление Независимости 16 февраля 1918 г., Война за Независимость в 1918-1921 г.).

Книгоноши
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0 ... 1%88%D0%B8

Не испустили дух и во времена советской оккупации

(Великое Литовское Восстание 22-28 июня 1941 г., Партизанская Война 1944-1969 г. (в 1969 г. в бою со спец. группой КГБ погиб последний еще боровшийся вооруженный литовский партизан), мирное национальное литовское антисоветское Движение 1960-1990 г. за Независимость - Саюдис, Восстановление Независимости 11 марта 1990 г.).

Не испустим и сейчас... :)

_________________
Tautos jėga ne jos narių vienodume, o vienybėje siekiant pagrindinio tikslo - Tautos klestėjimo.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
StandartinėParašytas: 21 Gru 2018 02:24 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27075
Miestas: Ignalina

https://imhoclub.by/ru/material/informa ... ent1353626

№41 Константин Рудаков 20.12.2018 22:26

А кто-нибудь уже полюбовался на списки агентов КГБ в Латвии?

С сегодняшнего дня доступны.

Я глянул.

Из знакомых нашел только Ивара Годманиса - согласился на сотрудничество в 1988 и отказался в 1990.

Интересно - зачем ему это было нужно?

Решил поиграться в шпионов и пошел туда по заданию Народного фронта, личная инициатива, или просто такая бытовая глупость?

Кстати - все вполне демократично оформлено - пометка в 1990 году, что исключен из агентов. Основание - отказ.

№45 Kęstutis Čeponis → Константин Рудаков, 21.12.2018 01:18

Давно уже никакой не секрет, что все Народные Фронты и Саюдис в Прибалтике создавались КГБ - по планам разработанным особой группой в Ленинграде и по прямому указу из Москвы, с обязательным утверждением руководящих кандидатур тоже только в Москве.

Поэтому "вверху" Народных Фронтов и Саюдиса и были в основном люди, так или иначе связанные со спецслужбами СССР - или разного рода агенты, или бывшие, или даже действующие офицеры НКВД-МГБ-КГБ.

Так как именно их Горбачев и его окружение считали наиболее надежными защитниками СССР и социализма из огромной массы совершенно не надежных прибалтийских "нацменов". :)

Именно на эту надежность, а также на то, что их можно будет "дергать за веревочки", и расчитывал Горбачев, внедряя в жизнь давний план Андропова "по обновлению СССР".

Однако и он, и руководство КГБ очень сильно ошиблись - никакая служба в КГБ не смогла перевесить стремление абсолютного большинства литовцев, латышей и эстонцев к Восстановлению Независимости.

№55 Константин Рудаков → Kęstutis Čeponis, 21.12.2018 13:58

Вполне допускаю, но пока не складывается.

Из Народного Фронта пока там только Годманис засветился. Да и то - 1988, это уже (если не путаю) расцвет движения, а не самое начало.

Сейчас пролистал дневники нашего писателя-детективщика Андриса Колбергса. Он уверяет, что первым, на пару с Янисом Петерсом, выдвинул идею НФ и отрицает заказ КГБ.

Конечно - как автор детективных романов с кучей премий от МВД, он может и привирать, но в списках я его не заметил. Или пропустил?

№70 Kęstutis Čeponis → Константин Рудаков, 21.12.2018 21:07

----Из Народного Фронта пока там только Годманис засветился. Да и то - 1988, это уже (если не путаю) расцвет движения, а не самое начало.----

В том то и дело, что ошибаетесь. :)

Идея создания Народного фронта была озвучена на Пленуме творческих союзов Латвии, который проходил в Риге 1 и 2 июня 1988 года практически синхронно с аналогичными инициативами в Эстонии (там она была озвучена в апреле 1988 года) и Литве.

Народный фронт Латвии был основан 8 октября 1988 года как всенародное движение в поддержку Перестройки на территории Латвийской ССР. Практически одновременно со съездом в Латвии прошли учредительные съезды Народного фронта Эстонии (1—2 октября) и движения «Саюдис» в Литве — 22—23 октября 1988 года[1].

№55 Константин Рудаков → Kęstutis Čeponis, 21.12.2018 13:58

Кестутису - нашел в списках Ромуальда Ражукаса, второго председателя Народного Фронта.

Так что - ваша версия находит подтверждение. Поздравляю. :)

№65 Marija Iltiņa → Константин Рудаков, 21.12.2018 20:26

Ещё и журналисты передачи " Лабвакар" - Рубенис, Шипкевичс.

Но про них слухи шли уже в конце 80-х.

№66 Kęstutis Čeponis → Константин Рудаков, 21.12.2018 20:30

Я не очень осведомлен о деятелях Народного Фронта Латвии, но неплохо знаю реальное положение в литовском Саюдисе.

И там почти все руководство было так или иначе связано со спецслужбами СССР или были из номенклатуры КПСС.

Это доказывают и документы из архивов КГБ и компартии, и многие из них сами признались за прошедшее время.

Кроме того я читал разные документы, которые присылали из Москвы - и из канцелярии Горбачева, и из КГБ, когда готовилось создание Народного Фронта в Литве.

Вообще об этом и о всех планах Горбачева и КГБ мы прекрасно знали задолго до этого... :)

Ведь все эти планы готовились специальной группой в Ленинграде.

За основу они взяли планы и идеи, которые были разработаны еще в то время, когда короткое время после смерти Сталина реально у власти был Берия - именно он предложил все эти идеи по "обновлению" СССР.

Позже эти идеи и планы были использованы уже во время правления Андропова. Но он умер и далее все эти планы уже перенял "по наследству" ставленник Андропова Горбачев.

В принципе там были две основные идеи:

- во первых постепенно перейти от плановой экономики к рыночной,

- и во вторых, "уладить" проблему прибалтийских республик, чье "добровольное вхождение в СССР" на Западе не признавали.

Именно для этой цели и создавались Народные Фронты - чтобы под видом "народной воли" они после выборов в Верховные Советы, вместе с депутатами от местных компартий, подписали соглашение о вхождении прибалтийских республик в "Обновленный СССР".

На Западе (особенно в США) такую идею поддержали - и Горбачеву дали гарантии что не будут препятствовать.

Оставалось только создать Народные Фронты из таких людей, которые будут выполнять приказы Москвы.

А такими людьми в Москве считали только давних агентов КГБ и работников спецслужб, а также людей из идеологических отделов республиканских компартий.


Именно из этой среды местные отделы КГБ и подбирали подходящие на их взгляд кандидатов.

Но только в Москве окончательно принимали решение, кого именно поставить во главе этих Народных Фронтов (однако в Литве, неожиданно для КГБ, было принято название Саюдис).

№68 Kęstutis Čeponis → Сергей Борисович Алексахин, 21.12.2018 20:52

В совковые времена я сам работал в Отделе анализа данных АН Литвы Института математики и кибернетики, в который уже примерно с 1985 года "просачивались" разные данные из ленинградской группы, готовившей весь план "Перестройки".

Мы ведь тоже тогда принимали участие в расчетах, прогнозировавших последствия разных вариантов экономических и других реформ...

С другой стороны у меня были и свои другие каналы информации, как у одного из руководителей литовского национального движения Жигяйвяй..., в том числе и закрытой информации, которая приходила в МВД и КГБ в Литве из самых разных источников в СССР.

Сейчас уже могу открыто сказать, что у нас была своя развитая разведывательная сеть во всем СССР - и мы всегда неплохо знали о том, какие планы готовятся в Москве. :)

№72 Marija Iltiņa → Kęstutis Čeponis, 21.12.2018 21:32

Да, о таком сценарии писали и у нас, однако Народный Фронт ну никак не занялся обновлением СССР. Сперва очень робко, а потом уже более твёрдо он выступал за независимость Латвии.

Идейными основателями его считаются поэт Янис Петерс и журналист Дайнис Иванс. Их, как бы, нет в мешках КГБ (в СМИ не видела, самой заниматься поисками нет ни времени, не желания).

Но это, естественно ни о чём не говорит. Уже в начале 90-х было сказано, что картотека совсем не полная. Что там, скорее всего, мелкие рыбахи, а дела на "акул" либо вывезены в Москву, либо уничтожены. Во второе вериться с трудом, так как...ну, про ниточки Вы и сами понимаете. ))

Однако, они оба уже давно вне политики, как и другие видные активисты Народного Фронта. И никаких странных заявлений бывших политиков, которые раньше были видными фигурами в Народном Фронте я не заметила.

Т.е., Москва (условно) за ниточку их не дёргала. А ведь такое должно было бы быть, если картотеку на "акул", которые значимы и теперь в Латвии, тогда вывезли в Москву.

Впрочем, там не только одна картотека агентов. Будут публиковать и другие документы.

P.S. Моё мнение, выеденного яйца всё это не стоит.

№73 Kęstutis Čeponis → Marija Iltiņa, 21.12.2018 23:43

Насчет "дергания за ниточки", то не все тут так просто.

В Литве, к примеру, довольно скоро после Восстановления Независимости приняли закон о добровольном признании.

И это признание будет засекречено.

То есть сразу же Москве на самом деле подложили "большую свинью" - там должны очень рисковать, если вздумают какого-то бывшего совкового агента "подергать".

Ведь посланный для контакта с бывшим совковым агентом человек (а это должен быть опытный офицер разведки, чтобы сразу же "не проколоться") может "засветиться", если бывший агент уже признался - и за посланником затем будут наблюдать.


То есть такого офицера разведки в любом случае надо будет затем отправлять на долгое время "в архив" - ведь в Москве не знают, бывший совковый агент признался или нет, и не "засветился" ли посланный для контакта офицер....

А на проверку уходит очень много времени, сил и средств...

Поэтому Москве стало намного удобней вербовать новых агентов, а старых оставить в покое.

Именно для этой цели и был принят закон о добровольном тайном признании бывших агентов КГБ и ГРУ.

Однако мало кто об этом в народе знают и понимают... - и поэтому строят разные конспирологические версии о тайном сговоре власть имущих, бывших агентов Совка...

Но в законе есть статья, что такой, тайно признавшийся в сотрудничестве с совковыми спецслужбами человек, если желает участвовать в выборах, или занять какой-то гос. пост, обязан уже прилюдно признаться.

Конечно, кое-кто пытается эту статью обойти, но они забывают, что архивы КГБ изучали многие люди, и в случае надобности некоторые из них не допускают таких "выкрутасов" - поэтому информация о таких "ловкачах" неожиданно появляется в СМИ. :)

Такие случаи уже были в Литве не раз... :)

№91 Kęstutis Čeponis → Юрий Анатольевич Тарасевич, 21.12.2018 21:24

--А кто Вам сказал , что нужные на будущее не вывезли .---

Конечно вывезли - примерно несколько тысяч дел (не карточек учета, а именно рабочих дел агентов).

Однако разные следы (не только в Латвии или Литве в архивах КГБ, но во многих архивав спецслужб бывших совковых государств - от Грузии и Украины до бывшей ГДР, Румынии, Чехословакии, Польши, Венгрии, Югославии...) все равно остались (говорю на опыте Литвы).

И их давно уже исследуют и анализируют - и выявляют засекреченную и оставленную Совком агентуру.

**************************************************

https://imhoclub.by/ru/material/iz_isto ... ent1355325

№111 Vladimir Kirsh → Kęstutis Čeponis, 29.12.2018 16:33

В 1989 году многие осмелели...

№113 Kęstutis Čeponis → Vladimir Kirsh, 30.12.2018 17:53

Смелости литовцам всегда хватало - и в подполье в Литве всегда во время Совковой оккупации действовали многочисленные группы: и католические, и националистические, и либеральные...

Примерно до 1969 г. в Литве еще действовали вооруженные литовские воины свободы, но это были уже единицы, так как массовая партизанская война закончилась примерно в 1955-1960 г.

Последнее крупное массовое выступление литовцев было в 1972 г., после самосожжения Каланты - восстание в Каунасе.

Однако после этого до 1987 г. открыто против Совка не выступали - КГБ постоянно пытался выявить группы сопротивления, их руководителей и участников.

Но все равно действовали самые разные подпольные литовские организации и движения.

Я, к примеру, принял присягу и стал участником Литовского Национального Движения Жигяйвяй в 1980 г.

№114 Юрий Анатольевич Тарасевич → Kęstutis Čeponis, 30.12.2018 19:17

Небоскрёб наоборот.

48 этажей подпольщиков, а наверху - Лит ССР?

№115 Kęstutis Čeponis → Юрий Анатольевич Тарасевич, 30.12.2018 19:54

А вы еще не заметили, что не только Лит. ССР, но и весь Совок "приказал долго жить"... :)

Не взирая на то, что и Народные Фронты, и Саюдис создавались КГБ, а их руководство сплошь и рядом было из агентов НКВД-МГБ-КГБ... :)

Вообщем "очевидное - невероятное", которое Горбачев до сих пор никак понять не может... :)

Хотя все очень просто - КГБ делал свою работу, а мы делали свою, но намного лучще... :)

_________________
Tautos jėga ne jos narių vienodume, o vienybėje siekiant pagrindinio tikslo - Tautos klestėjimo.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
StandartinėParašytas: 06 Bal 2019 16:30 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27075
Miestas: Ignalina
Marius Kundrotas

Vieni aiškina, kad Sąjūdį įkūrė Landsbergis, kiti - kad Juozaitis, treti - kad Radžvilas...

Susirgti galima :)

Kestutis Urba

Sąjūdžio pavadinimą pasiūlė 1998 m. birželio 3d. MA salėje Artūras Skučas, kuris išsiuntinėjo po salę kartono lakštus, kad susirašytų pirmosios rėmimo grupės.

Sąjūdžio iniciatyvinę grupę sukūrė Zigmas Vaišvila - pasiūlęs salei išrinkti žinomus žmones.

Sąjūdis susikūrė ant klubinės veiklos bangos (ekologinis klubas "Žemyna", Arvydas Juozaitis, Z. Vaišvila...), Paminklosaugai skirtas (Radžvilas).

Landsbergis iškilo važinėjimu po regioninius mitingus ir radikalokai nuosaikia, bet protinga laikysena Iniciatyvinėje grupėje.

Tačiau viskam tam kelią jau buvo pravaliusi Lietuvos Laisvės Lyga savo mitingu prie Mickevičiaus paminklo ir principinga laikysena.

_________________
Tautos jėga ne jos narių vienodume, o vienybėje siekiant pagrindinio tikslo - Tautos klestėjimo.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
StandartinėParašytas: 05 Sau 2021 22:41 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27075
Miestas: Ignalina

https://www.facebook.com/alvydas.butkus ... &ref=notif

Kęstutis Čeponis - Žygeivis

----Aukse Usiene
Ačiū Dievui, kad atsirado kažkiek žmonių, kurie sugebėjo Sąjūdį sukurti. Deja, ten turbūt nebuvo nė vieno, gimusio vėliau, nei 1970 ar 1971 metais. ---

Tiesą sakant, ten visi buvo gimę žymiai anksčiau. :)

Nes Sąjūdį įkūrė 1988 m. (aš, beje, dalyvavau Sąjūdžio Steigiamajame suvažiavime, kaip kviestinis svečias - ir viską mačiau savo akimis :) ), o gimusiems 1970-71 m. tuo metu buvo tik 17-18 metų.

Ir tada esminė problema buvo ne Sąjūdį įkurti (tiesą sakant jis buvo įkurtas Jakovlevo nurodymu su Gorbačiovo pritarimu, praktiškai tai vykdant ir kontroliuojant Lietuvos KGB), o pasistengti, kad Sąjūdis pasuktų teisinga kryptimi - Nepriklausomybės Atkūrimo, o ne "Pertvarkyto SSSR".

Alvydas Butkus

----Kęstutis Čeponis - Žygeivis
"tiesą sakant jis buvo įkurtas Jakovlevo nurodymu su Gorbačiovo pritarimu"----

Prasideda pasakos? Kieno tada nurodymu buvo įkurta "Jedinstvo" ir "Interfrontai"?

Kęstutis Čeponis - Žygeivis

----Alvydas Butkus Prasideda pasakos?----

Deja, ne. Tai jau seniai patvirtinta archyviniais KGB dokumentais.

O "Jedinstvo" ir "Interfrontai" taip pat buvo įkurti tos pačios SSSR KGB tarnybos nurodymu, kaip atsarginis variantas, jei Liaudies frontai ir Sąjūdis "iškryps iš tiesaus kelio".

Galiu pridurti, kad tuo metu (1988 m.) mes - žygeivių organizacijos nariai - visą tai jau žinojome iš savo šaltinių ir Lietuvos KGB, ir iš Maskvos bei Leningrado šaltinių. Beje, apie tai savo atsiminimuose yra išsakęs ir žygeivis Vidmantas Povilionis.

Štai ištrauka iš jo interviu 2003 05 01 radijo laidoje (vedėjas Vaidotas Žukas):

"V. Žukas: Gerai. Kaip Jūs dabar, po 15-os metų nuo Atgimimo, vertinate tuometinę Sąjūdžio veiklą?
V. Povilionis: Aš tai labai sąmoningai ėjau į tą Sąjūdį į Kauną, kadangi gyvenau Kaune ir buvau pakviestas Kaune. Aš kažkada sutikau savo kolegą iš Mordovijos lagerio Liudviką Simutį, kalėjusį keliasdešimtį metų. Ir aš tada pakviečiau ateiti į Sąjūdį. O jis atsakė: „Ką Jūs! Sąjūdis yra KGB-istų organizuotas, ko ten lįsti?“ Sakau: „Taip, jis KGB-istų organizuotas, bet ten reikia mūsų, reikia jį po truputėlį kreipti“.
V. Žukas: Tai Jūs jį perkalbėjote?
V. Povilionis: Jis vėliau atėjo. Po pirmųjų susitikimų neperkalbėjau. Labai mus daug tampė už skvernų, sakydavo: „Ko Jūs einate?“. Sąjūdyje buvo stiprūs susirėmimai tarp skirtingų grupių. Man kartais dabar keista klausytis apie kažkokį dabar esantį Sąjūdį, kurį aš pavadinčiau Sąjūdžio klubu.
Sąjūdis padarė tai, ką galėjo. Mes susistumdėme su įtakos agentais."

Plačiau apie jį temoje:
Žygeivių ir Ramuvos judėjimų veteranas Vidmantas Povilionis
http://www.lndp.lt/diskusijos/viewtopic.php?f=74&t=728

Kęstutis Čeponis - Žygeivis

Alvydas Butkus, galiu pridurti, kad Sąjūdžio istorija (tikra ir išsami, be įvairiausių nutylėjimų ir netgi jau pasitaikančių išsigalvojimų... :() dar nėra parašyta.

Ir netgi abejoju, kad tokia bus parašyta - bent jau artimiausius 50 metų - kol gyvi šių įvykių dalyviai, liudininkai ir jų vaikai bei anūkai..., nes nėra ten viskas taip vienareikšmiškai aišku ir gražu... Netgi atvirkščiai...

Sakau tai labai atsakingai, kadangi aš pats dalyvavau beveik visuose svarbiausiuose to meto įvykiuose:

- dalyvavau labai įvairioje veikloje organizuojant Sąjūdžio veiklą, vykdant rinkimines kampanijas Sąjūdžio kandidatų įvairiuose rinkimuose (Landsbergio, Čepaičio, Antanavičiaus...), platinant Sąjūdžio spaudą rusų kalba Sovietų Sąjungoje, kuriant įvairias tautinio jaunimo organizacijas Lietuvoje ir įvairiose SSSR respublikose, koordinuojant jų bendrą veiklą.

- 1987-1992 m. susirašinėjau su "Ogonioko", "Izvestijų", "Pravdos" redaktoriais, M. Gorbačiovo patarėjais,

- buvau Sąjūdžio Steigiamajame Suvažiavime ir Aukščiausioje Taryboje Kovo 11 d., paskelbiant Lietuvos Nepriklausomybės atstatymą.

- 1990 m. buvau išrinktas Lietuvos Žygeivių Sąjungos pirmininku. Dalyvavau keletoje Lietuvos žygeivių judėjimo krivūlių, rengiant ir priimant svarbiausius sprendimus, ypač normalizuojant "pagonių" ir "katalikų" santykius (nepaisant aktyvaus kai kurių jėgų pasipriešinimo).

- Taip pat dalyvavau leidžiant tęstinius-periodinius žygeivių, žaliųjų ir kraštotyrinius leidinius („Žygeivis“, „Atbalsis“, „Kūlingė“, "Ladakalnis", „Žalioji taika“, "Pusiausvyra").

- Dalyvavau bei organizavau Pabaltijo ir SSSR tautinių jaunimo organizacijų konferencijas ir pasitarimus Vilniuje ir Lvove.

- 1990 m. dalyvavau kuriant Nepriklausomybės partiją (NP). Po to, dėl mano skirtingų nuo tuometinės partijos vadovybės požiūrių į Lietuvos Valstybės tolesnį kelią, narystę kelis metus buvau sustabdęs. Vadovaujant Valentinui Šapalui vėl sugrįžau.

- Buvau Lietuvos politinių partijų ir organizacijų "Apskritojo stalo" narys ir Lietuvos jaunimo organizacijų Tarybos narys, parengiau tada nemažai įvairių svarbių dokumentų (ir dabar tebeturiu jų juodraščius ir netgi kai kuriuos rankraštinius originalus su beveik visų to meto partijų ir organizacijų parašais :) ). Juos skelbė Arvydo Juozaičio redaguojamos "Sąjūdžio žinios" (jo žmona Laima buvo mūsų "Apskritojo stalo" sekretorė) ir Vito Tomkaus vadovaujamos "Mažoji Lietuva" ir "Respublika", kiti to meto Lietuvos ir Rusijos laikraščiai.

- Sausio įvykių metu dalyvavau "blokuojant" "Jiedinstvos" veiklą, kartu su man padėjusiais žmonėmis rinkau įvairią žvalgybinę informaciją ir per tarpininkus perduodavau AT Apsaugos Skyriui.

Kęstutis Čeponis. 1991 m. sausio įvykiai – „slaptasis karas“
http://alkas.lt/2011/01/30/k-ceponis-19 ... %E2%80%9C/
2011 01 30 22:17

- Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos (Atkuriamojo Seimo) Švietimo ir mokslo komisijai 1992 m. parengiau istorinę ir kalbotyrinę pažymą, kuria remiantis Seimas buvusiai Sniečkaus gyvenvietei suteikė istoriškai pagrįstą Visagino vardą (buvo ir daug kitų variantų, pvz., Valstybinė lietuvių kalbos komisija siūlė pavadinti Drūkšiais):

Kaip Sniečkus tapo Visaginu
http://web.sugardas.lt/index.php?cid=4605

- Vėliau keletą metų taip pat dirbau Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centre (LGGRTC).

Mano pasiūlymu (ir jam pritarus tuometinei Centro direktorei Daliai Kuodytei) LGGRTC buvo įkurti Įgaliotų Centro atstovų rajonuose etatai.

Aš buvau paskirtas Įgaliotu atstovu Ignalinos rajone - rinkome įvairią medžiagą apie 1941 metų sukilimą, karo metus, pokario Lietuvos partizanus (taip pat ir 1920-1927 m. partizanus, kovojusius su Lenkijos okupacija), Armijos Krajovos, stribų, agentų-smogikų, MGB, NKVD ir KGB veiklą, "medžiojome" jų archyvus ir kitą medžiagą, tardėme buvusius kagėbistus ir stribus.

- 1995 m. IX Lietuvos kraštotyros draugijos suvažiavime buvau išrinktas į draugijos tarybą bei valdybą.

- Taip pat įvairiais metais buvau išrinktas Lietuvos kultūros paveldo išsaugojimo asociacijos (profsąjungos) respublikinės tarybos ir valdybos nariu (pirmininkas - Naglis Puteikis, aš vienu metu buvau jo pavaduotoju),

- Lietuvos savivaldybių kultūros vertybių apsaugos tarnybų lygos tarybos nariu (atstovavau Utenos apskričiai),

- Ignalinos rajono kultūros ir meno tarybos pirmininku,

- Lietuvos žemės savininkų sąjungos Ignalinos skyriaus pirmininku 2000 m.

1998 m. kartu su keliais kitais NP vadovybės nariais, nepanorusiais susidėti su konservatoriais, išdavusiais Sąjūdžio idealus ir Programą, įstojau į Mindaugo Murzos (Gervaldo) vadovaujamą organizaciją, kuri nuo 2001 m. vadinosi Lietuvos nacionaldemokratų partija (LNDP). Buvau išrinktas LNDP respublikinės tarybos ir valdybos nariu.

(P.S. 2007 m. pradžioje Mindaugas Murza išstojo iš šios partijos).

2009 m. sausio mėn. likvidavus LNDP, likau nepartinis.

2008 metų vasarą kartu su keliais kitais įvairiais steigėjais (viso 11 steigėjų) iš labai įvairių formalių ir neformalių organizacijų (nuo tautininkų ir centristų iki skinų ir "murzininkų") įkūrėme asociaciją "Lietuvių Tautinis Centras" (LTC):
http://lietuvai.lt/wiki/Lietuvi%C5%B3_tautinis_centras

Vienu žodžiu, per savo gyvenimą tikrai nemažai bendravau su nemaža dalimi Sąjūdžio kūrėjų, aktyviausių žmonių ir vadovų, taip pat nemažai įvairios informacijos gavau ir iš kai kurių KGB agentų, kurie Sąjūdyje ir vėliau užėmė nemenkas pareigas...

Taigi gana neblogai suvokiu, kaip tada viskas buvo sudėtinga ir supainiota.

Ir vis tiek iki šiol dar toli gražu ne viską žinau ir suprantu netgi iš to, ką pats mačiau savo akimis ir kame man pačiam teko dalyvauti...

Ir iki šiol abejoju netgi įvertindamas "kas buvo kas", nepaisant mano nemenkos patirties dar gerokai iki Sąjūdžio, kada vienas iš mano darbų Žygeivių judėjime buvo veikla užkertant kelią KGB agentūriniams bandymams supriešinti ir sunaikinti mūsų judėjimą...

Alvydas Butkus

Kęstuti, ne man visa tai aiškink! Sąjūdyje dalyvavau ne mažiau už patį, mačiau jį iš vidaus.

Kad jį mėginta pakreipti Gorbačiovui reikiama linkme, žinau ir mačiau.

Kad jame būta sulindusių žmonių su tokiomis užduotimis, irgi žinau. Natūralu.

Bet visa tai nereiškia, jog jis įkurtas "Jakovlevo įsakymu, Gorbačiovo pritarimu".

Pernelyg primityvus teiginys.

KGB "dokumentai" irgi baltais siūlais siūti - tie vyrukai dar ne tokių dalykų yra prisiuvę ir prisiūs.

Kęstutis Čeponis - Žygeivis

---Alvydas Butkus Bet visa tai nereiškia, jog jis įkurtas "Jakovlevo įsakymu, Gorbačiovo pritarimu". ---

Tai nepaneigiamai įrodytas faktas - nurodymą kurti Liaudies Frontus Perestroikai Palaikyti, davė Jakovlevas Sovietų Sąjungos KGB, žinoma, suderinęs su Gorbačiovu.

Ir iš pradžių buvo įkurtas Liaudies Frontas Estijoje.

Yra krūva KGB archyvinių dokumentų, kur smulkiai surašyti planai ir jų įvykdymas kuriant Liaudies Frontus.

Lietuvoje irgi turėjo vadintis Liaudies Frontu, tačiau Artūras Skučas pasiūlė Sąjūdžio pavadinimą 1998 m. birželio 3 d. MA salėje.

Apskritai Lietuvoje KGB parengti scenarijai buvo pastoviai "laužomi" ir "iniciatyvų iš apačios", ir iš Sąjūdžio "viršaus", nepaisant to fakto, kad ten buvo begalės KGB užverbuotų agentų. :)

_________________
Tautos jėga ne jos narių vienodume, o vienybėje siekiant pagrindinio tikslo - Tautos klestėjimo.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
StandartinėParašytas: 25 Rgs 2021 17:49 
Atsijungęs
Svetainės tvarkdarys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Spa 2006 01:16
Pranešimai: 27075
Miestas: Ignalina
Органы госбезопасности в борьбе с национализмом и сепаратизмом


https://oborona.ru/product/korotchenko- ... 1914.shtml

Игорь Коротченко
18 марта 2021

В августе нынешнего года исполняется 30 лет с тех памятных дней, когда после неудавшейся попытки ГКЧП взять под контроль ситуацию в стране, резко ускорились дез­интеграционные процессы. Это закончилось в декабре 1991 г. позорным беловежским сговором и трагедией для десятков миллионов советских граждан – крушением мировой державы Союза Советских Социалистических Республик.

Анализу причин этого посвящены многочисленные исследования историков, политологов, социологов и экономистов. И дискуссии на этот счет до сих пор не утихают.

Начиная с середины 1990-х годов в информационное пространство методично вбрасывается и муссируется тезис о том, что развал Советского Союза в 1991 г. якобы был итогом целенаправленной работы КГБ СССР.

Речь ведется, ни много ни мало, о некоем «грандиозном и страшном проекте госбезопасности по сокрушению Советского Союза».

Придумывалось даже его название – «Голгофа».

Развивая эту мысль и приписывая авторство «страшного проекта» Ю.В. Андропову, главный редактор газеты «Завтра» Александр Проханов относительно недавно (в январе с.г.) на страницах своего издания категорично заявил:

«…Я убежден, что сама перестройка проходила под контролем и кураторством госбезопасности. Впервые проблема перестройки, а быть может, и проблема распада Советского Союза, была поставлена Юрием Андроповым – сначала председателем КГБ, а потом и генеральным секретарем ЦК КПСС… В дальнейшем этот план был осуществлен Горбачевым и Ельциным…»*.

Затем, рассуждая о политических организациях, с помощью которых сепаратисты на рубеже 1980-х и 1990-х гг. действительно занимались развалом СССР, А. Проханов утверждает: «Во время перестройки народные фронты в Прибалтике, в республиках Средней Азии, в Москве создавались с помощью госбезопасности».

Определенную ясность в осмысление сложных и неоднозначных проблем, связанных с развалом Союза ССР, могут внести факты, мнения и оценки, полученные из первых рук – от руководящих сотрудников КГБ СССР, каждый из которых в 1970-х – 1980-х гг. более чем по 15 лет занимался борьбой с национализмом и сепаратизмом и был не просто очевидцем, а непосредственным участником драматических событий тридцатилетней давности.

На вопросы журнала «Национальная оборона» согласились ответить: полковник Кобяков Юрий Александрович, в 1986-1988 гг. начальник 2 отдела (борьба с национализмом и сепаратизмом) Пятого управления КГБ СССР, в 1988-1990 гг. сотрудник сектора органов госбезопасности Государственно-правового отдела ЦК КПСС; полковник Редькин Александр Павлович, в 1990-1991 гг. начальник 2 отдела Пятого управления КГБ СССР, удостоенный за проведение успешных операций против зарубежных наццентров высшей ведомственной награды – знака «Почетный сотрудник госбезопасности».

Игорь Коротченко

— Как вы могли бы прокомментировать утверждения о том, что развал Советского Союза якобы был результатом многолетней целенаправленной работы КГБ?

Юрий Кобяков:

— Так называемые «историки» и «аналитики», ставшие в последнее время авторами многочисленных публикаций в СМИ и даже книг, где продолжает муссироваться вброшенная более 20 лет назад тема о «главной роли КГБ в развале СССР», во-первых, явно не понимают роль, возможности и влияние структур госбезопасности периода 1980-х гг. Не следует забывать, что Комитет госбезопасности в то время был составной и неотъемлемой частью единой системы государственной власти. И действовал он в полном соответствии с Конституцией СССР, в которой, кстати, было записано (статья 6): «Руководящей и направляющей силой советского общества, ядром его политической системы, государственных и общественных организаций является Коммунистическая партия Советского Союза».

Органами госбезопасности проводились сложные операции против зарубежных националистических центров.

С момента своего образования в декабре 1917 г. органы госбезопасности всегда официально считались «вооруженным отрядом» партии. Именно так ощущало себя подавляющее большинство служивших в них офицеров, коммунистов и комсомольцев (беспартийных там просто не было), верных воинской присяге и связанных жесткой партийной дисциплиной. Поэтому КГБ по определению просто не мог в государственной политике годами вести некую собственную, особую «игру», противопоставляя себя КПСС и правительству и занимаясь подрывной деятельностью против единства Союза ССР.

Во-вторых, «историки» плохо представляют себе механизм работы и управления такой огромной, разветвленной и сложной структурой, какой был Комитет госбезопасности СССР. Ведь для того, чтобы только попытаться реализовать мифический замысел по «уничтожению Советского Союза», главным «заговорщикам» пришлось бы привлечь к этой работе (и, следовательно, посвятить в тайну «заговора») сотни и даже тысячи офицеров-чекистов, считавших себя советскими патриотами. Более того, нужно было добиться осознанного согласия каждого из них на активное участие в этом антисоветском «заговоре», то есть в совершении особо опасного государственного преступления – измены Родине, которое каралось расстрелом.

Затем каждый такой (неизвестно зачем рискующий своей жизнью) офицер-«заговорщик» должен был дать всем своим агентам (а это уже многие тысячи человек) конкретные задания по «подрыву целостности СССР» и добиться их выполнения. И вся эта «подрывная деятельность», проводимая одновременно во всех территориальных органах КГБ, должна была кем-то постоянно координироваться и контролироваться из единого «центра заговорщиков» в КГБ СССР.

Причем технически все это просто невозможно было бы сделать без использования специальной радио- и телефонной связи, шифртелеграмм и документов, подписанных руководителями этого «всесоюзного заговора», с их преступными указаниями в территориальные органы КГБ. Ясно, что ничего подобного в реальности и близко не было и не могло быть. Весь этот абсурдный сюжет подошел бы лишь для сценария какого-нибудь рассчитанного на простаков примитивного фильма о «злодеях-гебистах», которых за последние десятилетия во множестве наштамповали как на Западе, так, к сожалению, и в России.

Александр Редькин:

— Трудно сказать, чего больше во всех этих заявлениях – дилетантского заблуждения, безнадежной глупости или злонамеренного искажения и подтасовки фактов, откровенной и грубой лжи. Этими «экспертами», видимо, делается ставка на то, что по мере того, как отдаляются во времени те драматические события, будет все труднее разоблачать созданный ими миф о «зловещей роли КГБ в развале СССР». К сожалению, этот их расчет может сработать, если лжи и вымыслам не противопоставлять достоверную информацию о реальной работе органов КГБ в те годы.

Ведь если хотя бы на минуту поверить этим «обвинителям» и следовать их извращенной логике, то получается следующая фантасмагорическая картина. Получается, что мы, руководители 2 отдела Пятого управления КГБ СССР, все это время занимались не организацией борьбы с национализмом и сепаратизмом, а, наоборот, делали все, чтобы помочь врагам нашей Родины, зарубежным спецслужбам в их стремлении развалить и уничтожить Советский Союз.

И тем же самым занимались все 30 офицеров нашего отдела, а также сотни тех сотрудников, кто работал по линии борьбы с национализмом в КГБ союзных республик и других территориальных органах госбезопасности. Более того, оказывается, что все без исключения (!) сотрудники КГБ СССР, разведки и контрразведки, в 1980-х гг. занимались вовсе не обеспечением безопасности граждан, общества и государства, а на протяжении многих лет были «изменниками Родины».

Для сведения «экспертов-обвинителей». Один из офицеров КГБ и участник событий тех лет, спустя многие годы, дал свою личную и предельно искреннюю оценку крушения СССР: «…После развала Советского Союза 25 миллионов русских людей в одну ночь оказались за границей, и это реально одна из крупнейших катастроф XX века… В стране возникли сначала признаки, а потом и полномасштабная гражданская война… Была полностью разрушена система социальной защиты, полностью остановлены целые отрасли экономики. Фактически разрушена система здравоохранения, в плачевном состоянии оказалась армия. И миллионы, миллионы людей оказались за чертой бедности» (В.В. Путин, июнь 2017 г.).

Может показаться несколько диковатым, но все это «экспертное» словоблудие о «заговорщиках из КГБ» по странному стечению обстоятельств согласуется с небезызвестным тезисом, изложенным в свое время Адольфом Гитлером в его книге «Майн кампф»: «…Чем чудовищнее солжешь, тем скорей тебе поверят. Рядовые люди скорее верят большой лжи, нежели маленькой».

— А что можно сказать о роли КГБ в создании «народных фронтов» практически во всех союзных республиках?

Юрий Кобяков:

— В 1988-1989 гг. в союзных республиках «народные фронты (или движения) в поддержку перестройки» создавались один за другим, как по мановению волшебной палочки. Известно, что вся эта «перестроечная» работа была тогда начата и ускоренными темпами проводилась по прямому указанию М.С. Горбачева, А.Н. Яковлева и их ставленников в ЦК КПСС. Этим объясняется тот факт, что, как правило, процессу формирования и укрепления этих общественно-политических структур всячески содействовали «национально ориентированные» высшие руководители республиканских компартий, получившие соответствующие указания из Москвы.

Фундамент СССР основывался на дружбе народов, проживавших на его территории.

Например, на учредительном съезде «Народного руха Украины» с приветствием выступил тогдашний секретарь ЦК КП Украины по идеологии Леонид Кравчук, а учредительный съезд «Народного фронта Эстонии» в свою очередь почтил личным присутствием первый секретарь ЦК КП Эстонии, который заявил, что Компартия Эстонии добивается того же, чего и «фронтовики» – «суверенитета на основании союзного договора».

Но буквально через несколько месяцев созданные с подачи горбачевской команды «народные фронты» и их сепаратистские лидеры отбросили фиговый листок первоначальной «перестроечной» риторики, под прикрытием которой они легализовались и укрепили свои позиции, и открыто провозгласили курс на выход своих республик из состава СССР. Одновременно с этим при поддержке московских кураторов-«перестроечников» из ЦК КПСС так же быстро шел процесс перехода на позиции «самостийности» значительной части партийного чиновничества республик.

В КГБ СССР никогда не было никаких иллюзий в отношении т.н. «народных фронтов» и «национальных движений в поддержку перестройки», возникавших после провозглашения Горбачевым «плюрализма мнений», быстро трансформированного в «политический плюрализм». Изначально было ясно, что «народные фронты» станут официальным прикрытием для сепаратистов внутри страны, ценнейшим «подарком» для зарубежных спецслужб и наццентров. Дело в том, что в числе их учредителей, идеологов и активистов было значительное число давно известных органам КГБ националистов самого широкого спектра – от т.н. «умеренных интеллектуалов» до радикалов-русофобов и ориентированных на Запад антисоветчиков. Всегда конечной целью последних были развал СССР, ликвидация советской власти и социалистического строя.

Так, в 1989 г. одним из учредителей и лидеров «Народного руха (движения) Украины в поддержку перестройки» стал Л. Лукьяненко, занимавшийся антисоветской националистической деятельностью с конца 1950-х гг., дважды судимый, отбывший в общей сложности более 25 лет в местах лишения свободы и освобожденный из ссылки лишь в 1988 г. Одним из главных идеологов «Руха» был В. Чорновил, трижды судимый за антисоветскую пропаганду, отбывший в заключении и ссылках более 15 лет и также освобожденный в 1988 г. В числе учредителей были братья М. и Б. горыни, отец которых в годы войны был активистом ОУН, а сами они в 1960-х – 1980-х гг. были судимы на длительные сроки заключения за националистическую антисоветскую деятельность.

Благодаря подрывной работе зарубежных наццентров, на территории Армянской ССР получили широкое распространение антиазербайджанские настроения и требования присоединения Нагорно-Карабахской автономной области.

Следует отметить, что все эти и некоторые другие деятели «перестроечного руха» западной пропагандой и зарубежными наццентрами неизменно представлялись как «советские диссиденты», «правозащитники» и «деятели национально-освободительного движения на Украине». В 1980-х гг. Пятым управлением КГБ УССР велось дело групповой разработки сразу 32 связанных между собой активных националистов (а всего с их единомышленниками – это несколько сотен человек), многие из которых во время «перестройки» составили костяк «Народного руха», а после 1991 г. вошли в структуры управления «незалежной» Украины, подчиненной США и взявшей курс на конфронтацию с Россией.

В Грузии на волне горбачевской «перестройки» и «политического плюрализма» одна за другой возникали разнообразные партии, «фронты» и общества, которые объединяло только одно – идеология национализма и сепаратизма. В числе их организаторов и лидеров были хорошо известные органам госбезопасности националисты Звиад Гамсахурдиа и Мераб Костава, ранее по два раза судимые за антисоветскую деятельность. В 1970-1980-х гг. они выдавали себя за «правозащитников», руководителей т.н. «грузинского хельсинкского союза», тесно взаимодействовали с московскими «диссидентами» и получали бесперебойную поддержку из-за рубежа – материальную, политическую, пропагандистскую.

В русле «перестроечной» вакханалии в Грузии именно Гамсахурдия, Костава, а также Ираклий Церетели, Георгий Чантурия и другие грузинские национал-«демократы» были организаторами многотысячного антисоветского, антиабхазского и антиосетинского митинга в Тбилиси, на котором ночью 9 апреля 1989 г. в результате действий провокаторов в давке погибли 18 человек. За день до этого, в самый разгар политического кризиса в Грузии, Горбачев просто самоустранился от принятия принципиальных решений и отправился на отдых в отпуск. А через месяц комиссия Верховного Совета СССР во главе с «прорабами перестройки», при молчаливом согласии Горбачева, назвала спровоцированную националистами тбилисскую трагедию «жестокой расправой над советскими людьми» и обвинила во всем советских военнослужащих и правоохранительные органы.

Работа КГБ Армении по профилактике различного рода националистических проявлений на территории этой советской республики велась крайне неудовлетворительно.

В 1980-х гг. ни один из начальников 2 отдела Пятого управления не получал от руководства КГБ СССР никаких указаний, ни устных, ни письменных, об использовании агентуры органов госбезопасности для создания «народных фронтов» в союзных республиках с целью подрыва единства Союза ССР. Соответственно, из 2 отдела в курируемые подразделения по борьбе с национализмом КГБ союзных республик никогда на передавались задания и установки такого рода в отношении «народных фронтов».

Напротив, органами госбезопасности после создания «народных фронтов», «национальных движений» и прочих общественно-политических структур осуществлялись агентурно-оперативные мероприятия по затруднению и недопущению их использования зарубежными спецслужбами, наццентрами и местными националистами в целях развала Союза ССР. Органами госбезопасности проводились сложные операции (оперативные игры) против зарубежных националистических центров, в ходе которых были получены достоверные данные о том, что они и западные спецслужбы с самого начала стремились направлять деятельность «народных фронтов» на развал СССР.

В архивах ЦК КПСС должны храниться записки КГБ СССР с подробной информацией о происходивших тогда процессах и предложениями конкретных мер по стабилизации обстановки в стране. К сожалению, в те годы политическая ситуация обострялась настолько быстро и радикально, что это привело к полной потере управляемости страной со стороны генсека ЦК КПСС Горбачева, который одновременно был и главой государства – сначала председателем Верховного Совета СССР, а затем президентом СССР. В этих условиях традиционные агентурно-оперативные методы работы органов КГБ по защите целостности государства уже не могли остановить запущенный «сверху», тем же Горбачевым и Ко, маховик центробежных, сепаратистских сил.

В 1977 году армянскими националистами-террористами Затикяном, Степаняном и Багдасаряном были совершены три взрыва в Москве.

— Известно, что в годы «перестройки» в некоторых союзных республиках происходило осложнение отношений между т.н. «титульными нациями» и национальными меньшинствами. Удавалось ли разрешать такого рода проблемы, предупреждать экстремизм, межнациональные столкновения?

Александр Редькин:


— Действительно, таких проявлений было немало. В большинстве случаев обострение межнациональной обстановки в республиках было связано с тем, что в условиях горбачевской «перестройки» часть национальной «элиты», включая и партийно-советских чиновников, стала больше думать о выгоде для своей нации, для себя лично, о грядущей «самостийности», а не об интересах и единстве Союза ССР, а уж тем более – чаяниях национальных меньшинств.

Все это, зачастую, выливалось не только в межнациональные столкновения, массовые беспорядки со множеством жертв, но и в локальные войны. Вспомним кровавые эксцессы с турками-месхетинцами в Ферганской области, столкновения в приграничных районах между узбеками и киргизами, узбеками и таджиками. А граничащие с геноцидом действия грузинских националистов в отношении абхазского и осетинского народов привели к ожесточенным военным действиям и, в конечном итоге, к выходу Абхазии и Южной Осетии из состава Грузии с образованием ими независимых государств.

Первый секретарь ЦК Компартии Армении Карен Демирчян.

Но в некоторых случаях удавалось вовремя нормализовать межнациональные отношения в республиках. Вот один из примеров. В 1980-е гг. было зафиксировано нарастание недовольства гагаузского населения в Молдавской ССР дискриминационной политикой тогдашних республиканских властей. Гагаузы – это тюркоязычный народ, большинство которого исповедует православие; тогдашняя численность в Молдавии – около 140 000 человек, компактно поживавших в нескольких районах республики. На почве недовольства национальной политикой республиканских властей началось формирование протестного «движения гагаузского народа». К нему немедленно проявили интерес т.н. «московские диссиденты», зарубежные антисоветские центры и спецслужбы, в частности, Турции. Возникла угроза, что при дальнейшем бездействии Москвы это, в общем-то не имевшее ничего против советской власти и России «гагаузское национальное движение», может превратиться в деструктивную силу, которую попытаются направить против интересов СССР.

Перед 2 отделом Пятого управления КГБ были поставлены задачи: в кратчайшие сроки получить исчерпывающую информацию о реальной ситуации в «национальном движении» (лидеры, расстановка сил, настроения и т.д.), оказать на него позитивное влияние, сформулировать предложения в ЦК КПСС по немедленной нормализации ситуации.

С этой целью органы госбезопасности через имевшиеся и вновь приобретенные оперативные возможности очень быстро внесли полную ясность в причины, мотивы и движущие силы назревавшего межнационального конфликта. Было организовано решительное противодействие подстрекателям и провокаторам, проводилась консолидация интернационально настроенных гагаузских активистов. Не было допущено проникновения в «движение» антисоветчиков и зарубежных эмиссаров. И главное: срочно был подготовлен детальный план действий по нормализации ситуации.

Все это было оформлено как предложения КГБ СССР, которые после одобрения Политбюро ЦК КПСС в директивном порядке были реализованы через ЦК Компартии и правительство Молдавской ССР. На том этапе взрывоопасную ситуацию и межнациональный конфликт в Молдавии и Гагаузии удалось локализовать и предотвратить. До конца существования Советского Союза обстановка в этом национальном регионе находилась под контролем Центра, в частности, 2 отдела Пятого управления КГБ СССР.

— Что можно сказать о ситуации вокруг Нагорного Карабаха в годы «перестройки» и роли КГБ в попытках ее нормализации?

Юрий Кобяков:


— В конце 1986 г., еще до начала трагических событий вокруг Нагорного Карабаха, по предложению КГБ СССР, который неоднократно докладывал в ЦК о нагнетании напряженности между Арменией и Азербайджаном и неминуемом конфликте между ними в случае обострения т.н. карабахской проблемы, в обе республики для проверки выехали бригады ЦК КПСС. Я, как начальник отдела КГБ по борьбе с национализмом, был включен в бригаду ЦК КПСС, которая проверяла работу ЦК Компартии Армении по «интернациональному воспитанию трудящихся и противодействию национализму».

Активный член комитета «Карабах» Левон Тер-Петросян.

Местным чекистам тогда в целом удавалось пресекать и не допускать экстремистской деятельности националистов, которые, блокируясь с зарубежными наццентрами, в т.ч. террористического толка, пытались распространить свое влияние в республике. Во всяком случае, после 1977 г., когда националистами-террористами Затикяном, Степаняном и Багдасаряном были совершены три взрыва в Москве, работа по выявлению и срыву экстремистских проявлений велась достаточно активно. За прошедшие почти 10 лет диверсионно-террористических акций армянских националистов допущено не было.

Однако совершенно иной была ситуация в работе КГБ Армянской ССР по профилактике различного рода иных националистических проявлений. И здесь особо выделялись широко распространенные антиазербайджанские настроения и требования присоединения к Армении Нагорно-Карабахской автономной области (НКАО), входившей в состав Азербайджанской ССР.

Надо сказать, что распространению и нарастанию такого рода настроений потворствовали республиканские партийные органы, ЦК Компартии Армении во главе с К.С. Демирчяном.

В один из дней в Ереване с просьбой о негласной встрече ко мне обратился один из лидеров движения «Карабах». Это был чиновник достаточно высокого ранга (на уровне замминистра) одного из ключевых ведомств Армении. С санкции своего руководства я такую встречу провел. Цель была – лучшее понимание позиции лидеров движения и оказание на них позитивного влияния.

Разговор был долгим и трудным, но суть его можно свести к следующему. Из беседы стало ясно, что через меня на неофициальном уровне лидеры движения «Карабах» хотели довести до руководства КГБ СССР и ЦК КПСС свою главную мысль о том, что «не произойдет ничего страшного, если в Москве решатся на передачу Нагорного Карабаха из состава Азербайджана в состав Армении и тем самым будет восстановлена историческая справедливость».

Тогда меня удивила весьма странная, но казавшаяся действительно искренней, убежденность собеседника (и, видимо, его соратников) в том, что «возвращение исторических земель Нагорного Карабаха в состав Армении встретит понимание элиты Азербайджана, особенно деятелей культуры». Якобы именно они не допустят и сдержат массовые выступления азербайджанского населения против восстановления «исторической справедливости».

В ответ на эти рассуждения я ответил, что анализ всего комплекса информации не дает оснований для такой упрощенной и даже наивной оценки настроений в Азербайджане по поводу изложенного «армянского варианта» решения карабахского вопроса. Более того, попытка скоропалительно, радикально и без согласования с руководством Азербайджаном и его народом решить «карабахскую территориальную проблему» неминуемо приведет к массовым эксцессам, насилию с большим числом человеческих жертв. Причем, как в Армении, так и в Азербайджане, особенно в тех местах, где исторически проживает смешанное население, имеются компактные национальные общины и т.д.

Я пытался убедить собеседника в том, что стремление армян решить карабахскую проблему исключительно в свою пользу никогда не будет принято ни элитами, ни большинством народа Азербайджана, т.к. они, как и армяне, убеждены, что Нагорный Карабах – это их историческая земля, с которой они просто так не уйдут. В перспективе все это противостояние может вылиться в большой армяно-азербайджанский вооруженный конфликт. Поэтому нет иного выхода, кроме как искать и находить такие пути решения, которые по максимуму могли бы устроить как Армению, так и Азербайджан.

К сожалению, последующие годы показали, что лидеры армянского движения «Карабах» не прислушивались к такого рода разъяснениям, советам и призывам, что в конечном итоге привело к армяно-азербайджанской войне и гибели многих тысяч людей с обеих сторон.

Александр Редькин:

— Хотелось бы добавить, что по прошествии 30 лет стало ясно, что проблема Нагорного Карабаха была выбрана «перестройщиками» как некое центральное звено в развале СССР.

Особенно широкий размах пропаганда идеи восстановления «исторической справедливости, нарушенной в 1920-х годах при разграничении территории закавказских республик», получила летом 1987 года, когда прибывшие из Армении «ходоки» стали собирать подписи жителей НКАО под обращением в ЦК КПСС с требованием выхода Нагорного Карабаха из состава Азербайджанской ССР. Деятельность этих лиц получила одобрение и поддержку ряда видных представителей армянской интеллигенции, чьи заявления в советских и зарубежных органах массовой информации еще более обострили «карабахский вопрос».

В этот же период в Армянской ССР «карабахское движение» постепенно начало оформляться организационно.

Такое развитие событий в Армении и НКАО не могло пройти незамеченным и не вызвать негативную реакцию среди населения Азербайджана, в первую очередь у научной и творческой интеллигенции, студенчества и молодежи. Началось массовое направление в республиканские и союзные органы писем-протестов и заявлений о готовности «дать решительный отпор в случае попыток отторжения НКАО от Азербайджанской ССР».

В СМИ Азербайджана и Армении резко обострились дискуссии вокруг истории формирования этносов, культуры нации и т.д. Одновременно в республиках оживились неформальные течения и движения экстремистской направленности, которые стали активно заявлять о себе на страницах печати, на митингах и манифестациях. Большинство таких движений как в Армении, так и в Азербайджане тем или иным образом использовали в своих интересах «карабахскую карту», обостряя и без того сложную проблему.



— Отмечалось ли в годы «перестройки» оживление националистических и сепаратистских настроений в Белоруссии, союзной республике, самой близкой к России во всех аспектах – этническом, историко-культурном, языковом и т.д.

Юрий Кобяков:

— Безусловно, число и серьезность националистических проявлений в Белорусской ССР всегда были намного меньше, чем в любой другой союзной республике. Но в начале лета 1985 г. сотрудниками 2 отдела Пятого Управления КГБ СССР во время командировки были тщательно проанализированы несколько десятков дел оперативной разработки с окраской «национализм» – практически все, которые велись областными управлениями КГБ республики (это относительно немного: на Украине и в республиках Прибалтики таких дел были сотни).

Фигурантами этих дел были, в основном, гуманитарии – научные работники, преподаватели и аспиранты ВУЗов, студенты. Характерно, что в их числе было определенное число детей или иных родственников представителей «национальной элиты», в том числе высокопоставленных партийных работников, вплоть до ЦК Компартии Белоруссии.

Отчетливо прослеживалось стремление многих фигурантов этих дел устанавливать между собой конспиративные связи, координировать националистическую деятельность. Особое внимание ими уделялось обработке студенческой молодежи в националистическом, антисоветском и антирусском духе. Одним словом, вырисовывалась довольно тревожная картина: в самой стабильной и надежной республике также начинали оживляться сепаратистские настроения, стремились к объединению пока еще малочисленные белорусские националисты.

По этому поводу была подготовлена подробная аналитическая справка, доложенная председателем КГБ СССР В.М. Чебриковым лично М.С. Горбачеву, который до избрания в марте 1985 г. генеральным секретарем ЦК КПСС имел самое смутное представление о непростой специфике межнациональных отношений как между республиками, так и внутри каждой из них. Тогда все его познания о реальной ситуации в союзных республиках ограничивались лишь одной поездкой в мае 1985 г. на Украину, где местные власти показушно продемонстрировали ему «нерушимую дружбу народов», а сам Горбачев даже и не интересовался сложными национальными проблемами, существовавшими в этой союзной республике.

Генсек ЦК КПСС был сильно удивлен и озадачен тем, что, оказывается, даже в Белоруссии есть и начинают активизироваться националисты, особенно среди молодежи, в т.ч. среди детей партийных функционеров. И поручил В.М. Чебрикову отправить справку лично первому секретарю ЦК Компартии Белоруссии Н.Н. Слюнькову «для принятия мер». Но, похоже, этот, хотя и небольшой, но показательный «белорусский эпизод» не натолкнул Горбачева на мысль о том, что проблемам национальных отношений, противодействию национализму и сепаратизму необходимо уделять гораздо больше внимания. Что недооценка этой опасности – прямой путь к дезинтеграции и гибели СССР как федеративного государства.

Интересно, что многие фигуранты дел оперативных разработок, которые в 1985 г. велись органами госбезопасности, уже в недалеком будущем, с 1991 г. и вплоть до наших дней, станут идеологами, лидерами и активистами прозападных, антироссийских сил, в дальнейшем составивших жесткую оппозицию президенту Белоруссии А.Г. Лукашенко.

_________________
Tautos jėga ne jos narių vienodume, o vienybėje siekiant pagrindinio tikslo - Tautos klestėjimo.


Į viršų
 Aprašymas Siųsti asmeninę žinutę  
Atsakyti cituojant  
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 15 pranešimai(ų) ] 

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 0 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Powereddd by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007